Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Két társa súlyosan, egy életveszélyesen megsérült

Magyar Nemzet, Csepel.info

A kép csak illusztráció – nincs köze a támadás áldozataihoz

Meghalt egy magyar katona az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn – közölte a honvédelmi tárca az MTI-vel. A közlemény szerint a magyar idő szerint hétfő hajnalban történt támadásban az áldozaton kívül egy magyar katona életveszélyesen, két társa pedig súlyosan megsérült.

A Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját hétfőn, magyar idő szerint hajnali 3.30 órakor támadás érte, amelynek során egy magyar katona a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült. Az MH PRT 8. váltásának hazautazó állománya az ISAF Északi Régiójának központjába, Mazar-e Sharif városba tartott, amikor Pol-e Khumritól 20 kilométerre északnyugatra egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Az incidens után a konvoj visszatért a PRT táborába, ahol a sérülteket orvosi ellátásban részesítették – ismertette az eseményeket a minisztérium közleménye.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Az elhunyt katona hozzátartozóit a közlemény szerint a Magyar Honvédség már „kiértesítette”. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak.

Magyarország 2006 óta működtet PRT-t az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A honvédség eddig két katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Mindkettő tűzszerész volt.

mno.hu

Posztumusz hadnaggyá léptették elő Pappné Ábrahám Juditot

A hétfői afganisztáni támadásban 32 évesen elhunyt Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti. Az összes parlamenti párt megrendült, és valamennyien részvétüket fejezték ki a katonanő hozzátartozóinak.

A Honvédelmi Minisztérium délelőtt közleményben tájékoztatott, hogy egy magyar katona életét vesztette az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfő hajnalban. A támadásban további egy katona életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült.

Majd Hende Csaba honvédelmi miniszter délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be: a támadásban, amelyet hétfőn hajnalban, magyar idő szerint fél négykor indítottak, egy 32 éves katonanő halt meg. Az elhunytat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, a honvédség hősi halottjának tekinti.

Hende Csaba újságírói kérdésre elmondta, hogy a környéken jelenleg homokvihar is van, ezért ez nehezíti például a súlyosan sérült, kómában lévő katona kórházba szállítását. A sérülteket így Puli-Humriban látták el, állapotuk stabil – fűzte hozzá.

Páncéltörő rakétával lőttek az autóra

Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök a tárca sajtótájékoztatóján a támadásról annyit közölt, hogy a katonai konvoj éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. A konvoj mellett egy improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat.

A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-ből (páncéltörő rakétavetőből) – fűzte hozzá.

A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott. A helyszínen még jelenleg is harcok folynak, amelyben jelenleg a német és az afgán hadsereg katonái is részt vesznek.

Egy helyen szolgált férjével

Pappné Ábrahám Judit, aki 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben többször is kitüntették, 2007-ben a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is átvehette. Önkéntesként 2003-ban Macedóniában, majd 2007-ben Koszovóban vállalt szolgálatot. Férje szintén szerződéses katona, és feleségével egy kontingensben szolgált, de az előző váltással épp néhány napja tért haza Afganisztánból. Magyarországon pedig egy helyen, a tatai dandárban szolgáltak.

A Borsod megyei Alacskáról származott a hétfői afganisztáni támadásban 32 évesen elhunyt Pappné Ábrahám Judit. A kistelepülés Sajószentpétertől mintegy öt és fél kilométerre található. A katonanő – ötvenes éveiben járó – szülei szintén alacskaiak, a Borsod megyei faluban élnek. Pappné Ábrahám Judit Alacskáról a sajószentpéteri akkor még 4-es számú általános iskolaként ismert oktatási intézménybe járt, ma Hunyadi Mátyás Általános Iskola. Középiskolai tanulmányait a kazincbarcikai Irínyi János Szakközépiskolában végezte, volt osztályfőnöke hétfő este azt mondta: mozgékony, életvidám, jókedvű diák volt. 1997-ben érettségizett közgazdasági szakmacsoportban, részt vett a 10 éves érettségi találkozón, ott büszkén mutatta esküvői képeit és a katonaéletről készült fotókat. Akkor arról is beszámolt, nem okozott problémát a katonaságnál, hogy nő, a kiképzések sem jelentettek gondot számára. Nagyon szerette a munkáját.

Széleskörű részvétnyilvánítás

A hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményekben mindegyik parlamenti párt őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt katona hozzátartozóinak, súlyosan sérült társainak pedig mielőbbi gyógyulást kívántak. Az összes párt megoldást szeretne a hasonló esetek elkerülésére.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja – mint írták – mély megrendüléssel értesült az Afganisztánban önkéntes szolgálatot teljesítő magyar katonák ellen elkövetett merényletről. A kormánypárti frakciószövetség őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt katona családtagjainak, hozzátartozóinak és barátainak, súlyosan sérült társainak pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.

Az MSZP továbbra is támogatja, hogy a jóváhagyott és előirányzott forrásokat a kormány mielőbb bocsássa a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére, hogy a legkisebbre szűkíthessék a hasonló esetek előfordulási esélyét. A Jobbik közleményében az Afganisztánban szolgáló magyar katonák kivonását javasolta az újabb tragédiák elkerülése érdekében. Az LMP szerint pedig „a változó politikai és biztonsági körülmények” miatt a lehető legszélesebb nemzeti egyetértést kell kialakítani Magyarország afganisztáni szerepvállalásának kereteiről.

Az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis részvétét fejezte ki az elesett magyar katona családjának, és „hálájáról biztosította a magyar kormányt, a Magyar Honvédséget és a magyar embereket az együttműködésért és az áldozatokért”.

Forrás: MTI, Mno.hu

57 hozzászólás “Meghalt egy magyar katona Afganisztánban” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Öszinte részvétem családnak. Halála elgondolkoztat! – miért?

  2. " ?! " szerint:

    Mondtam Fiúk, hogy ne vállaljátok, mert ez nem a mi háborúnk!

  3. Vica szerint:

    Mi a csodát keresnek azok a szerencsétlen magyar katonák Afganisztánban??? Mi közünk az egészhez? Sajnálom a családját, őszinte részvétem Nekik.

  4. codec szerint:

    A kalandor gazdaságpolitikához kalandor külpolitika is társult.
    Védjük a hazát a távol-keleten?

  5. delamole szerint:

    FigyelőNet, MTI

    2008. június 12. 16:13 :

    “Több fejlesztési programra és több katonára van szükség Afganisztánban ahhoz, hogy stabilizálódjon a helyzet a közép-ázsiai országban – mondta Göncz Kinga külügyminiszter.”

    Annak, aki nem értené… 🙂

  6. Kovács Ernő szerint:

    Ruszki haza, ezt skandálta mindenki! Magyar katonák mit keresnek idegen földön? Amerika seggét kell nyalni? Amerika=Izrael Részvétem az elhunyt hozzátartozóinak! A Fidesz kinek a testvérpártja? http://www.youtube.com/watch?v=rMowZwB_3yQ&feature=related Itt az idó egy igazi ……..

  7. lolka szerint:

    ” ?! “:
    2010. augusztus 23., hétfő 14:21-kor

    “Mondtam Fiúk, hogy ne vállaljátok, mert ez nem a mi háborúnk!”
    -De jól fizetjük…mint magyar embereket sajnálom, részvétem…de mint katonák, “benne van a pakliban”…

  8. Csepel-sziget szerint:

    Aki odamegy (jó pénzért, teszem hozzá), az ezt vállalja. Mi az anyjuk valagát keresnek ott? A gerillák a legképzettebb katonákkal is könnyűszerrel elbánnak.

  9. cseppetsem szerint:

    Aki esetleg nem tudná: Magyarország a NATO tagja. Ez pedig bizonyos elvárásokkal jár irányunkba, pl. hogy mi is vegyünk részt az ENSZ által is jóváhagyott NATO-hadműveletekben. Az afganisztáni misszió kiküldésével egyébként az összes parlamenti párt egyetértett, a Fidesz is.

  10. Csepel-sziget szerint:

    Nem igaz, mert ma már a Jobbik is parlamenti párt és ellenzi az iraki és az afgán misszióban való részvételt is (nagyon helyesen).

  11. cseppetsem szerint:

    Csepel-sziget: Amikor kiküldtük, a Jobbik még nem volt a parlamentben, és én arról az eseményről beszéltem. Nehéz a felfogásod?

  12. Ditte szerint:

    Nem kéne tovább terjeszteni a “demokráciát” Afganisztánban, úgy látom nagyon nem kíváncsiak rá.

  13. Csepel-sziget szerint:

    cseppetsem! Vissza kellene őket hozni. Azonnali hatállyal.

  14. " ?! " szerint:

    Az alábbiakban megpróbálom szakszerűen ismertetni a helyzetet:

    Magyar idő szerint hajnali fél négykor, a magyar katonák állomáshelyétől kb. 20 kilométerre, lesállásból végrehajtott klasszikus rajtaütést hajtottak végre az afgán szabadságharcosok, egy 15 járműből álló magyar katonai konvoj ellen.

    A konvojban a 4 db páncélozott felderítő harci jármű mögött haladó 11 db páncélozott Toyota terepjáróból álló gépkocsioszlop negyedik járműve mellett az afgánok távirányítással robbantást hajtottak végre, majd kézi fegyverekkel és RPG-vel tüzet nyitottak a konvojra.
    Ennek során a robbantással mozgásképtelenné tett negyedik járművet RPG-vel eltalálták.

    A rakéta-páncélgránát (RPG) találat következtében meghalt Pappné Ábrahám Judit 32 éves magyar törzsőrmester rendfokozatú katonanő.
    A jármű vezetője életveszélyes, két katona pedig súlyos sérülést szenvedett.

    A konvoj feladata az volt, hogy az afganisztáni kontingens 8. váltásának részét képező 29 katonát hazautazás céljából Mazari Sarifba a gyülekező helyre szállítsa.

    A hazautazók közzé tartozott az elhunyt katonanő is és a súlyosan sérült két katonánk is.
    Az életveszélyesen megsebesült járművezető nem tartozott a hazatérők közzé. Neki a hazatérők elszállítása után vissza kellett volna térni a bagrami magyar bázisra.

    A rajtaütés után a katonáink segítséget kaptak a német kontingenstől és a reguláris afgán hadseregtől.
    A területen jelenleg is tűzharc folyik a támadók és a szövetséges erők között, de a magyar katonákat kivonták ebből a tűzharcból.

    A térségben jelenleg homokvihar tombol, és a mentőhelikopter nem tud felszállni, hogy a sérülteket átszállítsák Mazari Sarifba, ezért az életveszélyes sérültet az amerikai előretolt kórházban látták el, stabilizálták az állapotát, de kómában van.
    A két másik sérült repeszsérüléseket szenvedett, ők kielégítő állapotban vannak.

    Az áldozat a 32 éves Pappné Ábrahám Judit a 25. Klapka György Lövészdandár törzsőrmestere volt, aki 2002-ben lett szerződéses katona és személyügyi feladatokat látott el.
    A férje ugyanennek a kontingensnek volt a tagja, de ő néhány napja – a folyamatban lévő váltás részeként – hazautazott Afganisztánból.

  15. " ?! " szerint:

    Az előző tájékoztatómat még az alábbiakkal egészítem ki:

    A váltás miatt jelenleg ötszáznál is több magyar katona van Afganisztánban, számuk azonban végül 350-400 között lesz majd szeptemberben.

    A Magyar Honvédség 34. számú Különleges Műveleti Zászlóaljának egy ejtőernyős százada Afganisztán legkritikusabb keleti részén, a harcoló amerikai csapatokhoz beosztva folytat harctevékenységet.

    Csak a fiúk különleges felkészültségének és szerencsének köszönhető, hogy közülük még nem halt meg senki.

  16. Jobb Csepelért szerint:

    Idézet az 1848-as 12 pontból:

    “…magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk…”

  17. Jeniszej szerint:

    Fenntartással van a faterom is, hogy a magyar katonákat használják fel a látszatdemokrácia létrehozásához ott, ahol az emberi elme mesterséges alacsony szinten tartása évezredes hagyományokon alapul.
    Tíz afgán újoncból kilenc analfabéta.
    Közöttük már szállóigének számít, hogy “a tálibok jobban fizetnek”. Kilenc éve, az afganisztáni háború kezdete óta még soha sem állt ilyen rosszul a szövetségesek szénája és még soha sem voltak ennyire erősek és veszélyesek a tálibok, mint most.
    Ez a háború, is mint már annyiszor bebizonyosodott, valakiknek Jó üzlet.
    Általánosságban és humán jólétben mérve persze nem annyira, mint a béke. Viszont a politikai elitekkel összefonódott érdekcsoportok számára példátlanul koncentrált profitszerzést tesz lehetővé – márpedig amióta világ a világ, ez a lehetőség mozgatja meg a vállalkozó kedvű kalmárlelkűek fantáziáját

    Egy biztos: mint azt sokasodó jelek sejtetik, az Egyesült Államok, vezette nyugati intervenció sorsa Afganisztánban rövidesen, eldől.
    A vállalkozás kényszerű részeseként Magyarországnak ma már azon kellene igyekeznie, hogy lehetőleg kimaradjon a végső helytállásból.
    Az Öregem ráncolja a homlokát és ez rosszat sejtet.

  18. Királyerdei szerint:

    26 000 “contractor”(zsoldos) van Afganisztánban:

    http://www.presstv.com/detail/139743.html

  19. Kovács Ernő szerint:

    Milyen kormány az ilyen?????? http://barikad.hu/node/60213
    A kormányt nem hatja meg a magyar katona halála – maradunk Afganisztánban

  20. Manitu szerint:

    Nagyon szomorú az eset, az is nyilvánvaló, hogy Avganisztánt ugyanúgy megszívta az USA és a NATO, mint anno Vietnámot.

    Ugyanakkor hülyének se kellene lenni. Nyilvánvaló, hogy kötelezettségeink vannak, a katonák pedig önkéntesek, nem sorozot gyerekek. Minden kint szolgáló magyar katona önként vállalta az afganisztáni küldetést.

  21. admin szerint:

    Ernő, a Csepel.info még mindig nem hirdetőtábla.

  22. Gordon szerint:

    Csak mivel néhány hsz-elő láthatóan nem tudja mi az a “PRT”:

    “A Tartományi Újjáépítési Csoport, (angolul Provincial Reconstruction Team – PRT) katonai és polgári személyek (jelenleg a katonai részvétel jelenléte a domináns) olyan egysége, amely Afganisztán különbözõ tartományaiban tevékenykedik. A feladatai között szerepel, hogy biztonságos környezetet teremtsen (ez azonban az afganisztáni viszonyokat figyelembe véve, csak a helyi értelemben véve az) a végrehajtandó feladatokhoz (ez lehet segélyezési, újjáépítési, fejlesztési valamint humanitárius segítségnyújtás).

    Magyarország 2003 óta aktív résztvevõje az afganisztáni nemzetközi missziónak. A kezdetekkor egy könnyû gyalog századdal (KGYSZD) oldotta meg kapcsolódó feladatait Afganisztán fõvárosában, Kabulban. Ezt a századot alakította át illetve telepítette, a Magyar Honvédség 2006. október elejétõl Kabulból a Baghlan tartománybeli Pol-e Khomriba. Az újjáépítési csoport vezetését katonáink a hollandoktól vették át, akik egy másik déli tartományban Uruzgánban folytatták tevékenységüket. A magyar tartományi újjáépítési csoport az elsõ olyan magyar misszió, amelyben más országok is jelen vannak, illetve hozzájárulnak a fejlesztési projektek megvalósításához, úgy, hogy a magyar katonák adják a vezetõ nemzet szerepkörét.”

    http://hadtudomanyiszemle.zmne.hu/?q=hu/2009/2-%C3%A9vfolyam-2-sz%C3%A1m/hadm%C5%B1v%C3%A9szet/tartom%C3%A1nyi-%C3%BAjj%C3%A1%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si-csoport-mint-terrorizmus-elleni-k%C3%BCzdelem-k#_ftn4

  23. Herbert szerint:

    Az is nézőpont kérdése, ki a terrorista?

  24. " ?! " szerint:

    Kedves “Gordon”!

    Mit akartál a ma 09:10-kor elküldött hozzászólásoddal mondani?

    A hozzászólásodban arról a “PRT” (Tartományi Újjáépítési Csoport, angolul Provincial Reconstruction Team) fedőnevű katonai szervezetről közölsz propaganda szöveget, amelyiknek a nevében szereplő “Újjáépítési” szó annyira fedi a valóságot, mint ahogy téged a valóságban is egyszerűen csak “Gordon”-nak hívnak.

    A Tartományi “Újjáépítési” Csoport fedőnevű szervezet a valóságban az afgán bábkormány helyi szerveinek a működését biztosító rendészeti feladatokat és katonai biztosítást ellátó megszálló katonai erő.

    Ennek a szervezetnek az állománya csak fegyverekkel dolgozik, és semmiféle effektív újjáépítési vagy építési feladatot nem végez.

    Írod, hogy a szervezet feladatai között szerepel a biztonságos környezet teremtése a segélyezési, újjáépítési, fejlesztési valamint humanitárius tevékenységekhez.

    Ezt a feladatukat úgy végzik, hogy az állomány tagjai páncélozott járműveken, golyóálló-mellényben rohamsisakot viselve hagyhatják el a bázisukat, és még így is a jelenlegihez hasonló támadásoknak vannak kitéve, mert nem kívánatos személyek abban az Afganisztánban amelyiknek a meghódításába már kétszer beletört az angolok bicskája, amelyet a közel 10 évig tartó háborúban a szovjetek sem tudtak leigázni, és akiket az amerikaiak és csatlósaik sem fognak tudni a saját képükre formálni.

    Írod, hogy “a magyar tartományi újjáépítési csoport az első olyan magyar misszió, amely hozzájárul a fejlesztési projektek megvalósításához”.

    Ez a hozzájárulás azonban csak abban merül ki, hogy fegyverekkel biztosítják a megszállók által hatalmon tartott helyi kollaboránsok által a népszerűsítésük érdekében külföldi pénzekből finanszírozott fejlesztések megvalósítását és a segélyosztásokat, miközben a fegyveres akciók során minimum annyit rombolnak, mint a védőszárnyaik alatt a kollaboráns afgánok építenek.

    A teljes képhez hozzátartozik még az is, hogy a Bajnai-kormány vállalása alapján, a Tartományi Újjáépítési Csoport kötelékébe nem tartozó erőként van jelen Afganisztán déli háborús övezetében, a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Zászlóaljának egy ejtőernyős százada, amelyik az Egyesült Államok harcoló alakulataival vesz részt a hazájuk függetlenségéért harcoló afgán felkelők elleni katonai műveletekben.

    Ez a valóság kedves “Gordon”.

  25. Gordon szerint:

    A valóságról:

    “Dolgos napok Pol-e-Khomriban

    Az MH PRT fő profilja (…) a tartomány fejlesztéséhez, újjáépítéséhez kötődik. Ennek jegyében került sor az augusztus 12-i szerződéskötésre az MH PRT és a mozgássérülteket, hátrányos helyzetűeket támogató „Handycap” alapítvány között. Baghlanban leginkább a tavaszi áradásokban mutatja meg az anyatermészet, milyen hatalmas, sokszor megállíthatatlan erővel bír. A legtöbb humanitárius segítségnyújtásra irányuló felkérés a medrükből kilépő folyók szabályozásával, és az árvízkárosultak megsegítésével kapcsolatos. A különböző beruházások megtervezésénél fontos szemponttá vált a baghlani emberek munkalehetőségeinek kiszélesítése, hogy ezzel a térség gazdasági teljesítőképességét növelve emelkedhessen az emberek életszínvonala.

    (…)

    Boldizsár ezredes ugyanezen a napon látogatta meg a Pol-e-Khomri-i árvaház kis lakóit. Az MH PRT parancsnoka most sem érkezett üres kézzel, az MH CKELMK által szervezett magyarországi gyűjtés nyomán összeszedett gyermekruhákat vitte el a jobb sorsra érdemes afgán gyerekeknek. Ezzel együtt az amerikai Előretolt Egészségügyi Csoport (FST – Forward Surgical Team) felajánlásából takarók, játékok és tisztálkodási felszerelések érkeztek a nagy szükséget látó árvaházhoz. Az árvaház vezetőjével folytatott megbeszélése alkalmával Boldizsár ezredes a további együttműködéséről és támogatásáról biztosította nehéz helyzetben lévő intézményt.”

    http://www.honvedelem.hu/cikk/24/21510/munkas_napok_pek.html

  26. J szerint:

    Herbert: így van ez nézőpont kérdése.

    Szept 11 előtt a Csecsenek szabadságharcosok voltak, utána hirtelen terroristák lettek!:)))

    A Jugoszláv partizánokat német szemszögből nézzük, akkor ők is terroristák voltak!:)

  27. " ?! " szerint:

    Gordon: 2010. augusztus 24., kedd 11:06-kor

    A valóságról:
    “Dolgos napok Pol-e-Khomriban
    Boldizsár ezredes meglátogatta a Pol-e-Khomri-i árvaház kis lakóit.
    Az MH PRT parancsnoka nem érkezett üres kézzel.
    A magyarországi gyűjtés nyomán összeszedett gyermekruhákat vitte el a jobb sorsra érdemes afgán gyerekeknek.
    Boldizsár ezredes a további együttműködéséről és támogatásáról biztosította nehéz helyzetben lévő intézményt.”

    A valósággal kapcsolatos kérdések “Gordon”-hoz:

    1.) Kiknek köszönheti ezeknek az árva afgán gyermekeknek a többsége, hogy árva?

    2.) Melyiknek nagyobb a valószínűsége?

    a.) Hálásak lesznek azok felé a megszállók felé akik árvává tették őket.

    b.) Ha tehetik, akkor bosszút állnak a szüleiket elpusztító megszállókon.

    A kérdéseim megválaszolásához segítségként közlöm Afganisztán lakosságának az életkor szerinti megoszlásra vonatkozó adatait:
    0 – 14 év közötti kb. 45 % (kb. 8,0 millió fő),
    15 – 64 év közötti kb. 53 %,
    65 év feletti kb. 2 %.

    Néhány adat arról, hogy valójában miért folyik a háború Afganisztánban:

    A Magyarországnál hétszer nagyobb Afganisztán ásványkincsekben igen gazdag.
    Délkeleten arany, ezüst, réz, ón, vasérc lelőhelyek vannak; északkeleten drágakövek és féldrágakövek (lazurit, smaragd, azurit) találhatók.
    Északon pedig jelentőssé válhat a kőolaj- és földgázkészlet.
    Az országban ezen kívül található urán, szén, króm, talkum, barit, kén, grafit és kősó. Ez a jelentős ásványkincs lényegében kihasználatlan és a közeli jövőre tervezik a kitermelés megindítását.

  28. Herbert szerint:

    Gondolom, az árvává tett afgán gyerekek nem kérnek Boldizsár bácsi buksi simogatásából.

  29. Jeniszej szerint:

    A háború épp csak elkezdődött. Amerika még kóválygott a szeptember 11-i hatalmas ütés következtében,
    Akkor még úgy volt, hogy a fiúk bevonulnak, az asszonyok boldogan leveszik a burkát, a férfiak kiűzik a gyűlölt tálibokat, virággal fogadják édes afgán kisgyerekek a keménykötésű, de érző szívű felszabadítókat, egy év múlva megtartják a teljesen független és demokratikus választásokat, amelyen egy mérsékelt párt győz, koalícióra lép más, szintén mérsékelt pártokkal, a segélyekből újjáépítik az országot, béke honol és langy
    szellő lengedez.
    Azóta kiderült, hogy a roppantul megbízható afgán haderő újabb tagja végzett amerikai feletteseivel. „.
    Az életet nem szabad összetéveszteni egyik amerikai filmmel sem. Ha van is olyan, hogy a megszálló katonának virágot nyújt oda a lakosság bármely, igen aranyos tagja, az vagy a fotó miatt történik, vagy azért, mert az illető eszét vesztette a szörnyűségek következében.
    Egy szétmarcangolt, lebombázott, felszabadított, koncnak odavetett, sós kútba tett, onnan is kivett ország valahogy nem akar úgy működni, ahogy azt az elméletek tanítják.
    Nem akar demokratizálódni!
    😀 )))

  30. Ditte szerint:

    Én a magam részéről nemet mondtam a NATO csatlakozásra, sajnálom, hogy kevesen voltunk ezen a véleményen. Nemet mondanék afganisztáni szerepvállalásunkra is, de azt nem kérdezte senki.
    Ellenzem a háborút, csakúgy mint a fegyver és a lőszer gyártását.

  31. Gordon szerint:

    Szegény bolondok.

  32. Jeniszej szerint:

    Ditte:
    Nem baj! – Még kevesen vagyunk, de egyre többen leszünk! – az biztos.

  33. Jeniszej szerint:

    Gordon csak nem? – háború párti vagy?

  34. " ?! " szerint:

    Kedves “Gordon”!

    Mi történt?
    Fordítva vetted be a széntablettádat és ezért nem jön felül belőled semmi?

    Néhány napja még lovas bohócnak nevezted Horthy Miklóst, mert amikor körülöttünk minden ország vagy német megszállás alatt volt, vagy felcsapott Németország szövetségesének, továbbá amikor Jugoszlávia német megszállásával bezárult körülöttünk a gyűrű és megszűnt minden kapcsolatunk a nyugati világgal, akkor az ország további viszonylagos függetlenségének a megőrzése érdekében Ő is beállt a sorba, és Németország szövetségeseként Magyarország is belépett a Szovjetunió elleni háborúba.

    Szerinted a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok a katonailag kevésbé szorongatott helyzetben miért nem maradtak ki a Afganisztáni háborúból, és a jelenlegi Orbán-kormány miért jelentette ki, hogy “Magyarország Afganisztánnal kapcsolatos katonapolitikája változatlan”?

    Belátod-e Magyarország jelenlegi Afganisztáni katonapolitikája kapcsán, hogy a Horthy Miklós által vezetett Magyarország még kevésbé maradhatott ki a majdnem egész Európát uraló “Németország háborújából”, mint ahogy a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-, Orbán-kormányok által vezetett Magyarország nem maradhat ki “az Egyesült Államok afganisztáni piszkos háborújából”?

  35. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Nagyon sajnálom az elhunyt magyar katonanőt, őszinte részvétem a családjának.
    De ők vállalták a zsoldos katonai munkát, és tudták, hogy mit vállalnak, milyen kockázattal, veszéllyel jár ez.

  36. Tóth Mária szerint:

    Haza kell hozni a katonákat, ha letelik az aláírásgyűjtó moratorium/önkorm.választás uán/, azonnal lépni kell !!!!!!!!!

  37. DFK szerint:

    Szerintem semmi keresni valónk sincs Afganisztánban (sem Irakban, és a Donnál se volt keresnivalónk).

    Persze, tragédia a családnak, de hát ez a katonai foglalkozással jár (ráadásul nem sorozott katona volt, hanem maga választota a katonai szolgálatot). Ha egy vegyi üzemben robanás történik és munkások halnak meg, akkor azok nem lesznek hősi halottak, mert hát ugye az benne lehet a pakliban, hogy egy ilyen üzemben baleset történik.

  38. Jeniszej szerint:

    Anikó (Krizantém utcából):
    A Faterom is nagyon sajnálja a katona nő értelmetlen halálát.
    Azt mondja az Öreg nem való egy nőnek a zsoldos háború. Inkább való nekik az anya szerep, aki a Családját összefogja, és így a harcol a családjáért.
    A Magyar anyákra itthon van nagy szükség és nem abban a „más” felfogású, primitív világban.
    FOGY a MAGYAR! LÁNYOK ASSZONYOK HAJRÁ, HOGY EZ NEIGY legyen.

  39. Jeniszej szerint:

    Haza kell hozni a magyar anyákat, – mindáron!

  40. Jeniszej szerint:

    Haza kell hozni a magyar anyákat, – minden áron!

  41. Gordon szerint:

    Senkit sem kell hazahívni. Szerintem ebben a kérdésben nem lehet népszavazást kezdeményezni.

    ?! megkapja a válaszát. Ne türelmetlenkedjen, mert én is hetek óta várok az ő elmaradt és ígért válaszára abban a vitában, mely a tüzszerészes bejegyzésnél indult el. 🙂

    Elöljáróban annyit: alapvetően más a két szövetségi rendszer (II. vh-s szerepvállalásunk kontra NATO) jellege, az azt alkotó országok alkotmányos és politikai berendezkedése, valamint a hadmüveletek célja.

    (Tisztában vagyok vele, hogy ezek a fenti megállapítások csak értő füleknek mond majd valamit.)

    Aki keveri a második vh-t szerepünket napjaink honvédségi feladataival az szerintem vegyen a kezébe egy általános iskolai 8. osztályos törikönyvet, mert rengeteg újdonságot fog benne találni. Aztán ha kiolvasta még ne jöjjön vissza Gordonnal vitázni mert nem érné fel a kilincset, de önmagához képest már nagy előrelépést fog tenni, és az is dicséretes. 😀

    A többit később.

  42. grün szerint:

    Gordon!
    “Szerintem ebben a kérdésben nem lehet népszavazást kezdeményezni.”
    Ha az orvosi vizitdíj ügyében lehetett népszarvazást tartani, miért ne lehetne a katonáink Afganisztáni vizitdíjának ügyében is?

  43. Gordon szerint:

    Nem tudom, hogy az afganisztáni katonák fizetnek-e a honvédségnek vagy a NATO-nak vizitdíjat, de a misszióhoz kapcsolódóan ezt találtam:

    “28/C. (5) Nem lehet országos népszavazást tartani:
    h., a Magyar Honvédség külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról”

    Forrás: 1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmányáról

  44. Jeniszej szerint:

    Dicséretes dolog a tanulás az alapoktól azoknál, akik még mindig nem voltak képesek elsajátítani az elemi dolgokat és még a Nagy Gordon térdéig sem érnek fel. – azt mondja a Fater.
    Mondja még az Öreg tökös gyerekek azok, akiknek volt merszük egy igazságtalan háborúzgatásból kilépniük.
    Ott hagyni a kalmárszelleműek által gerjesztett konfliktusokat. Hagyni a népeket, hogy dolgaikat saját vallásuk és szokásaik szerint oldják meg.
    Minden nép – mint mi is Magyarok megtettük, és most boldogan léphetünk tovább.

  45. Jeniszej szerint:

    El kell taposni azokat, akik érdekeltek abban, hogy háborúk törjenek ki a népek között, mondva formál ürügyek felhasználásával. Volt ezekből példa bőven a közelmúltban. Csak a szemellenzős emberek nem látják, hogy mi folyik a világban.
    Mindenki saját jól felfogott érdeke, hogy melyik oldalon áll.

  46. Jeniszej szerint:

    Az életet nem szabad összetéveszteni egyik amerikai filmmel sem.
    Ha van is olyan, hogy a megszálló katonának virágot nyújt oda a lakosság bármely,
    igen aranyos tagja, az vagy a fotó miatt történik,
    vagy azért,
    mert az illető eszét vesztette a szörnyűségek következében.

  47. " ?! " szerint:

    Kedves mindenkinél okosabb “szellemi-óriás Gordon”!

    A ma 09:13-kor küldött a hozzászólásodban leírtakra az alábbiakat válaszolom:

    Gordon írta:
    “Senkit sem kell hazahívni. Szerintem ebben a kérdésben nem lehet népszavazást kezdeményezni.”
    Válasz:
    Népszavazást ebben a kérdésben is lehetne kezdeményezni, de egy sikeres népszavazás a jelenlegi világpolitikai helyzetben több kárt okozna Magyarországnak, mint hasznot.
    Akik a magyar kormány(-ok) megbízásából akármilyen okból (kalandkeresés, meggyőződés, magasabb fizetés miatt) önként vállalkoztak az Egyesült Államok agresszív Busch-kormánya által elkezdett afganisztáni piszkos háborúban való részvételre, azok viseljék a döntésük következményeit.
    A közvéleménynek pedig felesleges nagyon mellre szívni, ha az afgánok az országuk megszállásában résztvevő külföldi katonák elleni harcban a magyar katonákat sem kímélik.
    Ne felejtsük el, hogy 20 évvel ezelőtt még az amerikaiak szerint is hősöknek minősültek a megszállók ellen harcolók. Például a megszálló Szovjetunió ellen harcoló afgánok.
    Ezért ha elfogadnánk az USA érvelését, hogy a megszállók ellen harcoló afgánok terroristának tekintendők, akkor terroristának kellene tekintenünk a II. világháború orosz, jugoszláv, görög és egyéb partizánjait, a francia ellenállás résztvevőit, valamint a kurucokat, az 1848-as és 1956-os szabadságharc hőseit is. (Ezt én nem fogadom el.)

    Gordon írta:
    “?! megkapja a válaszát. Ne türelmetlenkedjen, mert én is hetek óta várok az ő elmaradt és ígért válaszára abban a vitában, mely a tűzszerészes bejegyzésnél indult el.”
    Válasz:
    Nem türelmetlenkedem! Csak enyhén szólva furcsa, hogy a saját nagyságát nagyképűen sokszor hangoztató Gordon az afganisztáni piszkos háborúban való magyar részvétellel kapcsolatban hallgat mint az a bizonyos a fűben, miközben a Lajta monitorral kapcsolatos cikknél, a legelítélőbb jelzőket alkalmazva nyilatkozott Horthy Miklósról azért, mert amikor körülöttünk minden ország vagy német megszállás alatt volt, vagy felcsapott Németország szövetségesének, továbbá amikor Jugoszlávia német megszállásával bezárult körülöttünk a gyűrű és megszűnt minden kapcsolatunk a nyugati világgal, akkor a viszonylagos függetlenség a megőrzése érdekében a Horhy által vezetett Magyarország, Németország szövetségeseként, belépett a Szovjetunió elleni háborúba.
    A tűzszerész cikknél indult vitához várt válaszommal kapcsolatban pedig ismételten közlöm, hogy én nem vagyok bértollnok, ezért csak korlátozottan tudok időt fordítani arra, hogy olyan javíthatatlanul begyepesedett agyú emberekkel vitatkozzak, akikről a tények is leperegnek mint a falról a borsó.

    A Gordon hozzászólásában leírt többi szövegrészekre az után reagálok, ha Gordon leírja a szerinte csak értő füleknek szánt magasröptű magyarázatait.

  48. csepeli szerint:

    Nem árt emlékeztetni arra, hogy Afganisztánban ENSZ-határozat alapján jelenleg 42 ország hadserege állomásozik és vesz részt a békefolyamat megvalósításában. E 42 ország között van gyakorlatilag az EU összes tagországa, és a Magyarországgal szomszédos összes ország. Nem nézne ki jól, ha pont Magyarország vonná ki magát ez alól, mondván, hogy a magyar katonák féltik a tyúkszaros életüket, ezért fütyülnek az ENSZ-re, leszarják a NATO-tagságot, és juszt se segítenek be.

  49. " ?! " szerint:

    Jeniszej: 2010. augusztus 25., szerda 10:58-kor

    Dicséretes dolog a tanulás az alapoktól azoknál, akik még mindig nem voltak képesek elsajátítani az elemi dolgokat és még a Nagy Gordon térdéig sem érnek fel. – azt mondja a Fater.

    Kedves “Jeniszej”!

    Valószínűnek tartom, hogy Te kb. 40 centiméterrel lehetsz magasabb mint Mi, akik a Nagy Gordonnak a térdéig sem érünk fel.
    Nyilván ennek köszönhető, hogy a fenti bejegyzésed ismételgetésével cumizod és nyalod a Nagy Gordonnak a Te fejmagasságodban található testrészeit.

  50. Jeniszej szerint:

    Kedves mondatjel, aki a macskakörmök közé szorult,
    még mindig nem éri fel ésszel, hogy a nagyokat, –
    így a Nagy Gordont is csak csodálni lehet.
    Elérni neked ilyen egyszerű halandónak, is mint te, megoldhatatlan feladat lehet.
    Miért is?
    Mert, – csak úgy alapból nagyon le vagy maradva az alapismeretekkel. Aki kezdi a csepeli tulajdonságait magáévá tenni és elvtelenül, – kötekedik másokkal.
    Mindenáron azt a látszatot szeretné kelteni, elérni, hogy az emberek azt lássák, hogy Ő a mondatjel, aki beszorult a macskakörmök közé, rendelkezik nagyobb tudással, mint a Nagy Gordon.
    Azt mondja a Fater létrára is képes mászni ez az elvetemült, hogy – a másokat mélyen gyűlölő, hogy elérje a Nagy Gordon cumiját…….

    Mondja még az Öreg kár ezért a macskakörmök közé beszorult szorult mondatjeléért, aki mániákusan a baromi hosszú listáját folyamatosan kopírozva van jelen, és pedig……a Nagy Gordon térdéig sem ér fel.
    Azt is mondják mások, hogy az ismétlés a tudás anyja.
    Repetitio est mater studiorum.

  51. " ?! " szerint:

    Kedves “csepeli”!

    A ma 12:07-kor írtad, hogy “Nem árt emlékeztetni arra, hogy Afganisztánban ENSZ-határozat alapján jelenleg 42 ország hadserege állomásozik és vesz részt a békefolyamat megvalósításában. E 42 ország között van gyakorlatilag az EU összes tagországa, és a Magyarországgal szomszédos összes ország. Nem nézne ki jól, ha pont Magyarország vonná ki magát ez alól, mondván, hogy a magyar katonák féltik a tyúkszaros életüket, ezért fütyülnek az ENSZ-re, leszarják a NATO-tagságot, és juszt se segítenek be.”

    Véleményem szerint arra sem árt emlékezni, hogy az ISAF-ban résztvevő nagyobb országok a nekik jutó konc reményében és az Egyesült Államokkal közös mutyik miatt vesznek részt az afganisztáni háborúban.

    A kisebb országok egyik részének a részvétele az USA érdekeit szolgáló ISAF-ban nem egyéb mint “védelmi-pénz” önkéntes megfizetése a domináns maffiának azért, hogy a maffia nehogy nagyobb kárt okozzon a háborús részvételtől vonakodóknak.

    A kisebb országok másik része azért fizet védelmi pénzt ilyen formában, mert a maffia vezetőiként működő országoktól (az USA-tól, Angliától és Franciaországtól) ezzel a demonstratív részvétellel akar védelmet vásárolni. (Például a volt szovjet tagországok Oroszországgal szemben.)

    A kisebb országok harmadik része pedig ezzel részvétellel akarja megszerezni az USA támogatást ahhoz, hogy felvegyék a nagyok által működtetett klubokba, a NATO-ba, vagy az EU-ba.

    Az ISAF-ban résztvevő országok fent vázolt viselkedésének semmi köze a béke és a biztonság növeléséhez, mert ezzel piszkos háborúval csak újabb és újabb olyan mindenre elszánt bosszúállókat termelnek ki az afgán lakosság körében, akik ha kell, akkor az éltük árán is bosszút állnak a hozzátartozóik elpusztításáért.

    Ez a háború is ugyanolyan csúfos kudarccal fog végződni mint a korábbi három angol-afgán háború, továbbá mint a 10 évig tartó szovjet-afgán háború, vagy mint az amerikaiak vietnami háborúja.
    Sikert csak akkor érhetnek el, ha a kollaboránsok kivételével, kiirtják az összes afgánt.

  52. Jeniszej szerint:

    Nagyon várja a Fater, hogy a két versenyzője közül kinek az oldalára pártol a szerencse a héten a nagyotmondás és a hosszan tartó írás versenyében. A legtöbb kopírozást is figyelembe veszi az Öreg.
    Nagyon sportszerű az Öreg mindig a gyengének drukkol. Most nyerésre nála Nagy Gordon van. De ez még nem a végeredmény.
    😀 )))

  53. Ditte szerint:

    Jeniszej faterját nagyra becsülöm, mert a Nagy Gordonnak drukkol. Félre teszi az érzelmeket, pedig a szélsőségesen hungarofób Gordon természetesnek tartja, hogy magyar anyákat lőjenek szitává Afganisztánban.
    Talán azt is az élet természetes velejárójának tekinti, hogy magyar fiatalok pusztuljanak el Irakban miközben a kollaboráns csapatok mobil vécéjét viszik ide-oda.

  54. Jeniszej szerint:

    Attól is fél a Faterom, hogy versenyzői nehogy overdose – a csoda ló sorsára jussanak, – na nem vírusos patagyulladásra gondol az Öreg, hanem ín hüvelygyulladásra, a hosszú lére fogott mondanivaló leírása miatt.
    (Azt mondja az Öreg így zárójelben, – hogy a fiatalok figyeljenek oda és használjanak párzásaik közben kotont. A kezeletlen hüvelygomba rákot is okozhat.) – Mik jutnak az Öregnek az eszébe az ember kezének inairól
    Megérti az öreg, hogy az egyik versenyzője – a macskakörmök közé beszorult mondatjel nagyon jó helyzetben van, és nem tehet mást, rá kényszerül, hogy hosszan és hosszan sorolja azt a sok szocik által beígért csalétket, amit a szocik arra használtak fel, hogy hatalmuk fenntartása érdekében, jól beetessék az embereket.
    Hajrá fiuk csak így tovább!

  55. Jeniszej szerint:

    A faterom kicsit irigyli az Agfan népet, mert hogy nekik füttyenteni sem kellett, és lám, lám ott termettek a világ rendfenntartói – az Öregem feltételezése szerint, amit másoktól olvasott, a kalmárszellemű emberek sokaságának gyűrűjében.
    Berzenkedik az öregem! – de nem, azért mert ott vannak, mert látja Ő, hogy mi folyik ott!
    Bezzeg ők hiába várták 56-ban a felmentő ENSZ katonákat nem jöttek.
    Mentek inkább Szuezbe, mert akkor tájt is már voltak nagyon fontos helyek a világban – kis országunk népének megsegítése helyett. Talán jobb is volt így – vigasztalódik az Öreg, mert kevésbé szenvedtük meg az egész szabadságharc elbukását.

Itt lehet hozzászólni !