Paraméterkönyv 2008: a járatritkítás részletei

VEKE.hu

BKV jövő

A BKV nem készített olyan, a változásokat részletesen bemutató anyagot, amiből az utasok vagy a döntéshozók tudnának tájékozódni, ezért a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) hétfőn közzé tette elemzését a 2008-ban bevezetni tervezett járatritkításokról. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Jahn Ferenc Kórházat a megcsonkított útvonalú és megritkított járatú 48-as busszal, de el lehet majd közvetlenül is érni.

Mivel a BKV nem készített olyan, a változásokat részletesen bemutató anyagot, amiből akár az utasok és érdeklődők, akár a döntéshozók érdemben tudnának tájékozódni, a VEKE feladatának érezte, hogy elkészítse ezt az elemzést.

Az alábbi táblázatokban ezúttal nem értékeljük, csak bemutatjuk a Hagyó Miklós által előterjesztett Paraméterkönyv változtatásait.

 

Változások a BKV járatainak útvonalában és menetrendjeiben – TELJES HÁLÓZAT

I. kerület

II. kerület

III. kerület

IV. kerület

V. kerület

VI. kerület

VII. kerület

VIII. kerület

IX. kerület

X. kerület

XI. kerület

XII. kerület

XIII. kerület

XIV. kerület

XV. kerület

XVI. kerület

XVII. kerület

XVIII. kerület

XIX. kerület

XX. kerület

XXI. kerület

XXII. kerület

XXIII. kerület

 

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, ezért ezúton is kérjük: ha valaki a táblázatokban hibát lát, jelezze felénk, akár a fórumon, akár e-mailben az “Elérhetőségeink” alatt található központi e-mail címünkön. Köszönjük!

 

Közlemény

 

A részletes elemzésből kitűnik, hogy a Hagyó Miklós javaslatcsomagja még a vártnál is rosszabb a budapestiek számára: járatritkítások, vonalmegszüntetések, járatcsonkítások váltják egymást, fejlesztéseknek jóformán nyoma sincs.

A járatritkítások szinte kivétel nélkül minden vonalat érintenek, és ugyanúgy kihatnak a kötöttpályás vonalakra, ahogy a buszokra. Hétvégén még a metróvonalak is ritkulnának, nem beszélve a ritkuló, illetve leállításra kerülő villamosvonalakról. A buszoknál drasztikus a járatritkítás: az esténként jelenleg 10-15 percenként közlekedő járatok a város minden részében, szinte kivétel nélkül 30 percenként közlekednének. Riasztó belegondolni, hogy milyen kényelmetlenséget jelent ez azoknak, akiknek két 30 percenként közlekedő járat között kell átszállni. Az esti közlekedési rend visszásságait jól mutatja egy XII. kerületi példa: az Istenhegyi út térségében este 9-kor leállna a Fogaskerekű és a 21-es gyorsbusz is. Az egyetlenként megmaradó fekete 21-es viszont nem sűrűbben, hanem ritkábban, 10 helyett 30 percenként közlekedne a Hagyó-javaslat szerint.

 

A tervezetből kiolvasható, hogy a zsúfoltsággal mit sem törődtek az azt előkészítő szakemberek: számos, ma is túlzsúfolt járat szűnik meg vagy közlekedik ritkábban a tervezet szerint. Garantálható utaslemaradást fog okozni a 276E megszüntetése, a 20-as gyors és 30-as autóbuszok szétszabdalása, a csepeli 38A autóbusz megszüntetése és a 48-as rövidítése, a budakeszi 22-es gyors megszüntetése, a 99-es pesterzsébeti szakaszának megszüntetése, az óbudai buszhálózat szinte egészének lemészárlása, és hosszasan folytathatnánk még a sort. Budapest fontos járatai tűnnének el nyom nélkül a térképről: ilyen a 6-os, a 25A gyors, az 55-ös és a 85-ös gyors busz, illetve a Nyugati és Keleti pályaudvart összekötő 73-as trolibusz.

 

Kivétel nélkül mindegyik budapesti kerületet negatívan érint Hagyó Miklós járatmegszüntetési csomagja, egyes kerületeknek teljesen elvész a belső átjárhatósága, továbbá egymással szomszédos kerületek közötti fontos kapcsolatok szűnnek meg a javaslat szerint (például Újpest és Angyaföld, Kőbánya és Kispest, Csepel és Pesterzsébet vagy Rákoskeresztúr és Cinkota között). Mivel a kerületek számára is fontos a változások megismerése, honlapunkon minden kerületre lebontva is elkészítettük elemzésünket.

 

A VEKE kitart véleménye mellett: elfogadhatatlan és még megtárgyalásra is alkalmatlan a BKV 2008. évi Paraméterkönyvének tervezete.

 

Forrás: VEKE.hu

4 hozzászólás “Paraméterkönyv 2008: a járatritkítás részletei” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Érdekes, egy csomó olyan új dolgot is talátam a Csepelt érintő változásokban, amiről eddig még nem is hallottam.

    Ha ez így lesz, akkor már tényleg mindent megcsinálhat velük az MSZP-SZDSZ koalíció a fővárosban, mert ha jól tudom, ők a végleges jóváhagyók.

    Most ügyeskedjen valamit a csepeli mszp-szdsz, hogy ez ne történjen meg!

    Kár, hogy azok döntenek ilyenekről, akiknek elment az eszük!

  2. LB szerint:

    Leállították a BKV járatritkítási tervét:
    http://index.hu/politika/belfold/budapest/prm080225/

  3. jani szerint:

    Azért állították le mert beteg a vezér! Ne gondoljátok, hogy a Hagyó Úr ilyen könnyen feladja. Egyébként a BKV.-s csapat nagy hozzáértést jelzi, hogy szinte mindenki tiltakozik rémálmaik ellen. Az meg számomra vilgos , hogy a vezér éves jutalmát valahogy meg kell “termelni !!!

  4. […] közlekedési vállalat helyzetéről, valamint a XXI. kerületi tömegközlekedéssel kapcsolatos tervezett változásokról. A tárgyaláson a polgármester megerősítette a korábban már a Csepel újságban, a Csepp […]

Itt lehet hozzászólni !