Tusnádfürdő: Orbán Viktor és Traian Basescu egy asztalnál (videó!)

A magyar – román barátság alapja a közös érdekek őszinte képviselete

MTI, Duna TV, YouTube, Csepel.info

Orbán Viktor választási győzelme és miniszterelnökké válása kapcsán úgy fogalmazott: „Újra kormányra került Tusványos”. Elismerően szólt arról, hogy ez a kormány megkezdte az elszámoltatást, a korrupció elleni harcot.

Azt is kedvezően értékelte, hogy az Orbán-kormány Közép-Európa egész térségére tekintve politizál. Băsescu érdemének nevezte a korrupció elleni állásfoglalásait, különösen a feddhetetlenségi ügynökségről szóló törvénnyel kapcsolatban. A tusnádfürdői táborban (Tusványos) szombat délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és Traian Băsescu román államfő egyaránt előadást tartott.

A román államfő Közép-Európa jelentőségéről szólva kifejtette: a legfontosabb egy adott térség belső egyensúlya, illetve a két vagy több térség közötti egyensúly.

Közép-Európa olyan térség, amely konszolidálódik, és a román-magyar megbékélés az egyik alappillér. Különösen fontos ez a két ország területén élő magyar, illetve román kisebbség szempontjából- mondta. Úgy vélte: nagy hiba lenne azt hinni, hogy a közép-európai térséget csak földrajzi alapokra vagy a történelem elemeire lehet építeni. Csakis kölcsönösen elfogadott értékekre lehet alapozni e térség jövőjét – szögezte le Băsescu.

Orbán Viktor szerint a kapitalizmus eltávolodott az erkölcsi értékektől, saját korábbi morális kötőanyagát is elvesztette. A hasznos korlátok helyébe a gátlástalanság lépett. A nyugati társadalmak most amolyan „szívinfarktust” kaptak, ezután át kell gondolniuk, hogyan épülhetnek fel. Most bizonyos erkölcsi értékek rehabilitálására van szükség – hangoztatta a kormányfő.

Magyarországon kétharmados forradalom történt – szögezte le az előadó. „Egy korszaknak véget vetettünk” – mondta -, ez volt az a korszak, amikor a rendes, becsületes emberek állandó vesztesekké váltak. Olyan berendezkedést akarunk felépíteni Magyarországon, amelyben a tisztességes, becsületes ember jobban járjon, mint az, aki nem tartja be a törvényeket – mondta Orbán. A spekulánsok eddigi húsz évével szemben a becsületes, törvénytisztelő emberek országát akarjuk felépíteni – hangsúlyozta.

Németh Zsolt külügyi államtitkár köszöntőjében megállapította: Közép-Európa előtt nagy jövő áll, kérdés, hogy képesek leszünk-e kihasználni a lehetőségeket. Fel kell ismerni: Közép-Európa igazi közepe nem Magyarország és Románia, hanem Tusványos, vagyis annak szellemisége, amelynek alapján a két ország kapcsolatai újjáépülhetnek – mondta Németh Zsolt.

A nyaranta Erdélyben megrendezett nyári szabadegyetemet és diáktábort Tusványosként is emlegetik, utalva arra, hogy a rendezvénysorozat Bálványoson kezdődött, majd átköltözött Tusnádfürdőre.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke megköszönte Băsescu elnöknek, hogy néhány évvel ezelőtt elfogadtatta a kommunizmus bűneit elítélő jelentést. Tőkés Romániáról szólva elmondta: Európának még csak a peremén van ez az ország, a kommunista rendszer következményei még mindig érvényesülnek. Példaként említette a romániai infrastruktúrát, az utak állapotát. Ismét vissza kell kerülni Európa közepébe – mondta, de elengedhetetlennek tartotta, hogy lebontsák a nemzetek közötti mentális vasfüggönyt, folytatni kell a rendszerváltás folyamatát.

dunatv.hu

Kapcsolódó:

Németh Zsolt:  ki kell elégíteni a kisebbségek igényeit

Tusványostól féltik Románia egységét is

5 hozzászólás “Tusnádfürdő: Orbán Viktor és Traian Basescu egy asztalnál (videó!)” bejegyzésre

  1. " ?! " szerint:

    Sok sikert kívánok Orbán Viktornak és Traian Basescunak a két ország közötti együttműködés javításához!

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    DER STANDARD: BETEGES DOLOG PELLENGÉRRE ÁLLÍTANI MAGYARORSZÁGOT

    A lap disznóságnak nevezi az IMF és az EU viselkedését

    A magát liberálisnak valló osztrák lap, a Der Standard szombati számában Magyarországról és a félbeszakadt IMF-tárgyalásról ír egyik vendégszerzője. Ernst Michael Brauner szerint az IMF és az EU kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, mert így akar példát statuálni a többi uniós országnak.

    Magyarországnak nincs szüksége hüvelykszorítóra címmel, az EU és az IMF kettős mércét alkalmaz alcímmel jelent meg vendégkommentár a Der Standard című osztrák lap szombati számában.

    “A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió küldöttségének budapesti tárgyalásain az euróövezeti országok megmutatták, hogy hol húzódik a gyengébb országokkal szembeni türelmük határa. Miután a magyarok nem akartak további, az EU által követelt takarékossági intézkedéseket a nyakukba venni, a nemzetközi szervezetek leállították a tárgyalásokat, és zárolták a támogatásként megígért pénzt” – írta a magát szabadúszó gazdasági újságíróként jellemző Ernst Michael Brauner a liberális napilap hasábjain.

    A szerző idézte Oliver Stockot, a Handelsblatt című német üzleti lap volt bécsi és kelet-közép-európai tudósítóját, aki szerint a nemzetközi hitelezők Magyarország megfelelőnek tartják arra, hogy példát statuáljanak vele. Magyarország ideális ország arra, hogy a takarékoskodásra nem hajló Görögországot és Portugáliát figyelmeztesse az EU, ezért Budapestet “pellengérre akarják állítani, mint egy nyakas vétkezőt”.

    “Ha csak megközelítőleg is helyes Stock elmélete, akkor az EU és az IMF magatartása igazán nagy disznóság” – vélekedett Brauner. Magyarország 2004-ben örömmel és büszkén csatlakozott az EU-hoz. “Rajtuk példát statuálni azért, hogy az eladósodott uniós tagállamokban észhez térjen néhány hataloméhes politikus és telhetetlen menedzser, beteges dolog, és méltatlan az EU tagállamaihoz” – fogalmazott Brauner.

    “A magyaroknak nincs szüksége az EU hüvelykszorítójára ahhoz, hogy konszolidálják az államháztartást. Amire szükségük van, az egy kicsivel több idő, nemzetközi bizalom és egy európai államközösség, amely betartja azt, amit 2008-ban megígért” – vélekedett a Der Standard vendégkommentárjának szerzője.

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    “DER STANDARD: BETEGES DOLOG PELLENGÉRRE ÁLLÍTANI MAGYARORSZÁGOT”

    “A lap disznóságnak nevezi az IMF és az EU viselkedését”

    Uram, háborúból jövök én,
    Mindennek vége, vége:
    Békíts ki Magaddal s magammal,
    Hiszen Te vagy a Béke. ……..
    …..Két rohanó lábam egykoron
    Térdig gázolt a vérben
    S most nézd Uram, nincs nekem lábam,
    Csak térdem van, csak térdem. …….
    …..Nem harcolok és nem csókolok,
    Elszáradt már az ajkam
    S száraz karó a két karom már,
    Uram, nézz végig rajtam.

  4. Vica szerint:

    Igen. Az IMF úgy gondolja, nála a pénz, ő diktál. Beleszólhat ez által mások belügyeibe, kénye-kedve szerint diktálhat és madzagon rángathat, ha úgy akarja. Sajnos sokat árthatnak a forintnak, ezzel Magyarországnak, ugyanis az ország hitele és a lakosság, a vállalkozások hitelének nagy része is devizában van. Nem lehetett egyszerű mindezek tudtával nemet mondani nekik. Reméljük, nem tesznek tönkre minket érte…

  5. Gordon szerint:

    Orbánnak igaza van. Hosszabb nyugodt békeidőre lenne szükség egy eredményes építkezésre.

Itt lehet hozzászólni !