Viszik a maradék állami vagyont – aki kapja marhatja?

FigyelőNet, Népszabadság, Mno.hu, Index, Inforadio.hu

 

Évértékelő

Hivatalosan senki sem értelmezte a Gyurcsány Ferenc által hétfőn bejelentett Új Tulajdonosi Programot, ezért az FigyelőNet megpróbálta dekódolni a kormányfő szavait. Kuponokat vélhetően nem osztanak majd, veszteséges állami cégeket meg nem vennénk, így marad a Szerencsejáték Zrt. és az ÁAK. A hogyanra és a miértre nincs válasz.

Az új tulajdonosi program keretein belül pár ezer forintért akár százezer forintos tulajdont szerezhetnek majd az emberek állami vállalatokból. Akik beszállnak ebbe, kedvezményeket kapnának. A folyamatnak az első pillanattól ellenőrizhetőnek, átláthatónak kell lennie, és garantálni kell, hogy ebből mindenki egyformán részesülhessen – ismertette Gyurcsány Ferenc vázlatosan terveit a hétfői évértékelő beszédében.

Saját és az új állami vagyonkezelő apparátusát is meglepte a kormányfő meghirdetett Új Tulajdonosi Programja. Sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, sem pedig a Kormányszóvivői Iroda nem válaszolt lapunknak arra a kérdésére, hogy mely állami cégekben szerezhetnek részesedést a polgárosodás jegyében honfitársaink, sőt azt sem tudtuk meg, hogy milyen privatizációs technika nyomán részesülhetnének sokan közülünk „a tulajdon örömében és felelősségében”.

Vócser azért nem lesz

A kormányfő mondatai után nyilván sokaknak a rendszerváltás idejéről itthon és a volt szocialista országokban megismert magánosítási technikák rémlettek fel: a részvényre váltható kárpótlási jegy, vagy a például Csehországban is alkalmazott kuponos privatizáció, amelynek során mindenki megkapta az állami vagyon privatizálandó részének ráeső hányadát szimbolizáló értékpapírt, amivel azután nem tudott mit kezdeni.

Ilyesmire most nyilván nem számíthatunk. A magánosítás érdemi része lezárult, a tömeges privatizáció nyomán a GDP döntő többségét (több mint 80 százalékát) a magánszféra állítja elő, tehát az állam értékesíthető vagyonnak érdemi részén már túladott. Ráadásul a kuponos, vócseres, egyenlően elosztós privatizáció mindenütt kudarcot vallott.

Mi maradt?

A Horn-kormány privatizációs hajrája és az utána következő magánosítgatások után alig maradt állami cég, amelyet még el lehet adni, a maradék többsége ráadásul súlyosan veszteséges.

Nem valószínű, hogy a MÁV Start, a BKV vagy néhány Volán-társaság veszteségében túl sokan osztozni kívánnának az állammal a tulajdonosi érzés megismerése érdekében.

A valamennyire eladósorban lévő Magyar Villamos Művek Zrt. leendő kisebbségi tulajdonosainak nemcsak a nyereségben, hanem a hálózatfejlesztés kemény költségeiben is osztozniuk kell a főtulajdonos állammal, ráadásul a kisebbségi részesedés csak részlegesen jelenti a felelősségben való osztozás.

Prosperáló, vagy a fejlődés reményével kecsegtető állami cégből csak néhány van: ilyen lehet a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópályakezelő Zrt. és a Magyar Posta.

Hogyan lehetünk tulajdonosok?

A szocializmus lebontása során számos privatizációs technikát ismerhettünk meg; ezek közül leginkább a tőzsdén keresztül való magánosítás felelhet meg leginkább a kormányfői igényeknek: ekkor valódi tulajdonosi ambíciókkal rendelkező, felelős döntésekre kész magyarok juthatnának jó eséllyel részvényekhez.

Viszont a már lassan hat éve regnáló koalíció eddig ódzkodott a tőzsdei kiárusítástól: a nagy cégek (Budapest Airport, Dunaferr, Malév) leginkább szűk körű alkudozások nyomán kerültek magánkézbe. Az viszont biztos, hogy a Budapesti Értéktőzsde örülne az új bevezetésnek, amely ideig óráig ismét érdekessé tehetné a két-háromszereplős piacot.

Óvatosan fogalmazott

Az is biztos, hogy a kormányfőn nehéz lesz majd számon kérni az Új Tulajdonosi Programot. Gyurcsány nem jelölte ki a szóba jöhető cégek körét, sem a magánosítási technikát, ahogy a programhoz társuló kedvezményekről sem hangzott el konkrétum.

Azt azért elmondta, hogy a stratégiailag fontos ágazatokban az állami többség megmarad – ennek alapján akár atomerőmű-kisrészvényesek is lehetünk.

Forrás: FigyelőNet

Kapcsolódó cikkek:

Gyurcsány: vége a húsbavágó intézkedéseknek (a beszéd összefoglalója)

Elemzések:

 

Gyurcsány a túlélésre játszott évértékelőjével

 

Századvég: tíz új program után egy újabb

Osztható közös tulajdon

Részvények részletre

TGM: a szerkesztett változat

Lesz mit magyarázni: újabb Gyurcsány-baki

4 hozzászólás “Viszik a maradék állami vagyont – aki kapja marhatja?” bejegyzésre

  1. jani szerint:

    Aztán ez meg mire jó ? Örül a magyar többsége ,hogy kajára jut, meg egyáltalán meg tud élni. Ez csak a Gyurcsány féle , Kóka féle bagázsnak jó megint ”’. Majd ők bevásárolnak megint mint tették korábban is’ Fillérekért jutottak gyárhoz, földhöz, mindenhez amihez csak tudtak.
    Ez tipikus példája a nesze semmi fogd meg jól elvnek.

  2. Öreg halász szerint:

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

    Nagyot csalódnék pozitív értelemben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökben, ha tisztességgel kiállna az ország elé, és elmondaná, hogy rossz ötlet volt ez a tulajdonosi program, ezért visszavonja.

    Ez az egész beszéd arról szólt, hogy a maradék állami vagyont is ki akarják privatizálni. Csak nem így, ezekkel a szavakkal mondta el. Olyan vagyonelemekről van szó, amelyeket a hozamuk miatt vagy nagyon megéri megtartani egy józanul gondolkodó kormányzatnak, vagy nemzetbiztonsági-nemzetgazdasági okokból nem szabad eladni (maximum a részvények kevesebb mint 49%-át).

    Nekem erről az egészről a MOL Rt jut eszembe. A Medgyessy kormány eladott mindent amit tudott, aztán jött baj, a piac törvényeinek megfelelően ugyanis az OMV megpróbálta felvásárolni a MOL-t. Lett is nagy sírás-rívás, holott a magyar állam volt az, amely megszabadult a nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból nagyon fontos vállalati tulajdontól – amely ráadásul hasznot is hozott, nem is keveset. Nem az OMV a bűnbak, nem ők a hibásak, hanem a kiárusító magyar állam.

    De játsszunk el a gondolattal, mi lenne ha Gyurcsányék megvalósítanák a most meghirdetett programot? Kisbefektetők nyomott áron, értéke alatt megvehetnék a részvények java részét. Ez után megjelennének a nagy halak, akik még mindig nyomott áron, de már a vásárlási érték fölött felvásárolnák a kisbefektetői részvényeket, majd jó haszonal birtokolnák azokat.

    A kisbefektetők egy picikét nyernének (de csak azok, akiknek van pénzük, mert hitelből – valljuk be őszintén – nem érné meg befektetni), a nagy halak érték alatt jutnának hozzá egy hatalmas közvagyonhoz, az állam (az ország) meg száz- vagy ezermilliárdokat veszítene. Ilyen gazdagok vagyunk, hogy ezt megtehetjük?

    Vakon le merném fogadni, hogy azok a “nagy halak” meg valahogy mind az MSZP üzleti körei lennének, akiknek első kézből lenne információjuk arról, hogy mit érdemes megvenni, mennyiért, milyen állami befektetések, hol várhatók, amelyek bizonyos cégek értékét majd a felvásárlás után növelik.

    Ez az egész egy csúnya, ronda vagyonszerzési akciónak tűnik, és kb. olyan szinten károsítaná az országot, mint az olajszőkítés. Nagyon-nagyon rossz ötlet, a józanul gondolkodó embereket pedig egyre inkább abba az irányba tereli, hogy ez a kormány valóban csak lopni szeretne. Pedig ez rossz üzenet. A Gyurcsány kormány már így is a legitimációs küszöb alatt lézeng, és ezért olyan kaotikus a magyar politika, ezért van annyi ember kiábrándulva a közéletből. Én ennek a legitimációs válságnak tulajdonítom a szélsőséges jelenségek, gyujtogatás, gyűlölködések stb. ilyen mértékű megjelenését is.

    Sok embernek nagyon-nagyon elege van abból, amit ebben az országban lát, és sajnos úgy tűnik, hogy még mindig lehet egy lapáttal rátenni. Sajnálom. Ráférne erre az országra egy kis demokrácia és egy kis rend.

  3. Bubus szerint:

    Gyurcsány koma éhes. Miazhogy!

  4. jani szerint:

    Be kell spejzolni a nehéz időkre. Azt hiszi ez a”jóember ” ,hogy ennyire hülyének lehet nézni az embereket. Nemhogy vennni nem tudnak a felkinált vagyonból, hanem lassan már ennivalóra se futja.
    Aki 6oo millióval tudta növelni egy év alatt a vagyonát, Gyurcsány haverja gyanánt, az majd biztos tülekedik a kondér körül. Ha bnem megy másként , majd mások nevén osztják el a koncot. !!

Itt lehet hozzászólni !