Ukrajna: reggel óta szavaznak a Krímben az elszakadásról

MTI,  Mandiner

Krim szavazás

Másfél millió szavazásra jogosultat várnak Krím-félsziget szavazóköreiben vasárnap reggel óta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozásáról voksoljanak. Az érvényességhez legalább 50 százalékos részvétel kell. A nemzetközi közösség törvényellenesnek tartja a szavazást, kivéve Oroszországot, akinek a fegyveresei jelen vannak a térségben.

 Kinyitottak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek a Krím félszigeten, ahol a helyi lakosok fegyveres orosz katonák jelenléte mellett, Kijev és a nemzetközi közösség által törvényellenesnek tartott népszavazáson döntenek az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. A mintegy 1200 szavazókörben több mint 1,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz. A választók legalább 50 százalékos részvétele kell ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.

A referendumon két kérdést tesznek fel. Az első, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását, vagyis maradjon-e a félsziget Ukrajna része, de a jelenlegihez képest megnövelt önrendelkezési jogokkal.
Elemzők szerint az autonóm területen élők közül az ukránok és a krími tartárok ellenzik a félsziget Oroszországhoz való csatlakozását. Az orosz nemzetiségűek, akik a lakosság csaknem 60 százalékát adják, megosztottak a kérdésben. Egy részük, főként a 23 éve független Ukrajnában felnőtt, fiatalabb korosztály inkább azt szeretné, ha a terület továbbra is Ukrajnához tartozna. Volodimir Konsztantinov, a kijevi parlament szombati határozatával feloszlatott krími parlament oroszbarát elnöke korábban viszont úgy ítélte meg, a krími lakosság 80 százaléka támogatja az Oroszországhoz való csatlakozást.
Az orosz katonák jelenléte mellett tartott népszavazást Ukrajna központi vezetése, az Európai Unió és az Egyesült Államok, illetve több nyugati ország törvénytelennek tartja. Kijev előre jelezte, hogy nem ismeri el annak eredményét. A referendum megtartásáról március 6-án hozott döntést a krími parlament, amelyben erőfölénybe kerültek az oroszbarát erők.
Az ukrán alkotmánybíróság pénteken alkotmányellenesnek minősítette a referendumot, mivel azt nemcsak a népszavazás kiírási rendjét szabályozó jogszabályok semmibe vétele mellett rendezik meg, de az alkotmány több pontját is sérti.
A szavazás tisztaságát gyakorlatilag senki sem ellenőrzi. A nemzetközi szervezetek nem küldtek megfigyelőket, és magától értetődően az ukrán központi választási bizottság sem képviselteti magát.
A Krím félsziget státusáról szóló népszavazás jogi érvényességének kérdése állt szombaton nemzetközi fórumok figyelmének középpontjában. A Velencei Bizottság törvényellenesnek nyilvánította a referendumot, az ENSZ BT-ben azonban nem szavaztak meg egy hasonló állásfoglalást tartalmazó határozatot Oroszország vétója miatt.
Forrás: MTI, Mandiner

Kijev feloszlatta a krími parlamentet

A Krím félsziget elszakadásáról szóló népszavazás előtt egy nappal a kijevi parlament elsöprő többséggel megszavazta a krími parlament feloszlatását. Közben orosz kormányhivatalok honlapját kibertámadások érték.

A kijevi parlament szombaton megszavazta a krími autonóm tartomány törvényhozásának feloszlatását – írta a Guardian. A Kyiv Post szerint a 296 regisztrált képviselőből 278-an szavaztak erre. Kijev korábban felszólította a krími döntéshozókat, hogy vonják vissza a népszavazást.

Az orosz többségű Krímben vasárnap tartanak népszavazást arról, hogy kiszakadjanak-e Ukrajnából és csatlakozzanak Oroszországhoz. Sem a kijevi kormány, sem az USA és az Európai Unió nem ismeri el törvényesnek a népszavazást, mert az az ukrán alkotmányba és nemzetközi szerződésekbe is ütközik. Barack Obama amerikai elnök szerdán azt mondta, még ha meg is tartják a szavazást, az eredményét az USA nem fogja elismerni.

A népszavazást úgy tartják, hogy közben több ezer orosz katona szállta meg a félszigetet. A Reuters szerint katonák, harckocsik és ágyúk várakoznak a Krímben. Oroszország hosszú távú szerződésben bérli a sevasztopoli kikötőt az orosz fekete-tengeri flottának, és az egyezmény értelmében ott legfeljebb 25 ezer katonát állomásoztathatnak – de csak ott, a területen kívül elvileg nem.

A gazdasági és informatikai hadviselés már elkezdődött. Pénteken több orosz hivatal honlapját kibertámadás érte, köztük a Kremlét, a jegybankét és a külügyminisztériumét is.

Az USA és az Európai Unió könnyebb szankciókat már életbe léptetett, mint például a vízumtárgyalások felfüggesztését. A hétfői ülésen elfogadhatják a második szakaszt, amely egyes személyek utazását tilthatja meg, illetve a számláikat is zárolhatják. Ha ez sem lenne elég, a harmadik szakaszban kereskedelmi korlátozásokra is sor kerülhet.

Ez utóbbi súlyos gazdasági károkat okozhat, de Alexej Uljukajev orosz gazdasági miniszter ezt tagadja. Szerinte nem okoz érezhető hatást egy ilyen szankció. Szavait azonban kétségbe vonja, hogy egy volt orosz miniszter szerint akár további 50 milliárd dollár befektetői pénz is kivonulhat Oroszországból a szankciók miatt, amely 0 százalékra vágná vissza az idén 2,5 százalékra várható növekedést.

A gazdasági hadviselés zajlik a Krímben is. Szergej Akszjonov, a krími minisztertanács elnöke a Guardiannak azt mondta, akár napokon belül bevezethetik a rubelt az autonóm tartományban.

Forrás: Origo

27 hozzászólás “Ukrajna: reggel óta szavaznak a Krímben az elszakadásról” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    Emlékszem, a Falkland (Malvinas) szigeteken is szavaztak a területi hovatartozásról, s az angol többségű lakosság Anglia mellett tette le a voksát, noha a terület mindig Argentínához tartozott. A helyi népszavazást a nemzetközi közösség elfogadta… Most a Krímben nem akarják elfogadni ugyanezt — erre mondják az oroszok, hogy ez kettős mérce.

    A Falkland-szigetek Argentína partjai mellett vannak, Anglia onnan kb. 15 ezer kilométerre van, és semmiféle közös történelmük, kultúrájuk nincsen a szigetekkel. Akkor nem háborgott a “demokratikus” nemzetközi közösség, s az erőszakot is elfogadhatónak tartották. A végtelenül “demokratikus” Anglia 1982-ben adott nyomatékot akaratának, amikor odaküldte a brit hadiflottát és erőszakkal tartotta meg a szigeteket.

  2. szigetország szerint:

    Na már most a németeknek sem kéne fenyegetőzniük az oroszokkal szemben, mert az oroszok elég jól emlékeznek a II. vh-ra, amikor a németek agressziót hajtottak végre ellenük, megölve 20 millió oroszt és más nemzetiségűt.

    Ha a németek a zsidó állammal szemben bűnbánóak, ugyanez kijár az oroszoknak is. Mert hogy nézne ki, ha a németek Izraelt fenyegetnék meg?

    Merkelnek két lépést visszakoznia kéne.

  3. Etikus szerint:

    Szerintem csak egyet, akár kicsit, akár nagyot.
    Sajnos a nagy formátumú politikusok ködbe vesztek. Egyetlen egy van, aki éppen az igazát kell, hogy bebizonyítsa, a világ számára, a gazemberek ellen. S még egy aki bontogatja a szárnyait, de sajnos neki meg nem akad olyan, akit teljes szívvel, ésszel követhetne. Így marad a maga által választott út, amelyet meg kell harcolnia, miközben a világ nagy hatalmai is egyre többen veszik át a koncepcióit.

  4. szigetország szerint:

    Az orosz tévé szerint a krími szavazáson való részvétel két órával a zárás előtt meghaladta a 60 százalékot.

  5. Etikus szerint:

    A lépést, lelépésként értelmeztem, de sajnos nagyon jól felhasználható a személye, mások által, a maguk érdekében.

  6. Etikus szerint:

    Magyarország sem ismeri el a krími népszavazást
    MTI2014. 03. 16. 16:22

    magyar külügyminisztérium
    népszavazás
    Krím
    A magyar Külügyminisztérium közleménye szerint a krími népszavazás sérti Ukrajna alkotmányát, az eredményét illegitimnek és jogellenesnek tartja.
    A népszavazás nem lehet alapja a Krím státusza megváltoztatásának. A kiírásáról hozott döntés, majd annak megtartása súlyosan veszélyezteti az ukrajnai válság békés és politikai rendezésére irányuló erőfeszítéseket – írja közleményben a magyar Külügyminisztérium.

  7. Etikus szerint:

    Mert a Nagyfőnök azt mondotta, igazság nélkül nincsen demokrácia sem!
    Akkor, most hogy van ez? Kinek az igazát, avagy az elkövetett puccsot, “vesszük szárnyaink alá?”

  8. Etikus szerint:

    Gondolni kell, (nem kellene), kell a paksi beruházásra, és ha már “keletre nyitunk” stratégiára is.
    Ki is végzi a kivitelezést? Nem biztos, hogy felejthető lesz addigra, a fenti “kinyilvánításunk.”

  9. szigetország szerint:

    Most zárták le a szavazást a Krímben. A részvételi arány túllépte a 80 százalékot. A krími tatárok a vártnál nagyobb arányban — 40 százaléknyian — vettek részt a szavazáson.

    Az orosz tévé (Rosszija 24) azt mondja, hogy hamarosan eredmények is lesznek.

  10. szigetország szerint:

    A gyors közvélemény-kutatás szerint a szavazók 93 százaléka szavazott arra, hogy Krím csatlakozzon Oroszországhoz.

  11. grün szerint:

    szigetország!
    Mennyiben érint ez minket, hiszen úgysem ismerjük el!
    Persze azért van az a pénz, mint a zazeri baltásnál! 😛 😀

  12. szigetország szerint:

    A krími ukránok egy jelentős része is az orosz csatlakozásra szavazott.

    (Most eltekintve attól, hogy lehettek-e csalások. A hírek szerint sehol nem volt rendbontás.)

  13. Etikus szerint:

    Megértem Magyarország eléggé kényes helyzetét az ukrán ügyben. Mégis, az a véleményem, hogy a Külügyminisztérium sajnos megint ugyanolyan szégyenletes “kóruspolitikát” folytat, mint a legundorítóbb kádári időkben. Csak most a karmester a másik oldalról “rázza a pálcát”.

    Mitől lenne ez demokratikusabb, és tisztességesebb, mint a kádári időkben?

    Miért mondja a Magyar Külügy, hogy illegitimnek tartja a krími népszavazást?
    Ilyen alapon nem volt legitim, és törvényes az sem, amikor Sopron döntött népszavazással arról, hogy Magyarországhoz akar tartozni? Vagy, mitől legitim és törvényes az amerikai és EU katonai erővel létrehozott líbiai kormány, amelyet nagy büszkén az elsők között ismertünk el? Vagy nem legitim az idén ősszel lebonyolításra kerülő Skóciai népszavazás, amely a Nagy- Britannia és Észak Írország Egyesült Királyságától való elszakadásról hívatott dönteni.

    Miért fogadja el, hogy demokratikus, és általunk támogatandó a törvényes kormányt külső hatalmak által megszervezett puccsal megdöntő új ukrán kormány, amelynek legeslegelső dolga volt a kisebbségek nyelvhasználatának betiltása, és az egyik kárpát-aljai magyar párt betiltására tett kezdeményezés?
    Egyáltalán, van-e MO.-nak érdemlegesen működő külügyi, diplomáciai vezetése?

    Azért, mert az EU ez mondja? Akkor viszont, azt tessenek már elmagyarázni, hogy mitől szuverén Magyarország, ha még ebben a kérdésben sem érvényesítheti szuverén módon a magyar érdekeket?”

  14. szigetország szerint:

    Az orosz elemzők azt latolgatják, hogy mi lehet a sorsa Kelet-Ukrajnának, ahol sok orosz él. Donyeck, Harkov, Luhanszk stb. Nem tartják kizártnak, hogy ott is népszavazásokat tartsanak.
    Az orosz tévében hazafias szövegeket, beszédeket közvetítenek.

  15. szigetország szerint:

    Sajtótájékoztatót tartanak Szevasztopolban. A jelenlévők között az Európa Parlament több tagja is jelen van mint megfigyelő. Francia, lengyel, litván, német, görög, katalán stb.

    A görög és a német megfigyelő azt mondja, hogy sok helyen voltak megfigyelőként, s szerintük Krímben törvényes, rendbontás nélküli szavazás történt.

  16. Etikus szerint:

    A szavazás végleges és hiteles eredményének birtokában lépnek, jövő héten pénteken Moszkvában, sok dolgot fognak rendezni, bár szerintem is stratégiailag már meg van a “forgatókönyv.”
    Következnek a 19:49-ben említettek………….?

  17. szigetország szerint:

    A részvételi arány 85 százalék lehet, ami jócskán meghaladja a 2010-es elnökválasztási szavazás arányát, amikor 70 százaléknyian szavaztak.
    Elemzők szerint ez azt mutatja, hogy a krímiek rendkívül fontosnak tartották a részvételt és a kiállást az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.
    Megerősítik , hogy a krími ukránok nagy része is szívesebben tartozna Oroszországhoz.

  18. Etikus szerint:

    Exit poll: A krímiek 93 százaléka szavazott az orosz csatlakozásra

  19. szigetország szerint:

    Krímben koncerteken, utcai bulikon ünneplik az Oroszországgal való “újraegyesítést”.

    Közben jelentik, hogy napközben Kijevből több szerelvényen páncélos járműveket, harckocsikat dobtak át Harkovba. Felvételeken mutatják a szerelvényeket a harckocsikkal és az ukrán katonákkal. Orosz elemzők azt mondják, hogy “mindenre meglesz a válasz”.

  20. Vátesz szerint:

    Az ENSZ alapokmánya, I. fejezet Célok és elvek, 1. cikk,
    2. a nemzetek között a népeket megillető egyenjogúság és önrendelkezési jog
    elvének tiszteletben tartásán alapuló baráti kapcsolatokat fejlessze és az
    általános béke megerősítésére alkalmas egyéb intézkedéseket foganatosítson;

    A krímiek az ENSZ alapokmányban népeket megillető egyenjogúság és önrendelkezési jog alapján tartottak népszavazást (referendumot) a terület hovatartozásáról.
    Viszont az ukrán Nyikita Szergejevics Hruscsov 1954-ben saját egyszemélyes döntésével ajándékozta a Krím-félszigetet Ukrajnának. A Szovjetunióban a népet nem kérdezték meg semmiről.

    Remélem, egyszer eljön az idő, amikor a kárpátaljai lakosok szavazhatnak majd a terület hovatartozásásól, mert a Kárpátalja többször cserélt gazdát, anélkül hogy a nép szabadon dönthetett volna a hovatartozásról!

  21. Etikus szerint:

    T. Vátesz
    Valószínűen elolvasta a fentiekben bejegyzetteket. Mindent összevetve, mit vár, várhatunk ilyen “stratégiai diplomáciától?” Hiszen közvetve, v. közvetlenül szinte folyamatosan mondunk le, honfitársainkról. Támogatások? Ugyan már látszat intézkedések a “nemzeti politika ” jegyében. Olvasta-e a Külügy mai közzétételét?! Szánalmas, még akkor is, ha be vagyunk “skatujázva.” Az sem mindegy, hogy helyszínét tekintve hol lett közzé téve! És ki mondta?!

  22. szigetország szerint:

    Az előzetes hivatalos eredmények szerint a krímiek 95,5 százaléka szavazott az orosz csatlakozásra.

    Az orosz elemzők sorolják a példákat, amelyekből kitűnik: Amerika és Anglia területéhez is népszavazás útján kerültek korábban önálló területek. Amerikához így csapódott pl. Puerto Ricó, Angliához meg a Falkland-szigetek. Gibraltár ugyanakkor most is brit fennhatóság alatt áll, amelyet erőszakkal tartanak meg, mivel a terület jogszerűen Spanyolország része.

    Az oroszok szerint a népakarat kinyilvánítása nemhogy ellenkezik a demokráciával, hanem éppen a demokrácia lényege, s jó lenne, ha ezt megtanulnák nyugaton is.

  23. szigetország szerint:

    A Krímben tetőfokán a hangulat, csordultig a hazafias érzelmek. (Náluk most 11 óra 20 perc van)
    Tűzijátékok, örömünnep. Az orosz tévé félóránként játssza a himnuszt.

  24. Vátesz szerint:

    Martonyi pontosan azoknak a bábja, mint akiké volt Antall. Ő volt az az eszement, aki egyezménybe foglalta, “Magyarországnak nincs területi követelése Ukrajnával szemben, és soha nem is lesz”! Ezért lépett ki az MDF-ből a képviselők egy része, s alakította meg a MIÉP-et. Szlovákiát is elsőként ismerte el, ahelyett hogy ragaszkodott volna Csehszlovákia három részre osztásához.
    Az én ízlésemnek az felelt volna meg, ha mi visszakaptuk volna azt ami a miénk volt, a csehek azt ami az övék volt, a maradék meg lett volna a szlovákoké!

    Lehet nézni a különböző kori térképeket, mindenhol változtak a határok, a mienké a legkevésbé! A történelemben nincs olyan hogy soha! Az első világháború után megvont határok közül már csak a mienké nem változott. Csak azért mert 1100 éve minket ázsiai betolakodóknak tartanak. Még meg se melegedtünk, honfoglalás után 12 évre már elindult az összeurópai had százezres létszámmal, hogy a magyarokat kiírtsák! … ugros eliminandos esse … (Rendeljük hogy a magyarok kiírtassanak!) IV. Lajos keleti frank király.

    A magyarok rokonai keletre vannak, a különféle türk népek, legközelebb a törökök. Lehet baltásgyilkosozni, az azeriek között is számos népcsoport a rokonunk, ugyanígy a Kaukázus más népei között is, s túl a Kaszpi-tavon a többi türk nép, beleértve a Kínában élő ujgurokat és más hun eredetű népeket.

    Európa zsidó-keresztény, euró-atlanti kultúrája össze fog omlani a kapzsiság, a pénzéhség miatt, s ahogy meg szoktam fogalmazni, nekünk előbb kell kilépni az Unióból, még mielőtt választani kellene a párizsi (arab) és a kölni (török) kalifátus között.
    A választott nép pedig szétszéledhet diaszporába, ahogy már kétezer év óta megszokta.
    “Izrael addig létezik, ameddig Amerika nagyhatalom! Copyright Vátesz.”

  25. Gordon szerint:

    Le kellene higgadnia a kardcsörtetőknek…

  26. Vátesz szerint:

    A te rokonaid délre vannak!

  27. Gordon szerint:

    A tieid meg a Lipóton – míg ki nem engedték őket…

Itt lehet hozzászólni !