Csepelen is komoly gondot okoznak a figyelmetlen autósok

Helyi Téma

Lapunkban korábban beszámoltunk arról, hogy Csepelen is komoly problémát okoznak azok a figyelmetlen autósok, akik a tűzcsapok mellé parkolással jelentősen megnehezítik a lánglovagok munkáját.

Újságírónkban felvetődött, hogy egy jogszabály-módosítási javaslattal elejét lehetne venni a hasonló helyzeteknek. Kérelmünket pozitívan bírálták el, így év végétől az új Országos Tűzoltási Szabályzat egyértelműen nemet mond a vízforrásokat eltorlaszoló gépjárművezetőknek.

Alig néhány hónappal ezelőtt juttattuk el a II. kerületi Rendőrkapitányságra azt a KRESZ-módosítási beadványt, mely a tűzcsapok előtti várakozás tilalmára tett javaslatot. Levelünket továbbították az ORFK Jogi Főosztályának, ahonnan a Belügyminisztérium Szabályozási és Koordinációs Helyettes Államtitkárságára került az ügy.

A hivatal tájékoztatása szerint a tűzcsapok környéki gépjárműparkolás problémája a KRESZ módosításával nem kezelhető, ám az új Országos Tűzoltási Szabályzat (OTSZ) megalkotásával orvosolható. A minisztérium álláspontja szerint ugyanis a KRESZ 18. § (1) bekezdésének s) pontja a tűzcsap környezetében alkalmazott burkolati jel kihelyezésével a szabályozás kereteit jelenleg is megadja, a módosítás szükségessége és lehetősége így ezen a téren nem merül fel. Jelenleg a hatályos OTSZ-t felváltó új szabályzat megalkotásán dolgoznak, melyben a mostanihoz képest pontosabban fogalmazzák majd meg a tűzcsapok környéki parkolás tiltását. A jogszabálytervezet szerint a tűzoltási felvonulási területen, valamint a tűzoltói vízszerzési helyeken gépjárműparkolót kialakítani nem lehet.

Ezeken a területeken a parkolási tilalmat jelölik majd, csakúgy, mint a tűzoltási felvonulási területeken elhelyezett tűzcsapok 1,5 méteres körzetén belül. A szabályszegők szankciókra számíthatnak. A hazai jogalkotási folyamat végeztével a jogszabálytervezetet véleményezésre elküldik az Európai Unió tagállamainak, ami ezt követően – várhatóan ez év végén – léphet hatályba.

Galgócz Deák Antal alezredes, a Csepeli Tűzőrség parancsnoka lapunknak elmondta, kifejezetten javítja a kerület lakóinak tűzbiztonságát, ha az új jogszabályt sikerül betartatni. A parancsnok hozzátette, hogy számos esetben szenvedett késedelmet az oltás megkezdése amiatt, hogy egy tűzcsapot elálló autós miatt nem tudtak rácsatlakozni a számukra fenntartott vízforrásra. Ráadásul a figyelmetlen gépjármű-tulajdonosok a tűzcsapok megtalálását is nehezítik, hiszen takarják azokat.

Csepelen főként a Puli sétányon lévő lakótelepen találkoznak ezzel a problémával. – Ha semmiféleképpen nem tudunk rácsatlakozni egy tűzcsapra, akkor vagy másikat keresünk, ami időveszteséggel jár, vagy nagyméretű vízszállító tartálykocsikat hívunk segítségül. A járművekben lévő vízkészlet azonban többnyire csak az elsődleges beavatkozáshoz elég. Jekelalussy Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Kommunikációs Osztályának vezetője szintén üdvözölte a bevezetésre kerülő változtatásokat, és hangsúlyozta, hogy megvalósulása esetén valóban könnyebb lesz a lánglovagok dolga.

helyitema.hu

20 hozzászólás “Csepelen is komoly gondot okoznak a figyelmetlen autósok” bejegyzésre

  1. ricsi szerint:

    A fent említett Puli sétány környékén a “figyelmetlen” autósok nem csak a tűzcsapok mellé állnak. Az épületek elé parkolnak, akadályozzák a mentők és más intézkedni készülők ( pl. kukások) munkáját is.
    A kaotikusan parkolókkal szemben évek óta semmilyen intézkedések nem történtek.

  2. kispajtás szerint:

    Nem “figyelmetlen” autósokról van szó, hanem fegyelmezetlen, öntörvényű autósokról.

  3. Schneider Ádám szerint:

    no lám, no lám. átkozott autósok!
    egyszerűbb zsigerből szidni őket, mint gondolkodni, ugye? arra nem gondoltak, hogy nem jókedvükből parkolnak oda, hanem mert nincs máshol hely? mert hogy igény lenne parkolásra, de parkolót már nem mindenhol alakítanak ki, így marad az “ahogy esik úgy puffan” elv.
    talán nem csak behajtani kellett volna az adókat, hanem ebből parkolóhelyeket telepíteni.

  4. kispajtás szerint:

    Schneider Ádám:

    Egy autós írja neked – ez is egy szemlélet!!!
    Kérdezem, ki fogja felülvizsgálni a csillagtelepi egyirányúsítási/mindenhol megállni tilos projektet?
    Szívatnak minket édes öcsém, de azért néha látni is kéne, ha egy autó a házak közé, a parkba áll, vagy netán rámászik a tűzcsapra.
    Igaz, ettől még az indokolatlan megállni tilos táblaerdő még nem fog eltűnni.
    Mielőbbi felülvizsgálatot követelünk, kedves Borbály Lénárd!

  5. földhözragadva szerint:

    Hm, ha az aszfaltsíkból kiálló tűzcsapokat telepítene az illetékes, arra valszeg nem állna rá az elvetemült autós…Hja, hogy az pénzbe kerül? Valszeg a sok jogszabálymódosítás, tábla, felfestés sincs ingyen…Általános hiba a mindenféle szerveknél, hogy feltételezi (elvárja) a másik fél jóindultát. Nem, sajnos, ez nem működik.

  6. földhözragadva szerint:

    Végigolvasva az irományomat nem egyértelmű a meglátásom: azaz: a tűzcsap alapját kell 35-40cm-rel feljebb emelni az aszfaltsíkhoz képest. Vmelyik vegyi üzemben láttam ilyet…

  7. földhözragadva szerint:

    Ez a megoldás a villanyoszlop-fűrészelős autósoktól is megvédené a tűzcsapot…

  8. grün szerint:

    “Csepelen is komoly gondot okoznak a figyelmetlen autósok”
    Valamint a figyelmetlen rendfenntartók!

  9. Schneider Ádám szerint:

    kispajtás: pontosan errôl beszélek. pár helyi lakost megkérdeztek, aki tudott elment a lakossági fórumra, de sokan nem tudtak, mert éppen dolgoznak. hogy legyen mibôl adót fizetni az önkormányzatnak.
    aztán létrehozták ez az idiótizmust, parkolni nem lehet, ha szabálytalanul állok meg megbüntetnek. persze aki a lakótelepen át csal, azt nem büntetik, mert senki se figyeli.
    hurrá, megszivattuk a helyieket.

  10. Tarjányi László szerint:

    Annak is örülni lehet, hogy a megélhetésiek tűzcsapot még nem lopnak! A csatornafedeleket már országosan lopják, ez rendkívül balesetveszélyes, egyrészt megrongálódnak az autók kerekei, másrészt a nyílt lyukat hirtelen kikerülni akarók akár halálos közlekedési balesetet is okozhatnak! Aki ilyet ellop, azt a bíróság elé kell állítani a közlekedés veszélyeztetése miatt!
    Tisztelt Pintér úr! Mikor tetszik már rendet tenni az országban? Ennyire képtelenek a kormányzásra? Akkor tessék minden tűzcsaphoz, minden csatornafedélhez egy-egy fideszest odaállítani, őrizni azt! Vagy inkább a Gárda tegyen rendet?
    RENDET AKARUNK, VAGY HÚZZANAK EL A KORMÁNYZÁSBÓL! HÁT EZÉRT TARTJUK ÖNÖKET A BEFIZETETT ADÓNKBÓL, JÁRULÉKAINKBÓL!
    VÉDDJÉK MEG AZ IDŐSEKET A FOSZTOGATÓKTÓL, A GYILKOSOKTÓL!
    GAME OVER!!!

  11. nagyapó szerint:

    Elgondoltató, amit írnak. Amikor autót vásárol valaki, számba veszi a fenntartási költségeket, az szervizigényt, adót, stb. A parkolásra nem gondol? Elfoglalja a közterületet, lehetőleg az ablak alatt, de mert jó ember, ezért félig a gyepen áll meg.
    A kijelölt pakolóhelyek üresek. Nem lehet oda tenni a kocsit?
    Schneider Ádám viszont példa számomra, mert adót fizet az önkormányzatnak, milyet? Mert én eszerint adóelkerülő vagyok.

  12. loastman szerint:

    Előttünk is van tűzcsap, és szokott mellette parkolni autó.
    Az egy másik kérdés, amit nem feszeget senki sem, hogy melyik volt hamarabb? A parkoló vagy a tűzcsap? Jelentem, a Puli-t először kiszélesítették, egyirányúsították, majd egy csőtörés következtében lett telepítve egy tűzoltó vízcsap. Szóval nem az autós a hülye. Arról nem beszélve, hogy amikor az épületeket építették, már akkor ki kellett volna építtetni a tüzivíz vezetéket…
    De hogy a másik oldal mellett is szóljak, láttam már olyan fényképet, ahol a tűzoltó nem gondolkodott sokat, hanem betörte a kocsi ablakait, és úgy vezette keresztül a tömlőt. Én azt mondom, hogy az élet és vagyonvédelem fontosabb, mint az egyéni érdek. Így, ha velem történne meg az, hogy szétverik a tűzoltók a kocsimat, mert útban vagyok, akkor egy szavam sem lehet.

  13. Schneider Ádám szerint:

    kedves nagyapó, gondolkodhatna tovább is.
    például azon, hogy bármennyire erősen gondolkodik az ember, abból nem lesz parkolóhely. igény pedig van rá. mert hogy az emberek szeretnének normálisan utazni. ennek feltétele az autó.
    “A kijelölt pakolóhelyek üresek. Nem lehet oda tenni a kocsit?”
    mutasson fényképeket erről az üresen álló parkolóhelyről. én meg majd mutatok teltházas képeket. mert hogy én ezt látom, saját szememmel.

  14. munkásököl szerint:

    nagyapó, minden autós fizet adót az önkormányzatnak, ugyanis a gépjárműadót az önkormányzat szedi be. Meddig tartana cserébe jó erős sárga festékkel egyértelműen felfesteni, hogy hol nem lehet parkolni, és jó erős fehár festékkel meg azt, hogy hol lehet? Pár száz kilométert kell csak menni, és ez a megoldás működik.

    Az üres parkolókkal meg az a baj, hogy azok azért üresek, mert még meleg a motor, de már feltörik a kocsit, ha ott hagyod. De ezért is az autós a hülye, mert az egy ilyen rosszinulatú állat, hogy azért áll az ablak alá, hogy szivassa a másikat, azt kár is feltételezni, hogy esetleg csak szeretné reggel is ott találni az autóját, ahol hagyta, és szeretné a rádiót is benne találni, nem csak a drótok csonkját nézegetni reggel. Nem az a megoldás, hogy az autóval nem rendelkezőket nekiugrasztjuk az autósoknak, hanem az, hogy kulturált körülményeket teremtünk cserébe a befizetett adóért. Pl. egyértelműen felfestett parkolóhelyeket, térfigyelő kamerákat, járőröket. És mindenek előtt ésszerű szabályokat.

  15. munkásököl szerint:

    És ha már itt tartunk, kérem a tisztelt fideszes, jobbikos és LMP-s önkormányzati képviselőket, hogy vizsgálják felül az előző vezetés alatt ésszerűtlenül és nem egyszer balesetveszélyesen elhelyezett fekvőrendőröket. Pl. a Völgy u. – Kossuth L. u. – Erdősor u. által határolt lakótelep ki- és behajtás szempontjából életveszélyes, mert a nyomorult fekvőrendőröket a lakótelepet szegélyező forgalma utak torkolatába telepítették, ahelyett, hogy 10-15 méterrel beljebb lennének. Így mind a kihajtás, mind a behajtás életveszélyes szituációkat eredményez. Pl. megyek a főúton bekanyarodok, és gyakorlatilag megállásra kényszerülök a fekvőrendőr előtt, miközben kilóg a kocsim a főútra. Aki mögöttem jön, az csak azt látja, hogy indexelek, tehát be fogok kanyarodni, és annyira lassít, hogy egy normál kanyarodás után elmehessen mellettem. Arra nem számít, hogy nyomnia kell egy satuféket, mert majdnem megállok kanyarodás közben.

  16. nagyapó szerint:

    Schneider Ádám és munkásököl!
    Tovább gondolkodtam és arra jutottam, hogy aki kocsit vesz, gondoskodjon annak elhelyezéséről. Ne a társadalomtól várja a megoldást. A gépkocsi-tulajdonosok zöme biztosítja kocsija elhelyezését. Mi lesz, ha pl. a Puli sétányon valaki a terepjáróját, a másik az autóbuszát (amivel pénzét keresi), majd teherautóját parkoltatja. Hol? Félig a füvön, félig az úton, nehogy a még meleg motorú gépét feltörjék.

  17. Schneider Ádám szerint:

    kedves nagyapó, ha ilyen okos, akkor legyen szíves, mondja meg, mégis, egy lakótelepen hogyan kell gondoskodni a parkolásról? megveszek 10 négyzetmétert, amit ki fog őrzni? építek saját magamnak mélygarázst?
    várom a válasz, remélem több értelem lesz benne, mint az eddigi mondataiban.

  18. munkásököl szerint:

    O.K. nagyapó, akkor egy kicsit én is hadd legyek demagóg. Aki megöregszik, gondoskodjon a megélhetéséről. Ne a társadalomtól várja a megoldást. Vagy: aki szemetet termel, gondoskodjon annak elszállításáról a szeméttelepre. Ne a társadalomtól várja a megoldást. Aki 5 gyereket gyárt futószalagon, gondoskodjon azok eltartásáról. Folytassam?

    Most komolyan, szerinted mire fizetünk gépjárműadót? Igazad van, bontsunk le minden parkolót, és esténként mindenki essen neki a kocsijának egy franciakulccsal, és elemenként vigye fel a szekrénybe. Reggel meg lehet összeszerelni. 🙂

  19. kritikus szerint:

    Munkásököl, tetszik az utóbbi hsz! 🙂
    Ha lehet, ezt a gyakorlatba is át lehetne ültetni? 😀 😉 Ez egy szabadalmi ötlet! én mindenképpen támogatnám!

  20. Mari szerint:

    … jegyzem meg, hogy ott sincs túl sok értelme a parkolóháznak, ahol meg kong az ürességtől… pl. egy kedves ismerősöméknél lehetetlen megvásárolni a mélygarázsban lévő parkolót a bürokráciai jogtisztázatlansága miatt, így tényleg teljesen üres.
    …volt értelme megépíteni, ha nem használhatja senki? csak plusz költség a karbantartása, teljesen feleslegesen.

Itt lehet hozzászólni !