Rászálltak az ügyészek a perkirályra

2007. szeptember 27. HVG

Közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a magyar perkirályként elhíresült Minda Zoltánt. Az első, személyeskedésektől sem mentes tárgyalást kedden tartották a csepeli bíróságon. A perkirály szerint koncepciós eljárás folyik ellene. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán nemrég gyámsági eljárást indítottak Minda ellen, törvénytelenül és eredménytelenül.

„Ez egy koncepciós eljárás, aminek a célja, hogy leplezze a Legfelsőbb Bíróságon elkövetett közokirat-hamisítás, bűnpártolás, hivatali visszaélés sorozatot” – kezdte bíróságon tett vallomását Minda Zoltán. A sajtóban csak perkirályként emlegetett, 1997 óta 29 bírót és 8 ügyészt feljelentő férfit az ügyészség közokirat-hamisítással vádolja, az első tárgyalás kedden volt a csepeli bíróságon.

A történet lényege, hogy a Minda által képviselt, egyébként végelszámolás alatt álló Pepszolg Kft. végelszámolója, Nagy Lajos 2003-ban úgy döntött, lemond ebbéli tisztségéről. Helyére a társaság taggyűlése egyhangúlag Minda Zoltánt jelölte ki. A társasági szerződés módosulásáról – ügyvéd jelenlétében – jegyzőkönyv is készült, amivel Minda közjegyzőhöz ballagott. Utóbbi a taggyűlési okirat alapján aláírási címpéldányt állított ki neki. A cégbíróság azonban később felfüggesztette, majd megszüntette az eljárást.

Az ügyészség szerint Minda Zoltán azzal követte el a bűncselekményt, hogy közjegyzővel hitelesítette az aláírási címpéldányt, s azt nyújtotta be a cégbíróságra, noha tudnia kellett, hogy a Pepszolg végelszámolóját csak a cégbíróság nevezhette volna ki. A magát ártatlannak való perkirály és ügyvédje, Havas Gábor szerint viszont az egész vád teljes képtelenség, mivel a csődtörvény hatálya alatt álló Pepszolgnak is jogában állt taggyűlést tartani, így személycseréről is dönthettek. Ráadásul – mint azt a bíróságon is elmondták – a cég nem nevezte ki végelszámolónak Mindát, pusztán jelölte.

De ha igaza van is az ügyészségnek a bűncselekmény tényét illetően, felmerül a kérdés: miért csak – a sorozatos feljelentései miatt az igazságszolgáltatás berkeiben kevésbé közkedvelt – Minda Zoltán ellen indítottak eljárást? Az ügy többi szereplőjét – a társaság tagjait és az eljáró ügyvédet – csak tanúként hallgatták ki a nyomozók, illetve a tárgyalást vezető bírónő, Fülöpné dr. Tóth Emőke. A közjegyzőt pedig még a bíróságra sem idézték be tanúnak, csak a rendőrség hallgatta ki a nyomozás idején.

A teljes cikk itt olvasható

 

 

Itt lehet hozzászólni !