Megmenekül végre a Fradi?

Sport.ma.hu, Csepel.info

 

FTC Stadion

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) érvényesnek és eredményesnek nyilvánította az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlatát, amelyet az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt hatodik pályázatra nyújtott be. Míg Csepelen eleve a stadion lebontásával, a sportra használt terület csökkentésével, kiadásával, értékesítésével szeretnék “megalapozni” a Csepel SC jövőjét, az FTC stadionját felújítják, modernizálják, és az épületkomplexumokat mintegy 200.000 m2-rel növelik. Az alábbiakban a Sport.ma.hu összefoglalóját olvashatják.

Az NVT január 23-án döntött az Üllői úti FTC-ingatlan értékesítési eljárásának újabb, immár hatodik kiírásáról. A zártkörű pályázatra azok a cégek kaptak meghívást, amelyek az előző öt esetben már pályáztak vagy kaptak meghívót.

Január végéig mind a 13 meghívott pályázó átvette az írásos anyagot, közülük hárman – a Sheffield Unitedet is birtokló brit üzletember, Kevin McCabe budapesti érdekeltségébe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. mellett a Neuchatel Financial Ltd. és a ECHO-Building Ingatlanhasznosító Kft. – nyújtották be a dokumentációt február 9-ig.

Az NVT a pályázatokat szerdán értékelte, eszerint a három ajánlat közül kettő – a Neuchatelé és az ECHO-Buildingé – a pályázati kiírásnak sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg, az Esplanade-é viszont igen. A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak.

Az FTC Zrt. részvénycsomagját 800 millió forint értékben megvásárolja, az FTC létesítményhasználati jogát 1,5 milliárd forint plusz áfa értékben megváltja, mindkét esetben “engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira”.

Vállalja továbbá, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát, amely használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyár bevételének 25 százaléka.

“Az Esplanade Kft. vételár-ajánlata a megadott területre bruttó 3 035 304 000 Ft, ami 283 984 000 Ft-tal, azaz 10,3 százalékkal magasabb, mint a korábban tett ajánlata” – áll a közleményben.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az MTI-hez eljuttatott dokumentumban kitér arra: “a Tanács határozatát követően az FTC feladata lefolytatni az Esplanade Kft-vel a tárgyalásokat a stadion felújítását, a részvénycsomag, valamint a létesítményhasználati jog adás-vételét illetően. Az MNV Zrt. haladéktalanul megkezdi az Esplanade Kft-vel az ingatlan adás-vételi szerződésének előkészítését. A szerződés aláírására az FTC és Esplanade között megkötendő három szerződés aláírását követően kerül majd sor”.

Az NVT ülésén tanácskozási joggal részt vettek az FTC képviselői, és – tűnik ki a közleményből – kifejezték teljes egyetértésüket a tanács döntésével. “Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült rendezni a klub sorsát, mázsás kövek gördültek le a szívemről – mondta az MTI-nek Rieb György, az FTC elnöke. – Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki hozzájárult a pályázat sikeréhez. Rengeteget segített nekünk szimpatizánsaink kiállása, a Ferencváros Szurkolók Szövetsége komoly érdemeket szerzett abban, hogy ez a nap elérkezett. A szerződést csak márciusban írjuk alá, de az érdemi munka már ezen a héten elkezdődik, a futballcsapatot négy új játékossal erősítjük meg és elkezdődik az új stadion építésének az előkészítése is.”

Kevin McCabe, a Scarborough Property Holdings ingatlan-befektető cégcsoport vezetője az origo internetes hírportálnak még a döntés előtt többek között arról beszélt, hogy reményei szerint 2011-re elkészül az új 25 ezres stadion. “Ami a legfontosabb, hogy amint minden tervezett átalakítás megvalósul, szívesen vennénk, ha magyar tulajdonosai is lennének a klubnak, akár a szurkolók is részvényesként, ahogy az több nagy angliai klubnál is működik.

Őszintén hiszem, hogy egy futballklub tulajdonosi szerkezetében meg kell jelenjen a helyi közösség is, hosszú távon olyan tulajdonos vagy tulajdonosok kellenek a klubnak – és nemcsak a Ferencvárosnak, minden klubra érvényes ez -, akik teljesen értik a helyi kultúrát, magukénak érzik a klubot” – mondta az üzletember.

McCabe hozzátette, a Sheffield Uniteddel nehéz kijutni a nemzetközi porondra, a Ferencvárossal ez könnyebb lehet. Kérdésre válaszolva megjegyezte, tervezik egy, a sheffieldihez hasonló futball-akadémia életre hívását. “Egy professzionálisan működő futballklubnál talán a legfontosabb az utánpótlás-nevelés kérdése, a Ferencvárosnál is ezt szeretnénk megvalósítani”.

Forrás: Sport.ma.hu

Interjú McCabe-vel az Origo.hu-n

Az Origo.hu összefoglalója 

 

2 hozzászólás “Megmenekül végre a Fradi?” bejegyzésre

  1. leslie szerint:

    Ha egy sportklubot és létesítményeit nemzetközi pályázaton hírdetnek meg, legaláb a halvány remény marad a -részleges- sport célú hasznosítására. Ezek a garanciák hiányoznak a csepeli privarizációs tervekből. Tisztázatlan körülmények között jutottak egyesek kuratóriumi tagsághoz .Mi vagy ki a biztosíték arra, hogí akár egy töredék pályadarabka is marad sportcélokra évek múltán..
    Sok síkert az FTC-nek.

  2. Kovács Ernő szerint:

    Megmenekült! Már nem kell a ?

Itt lehet hozzászólni !