Demján: az EU legszegényebb országa leszünk

Fn.hu

 

Demján Sándor

Az elkövetkező tíz-tizenöt évben Magyarország az unió legszegényebb állama lesz – nyilatkozta a Figyelő csütörtökön megjelenő számában Demján Sándor. A legvagyonosabb magyar szerint cégét a száznapos programok űzték el Magyarországról és hazánk sorsa már 7-8 nagy kötvénytulajdonos kezében van, így a politika mozgástere erősen korlátozott. A TriGránit elnöke keserűen tréfálkozott és dicsérte Veres Jánost.

A kormányzati negyed építésének leállítása nem befolyásolja a West End 2 terveit – mondta a Figyelőnek adott interjújában Demján Sándor.

Átnézzük majd a fejlesztési stratégiát, ebben azonban Magyarország már ma sem szerepel komolyabb súllyal, csak mintegy 5-10 százalékkal. Állítom, hogy az elkövetkező tíz-tizenöt évben hazánk az Európai Unió legszegényebb országa lesz. Egy ilyen elszegényedő országban nagyon meg kell gondolnia egy befektetőnek, hogy hová és mennyit invesztál – kezdi a hazai politika és persze gazdaságpolitika bírálatát a leggazdagabb magyar.

A száznapos programok űzték el a TriGránitot

„A mi egész régiós terjeszkedésünk Budapestnek köszönhető, itt épültek meg a prototípusok. A nemzetközi „offenzívát” 2002-ben indítottuk, mert felismertük, hogy egy országot kétszer száz nap alatt is tönkre lehet tenni – mondta a TrigRánit és a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke a lapnak.

Átláttuk, hogy itt a továbbiakban nincs nagy jövő a cégünk előtt. Erőteljesen nyitottunk tehát a külvilág felé, ott pedig kellett az, amit csináltunk, és ennek köszönhető, hogy a cég értéke a 10-15-szörösére nőtt (a TriGránit piaci értéke jelenleg mintegy 500 milliárd forint) – mondta Demján.

A lap kérdésére úgy vélte: nem arról van szó, hogy itthon megszűntek volna az üzleti lehetőségek, hanem egyszerűen „meguntam a szubjektív megkülönböztetést, az irigységet”.

A környező országokban a városok hívnak bennünket és segítenek. Dinamikusabban fognak fejlődni, mint Magyarország! Régen, már 2002-ben mondtam például, hogy Szlovákia elhagy bennünket. Az egyik kedvenc viccem, hogy két ember megy a sivatagban, egy magyar, és egy környező országbeli. Meglátják az oroszlánt, mire a szomszéd országbeli atyafi lerúgja a cipőjét, és sietve felhúz egy futócipőt. Így szól erre a magyar: „Te meg vagy őrülve? Mit csinálsz? Az oroszlán úgyis gyorsabban fut, mint mi.” Mire a másik azt feleli: „Nekem nem az oroszlánnál kell gyorsabban futni, hanem nálad.” – tréfálkozik keserűen Demján.

Konszenzusból és hazaszeretetből nagy a hiány

Nemzeti konszenzus kellett volna, a politikusok nagyobb hazaszeretete, a hatalom szeretete mellett. Az államigazgatás szénáját rendbe kellett volna tenni. Reform és reform kellett volna szünet nélkül, még az uniós csatlakozás előtt. Ezt az esélyt azonban Magyarország elmulasztotta. Lényegét tekintve ma sem történik semmi, gyökeres reformok nincsenek – válaszolja Demján arra a kérdésre, hogy mitől maradhatunk le végzetesen a régiós versenyben.

Az üzletember szerint a közigazgatásban, az egészségügyben és az oktatásban nincs is reform, csak maszatolás; az elmúlt években egyetlen sikeres reformra futotta, mégpedig a haderőreformra.

Demján szerint a Fidesz rendezett állapotban adta át az országot 2002-ben, a párt bűnéül azt rója fel, hogy kormányzásuk négy éve alatt egyetlen társadalmi alrendszert sem alakítottak át. Az üzletember szerint a bajok a két száznapos programmal kezdődtek, amelyek az ország eladósodásához vezettek, de a dolgokat 2004-ben és 2005-ben még rendbe lehetett volna tenni.

A pártok már nem számítanak

Hitelből nem lehet jóléti rendszerváltást csinálni. Ha lehetne, képzeljük el, milyen csodás lenne a világ. Ez a nép viszont ezt a politikát befogadta, a sajtó, az értelmiség lelkesen üdvözölte. A hitelt kamatos kamattal vissza kell fizetni – mondja a Figyelőnek Demján Sándor.

Ma az ország a történtek után ki van szolgáltatva 7-8 nagy kötvénytulajdonosnak. Ilyen körülmények között hamis illúzió az, hogy az állampolgár szavazatán vagy bármely politikai párton múlik, mi lesz Magyarország jövője. A valóságban azon múlik, milyen a világ likviditási helyzete. Azt dicsérendőnek tartom, hogy a kormány a saját választási esélyeit is kockáztatva akart reformokat csinálni. Csakhogy úgy látom, most elgyávultak. Nincsenek befejezve a reformok – véli a leggazdagabb magyar.

Azt gondolom, hogy Veres János következetes, kemény és jó pénzügyminiszter. Ez szerencse, mert ha a konvergenciaprogramot nem fogadta volna el a nemzetközi pénzvilág, Magyarország összeomlott volna – mondja. Szerinte minden állami pluszbevételt adómérséklés helyett adósságmérséklésre kell költeni, bár politikusaink erre kevéssé tűnnek alkalmasnak – véli Demján Sándor.

(A TriGránit elnöke a Figyelőnek beszélt még arról, hogy mi késztette a kormányzatinegyed-projektből való kisszállásra cégét, mekkorát bukott a Művészetek Palotája felépítésén és milyen veszély fenyegeti az etyeki Korda Filmstúdió végleges felépülését, és szól még a szuperbruttósított fizetések előnyéről.)

Forrás: FigyelőNet 

4 hozzászólás “Demján: az EU legszegényebb országa leszünk” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    De te elég jó megszedted magad! Csak az első 1millió volt nehéz, a többi már némi segítséggel könnyen ment!

  2. galvániszap szerint:

    …jó helyen volt jó időben és most ő osztja az észt.
    Ezek (milliárdosok) egy idő után már nem tudják megkülömböztetni a valóságot attól, amit ők kitalálnak…., és akkor még nem beszéltem arról, hogy hol van egy ilyen Demjén pl. a Sorostól, akinek a pénzügyi tranzakciói miatt országok inognak!

    Nálunk a milliárdosság is magyar…, középszerű, cseszegetős, észosztó.

    Kösz, nem kérjük Demján bátyánk… és téged sem.

  3. Kovács Ernő szerint:

    A vége ironikusra sikeredett! Mindenkire szüksége van Magyarországnak, aki segíteni akarja fejlődését. Én a magam szintjén megpróbálom a helyemet megállni. Nem könnyű!

  4. Nagyapó szerint:

    Mi van? Csattognak a szocialista agarak, ha nem komcsi milliárdosról van szó? Demján az első 800 millióját nem az anyósa bankjától kapta. Azt nem írták le a bankkonszolidációval. (bemegyek, kijövök…)
    Rosszul vezetett ország rossz felé megy.

Itt lehet hozzászólni !