Tájkép csata után: lázadnak a szocialista Tiborcok

Népszabadság

A második forduló urnazárásáig vártak párton belüli mozgalmuk elindításával az MSZP „Tiborcai” – legalábbis, ahogy ők nevezik saját magukat.

A „nem hivatásos szocialisták” között találjuk Ecsődi László parlamenti képviselőt, Hanti Vilmos választmányi tagot és Bánsághi Tamás fővárosi önkormányzati képviselőt. Kiadott állásfoglalásuk szerint senkit sem akarnak „hátba támadni”, de ki kell mondani, hogy „a katasztrófa bekövetkezett”.

A párt reformjára vonatkozó elképzeléseik között hangsúlyosan szerepel, hogy szeretnék egyértelműsíteni: „miféle lobogó alatt, kiknek az irányítása alatt, hová is tartunk. Tisztázni kívánjuk az MSZP-ben a nem hivatásos szocialisták alkotta többség és a kisebbség (hivatásos politikusok) viszonyát” – olvasható közleményükben. A magukat Tiborcoknak nevező (ez honlapjuk címe is) pártreformisták a vezetői teljesítmények értékelését és az ezzel összefüggő pályázati rendszer bevezetését szorgalmazzák. Azt szeretnék, ha a jelölőbizottságok új szerepkörbe kerülnének. „Ne fügefalevelek legyenek az önmagukat újra és újra jelölő, hivatásos politikusok kezében” – írják, hozzátéve: ehhez nyilván hosszú idő szükségeltetik.

A Tiborcok rámutatnak: az MSZP még mindig „nem tudta maga mögött hagyni a bolsevik típusú pártszerveződés modelljét”, s ezen változtatni kell. A reformisták egy „magatartáskódexet” is közreadnak, amelyet a következő kongresszuson fogadtatnának el. Ebben többek között az szerepel, hogy a képviselőknek nem lehet magáncégük, rokonságuk nem kaphat állami és önkormányzati megrendeléseket, házépítés esetén a párt honlapján kötelező közzétenni a vagyoni forrásokat, tilos az álláshalmozás. Ha a házastárs is képviselő, akkor fizetésének csak a felét kaphatja, illetve a budapesti képviselők ne kaphassanak albérleti hozzájárulást. Emellett a Tiborcok javasolják, hogy jöjjön létre egy pártombudsmani poszt is, amely az alapszabályi működést felügyelné.

nol.hu

4 hozzászólás “Tájkép csata után: lázadnak a szocialista Tiborcok” bejegyzésre

  1. toto szerint:

    zed, csepeli! Ti is tiborcok vagytok? Vagy Gyurcsányisták?

  2. Vica szerint:

    Késő bánat, most már utána a vízöz…

    Az új párt nev: Tiborcok lesz? Ott szabad lesz 3g típusú tolvaj bandával szövetkezni? Gyilkosságot takargatni?

  3. Vica szerint:

    Szóval vízözön…

Itt lehet hozzászólni !