Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Csepelen

Csepel.hu

A Metrans területén november 14-én katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak, amelyen azt szimulálták, mi a teendő, ha egy veszélyes anyagot tároló konténer kigyullad.

A gyakorlaton egy konténer gyulladt ki, amely nagy füsttel és lánggal égett. A Metrans egy speciális rakodójával emelték ki és vitték biztonságos helyre a konténert.

A protokoll szerint kiemelt riasztásként értesítették a katasztrófavédőket, akik egy különleges mobillaborban állapították meg a mérgező anyag jellegét, súlyát, majd több vízsugárral megkezdték az oltást. A rendőrség szükség esetén szirénával figyelmezteti a lakókat a veszélyre és hangosbemondón nyújt tájékoztatást a tennivalókról. Ha a szél Csepel lakóterülete felé vinné a toxikus gázokat, elsődlegesen arra kérnék a lakókat, hogy zárják be lakásaik nyílászáróit. Ha ennél is nagyobb baj lenne, az érintetteket átmenetileg kitelepítenék. Hasonló baleset azonban még sosem fordult elő.

A káreseményt Czifra Ferenc tűzoltó alezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője ismertette.

Az eseményen mások mellett részt vett Borbély Lénárd polgármester, Baktay Csaba, a Csepeli Járási Hivatal vezetője, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, Pistai Ferenc őrnagy, a csepeli tűzoltóság parancsnoka, Szilágyi Sándor alezredes, csepeli rendőrkapitány, Papp Antal, a közterület-felügyelet igazgatója, Irmalós András, a Csepeli Mentőállomás vezetője.

Papp Antal, aki több katasztrófa elhárításában, így például a rendkívül súlyos vörösiszap-baleset kárenyhítésében is részt vett, fontosnak nevezte a lakók megfelelő tájékoztatását. Irmalós András azt mondta, hogy a mentőegységek kiküldését központi irányítócsoport végzi. Az első egység feladata, hogy felmérje a tennivalókat és megszervezze a mentést. Szilágyi Sándor a sajtó hatékony tájékoztatása érdekében javasolta, hogy katasztrófa esetén egy jogosult és értő szakember adjon folyamatos tájékoztatást a történtekről. Ezzel elkerülhető lenne, hogy a dezinformációk miatt pánik uralkodjék el.

Borbély Lénárd úgy összegezte a látottakat, hogy a gyakorlat során mindenki szakszerűen tette a dolgát, amit megköszönt. Az illetékesek felkészültek, Csepel biztonságban van. Megemlítette, hogy az önkormányzathoz tartozó Humán Szolgáltatások Igazgatóságának munkatársai jól ismerik a lakók problémáit, így például a hárosi tűzesetnél rögtön intézkedni tudtak a károsultak megsegítésében.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !