Orbán Viktor: A migránsokkal szemben csak a magyar modell működik

Magyar Nemzet

A terror elfogadhatatlan. Amikor az embernek ennek látja a lenyomatát, az megrendítő – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában az izraeli–palesztin háború kapcsán. 

A miniszterelnök elmondta, hogy hálát kell adni, hogy mi békében élhetünk.

Nincsenek magyar áldozatok

– A magyarok békéjét és biztonságát meg kell védeni – szögezte le. Mint mondta, Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt. Kiemelte, hogy az első, amit remélnek, hogy mindenkit ki tudnak hozni a magyarok közül. Továbbá azért is hálát kell adni, hogy nincsenek az áldozatok között magyarok.

–Ha valakit terrortámadás ér, megvan a joga ahhoz, hogy lépéseket tegyen, hogy ez ne forduljon elő többet – húzta alá. Megjegyezte, hogy a konfliktust lokalizálni kell. Jelezte, hogy veszélyes lenne, ha Izrael egy arab országgal háborúba kerülne. – A magyar diplomáciának az a dolga, hogy deeszkalációs politikát folytasson – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: Donald Trump elnöksége idején sokat javult az arab–izraeli kapcsolatrendszer. – A feszültség enyhülése jellemezte azokat az éveket. Olyan viszonyrendszerekben is bekövetkezett lazulás, amelyre néhány évvel előtte senki sem gondolt volna – mondta. Orbán Viktor szerint a terrortámadás ellenére az elmúlt évek közeledéseiből meg kéne menteni, amit lehet, még akkor is, ha ez nem könnyű.

Időben cselekedett a kormány

– Ami nálunk is meg kell hogy kongassa a vészharangot, az az, hogy tüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában.  Magyarországon is próbálkoztak, de itt ilyet nem lehet rendezni. Nem is fogunk erre semmilyen engedélyt megadni – szögezte le. Hozzátette: úgy tűnik, Nyugat-Európában vannak olyan emberek, akik helyeselik az ilyen akciókat. Miután korábban ellenőrzés nélkül engedtek be tömegeket nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is.

– Adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben ott volt az eszünk meg a szívünk is, és megépítettük a kerítést meg a jogi korlátokat is, amellyel Magyarországtól távol tudtuk tartani a terrorizmust – állapította meg.

Mint mondta. Magyarországon él Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége. Őket a magyar államnak meg kell védeni. – Azt nem lehet megengedni, hogy a magyar állampolgárok veszélyben érezzék magukat. Ezt meg kell akadályozni – mondta a miniszterelnök. Mint mondta, nem lehet abba beletörődni, hogy a biztonság szintje csökkenjen hazánkban.

Brüsszel agresszív migránsokat akar Európába engedni

A migrációs paktum elfogadásáról szólva elmondta, látható, hogy Brüsszelben eltűnt a tisztánlátás. Azokat a migránsokat, akik Magyarország déli határainál agresszívan, fegyverekkel lépnek fel, azt akarják, hogy engedjük be Magyarországra. – Mi a jóban akarunk osztozni, nem a rosszban. Az EU nem arról szól, hogy a rossz dolgokat osztjuk szét egymás között – tette hozzá. Mint kifejtette, nekünk is fel kéne építenünk egy migránsgettót, ahová tízezer bevándorlót tudnánk befogadni.

A miniszterelnök szerint Brüsszel azt akarja, hogy osztozzunk abban a biztonsági kockázatban, amiben évek óta szenvednek a rossz döntéseik miatt. – Az unió úgy döntött, hogy nekünk is fel kellene építenünk egy migránsgettót. Egy rossz dolgot akarnak ránk erőltetni – jegyezte meg. Orbán Viktor kiemelte, hogy a migrációval szemben egyetlen módszer, a magyar megoldás vált be. Mint mondta, hazánkban nincsenek migránsok, és nem is lesznek. Hozzátette: az EU ezt a modellt akarja lerontani.

Felhívta a figyelmet, hogy a korábban kötött írásos megoldást félretolta az EU, és most politikailag kell védekeznünk. – Brüsszelben változásra van szükség. Nem segítenek, hanem rombolnak – szögezte le a kormányfő. Szerinte Brüsszelben tudják, hogy az európai emberek többsége a magyarokkal ért egyet. – A brüsszeli szabályokat meghívásként értelmezik a migránsok – jegyezte meg a miniszterelnök. – Mi nagyon stabil lábakon állunk, egy demokratikus döntéssel védjük a határainkat – hangsúlyozta.

Ne egy lábon álljon az ország!

– Úgy látom, hogy novemberben meglesz az egy számjegyű infláció – mondta. A miniszterelnok tájékoztatott: – Azt szerettük volna elérni, hogy miközben az infláció ellen küzdünk, addig a gazdasági növekedés is magas szinten maradjon. A kettő együtt azonban kiderült, hogy nem megy.

Éppen ezért a 2023-as év az infláció letörésének éve lett, és 2024-ben indítják meg újra a gazdasági növekedést. – Egy magas gazdasági növekedést fogunk majd megcélozni – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: egy olyan közegben, ahol a többiek nem nőnek, nehéz növekedni.

– Ezért fontos, hogy ilyenkor ne egy lábon álljon az ország. Elsődleges az Európai Unió, de nekünk a világ minden piaca előtt készen kell állnunk. A magyar gazdaság egyértelmű érdeke az összekapcsolódás. Nekünk minden piac fontos – állapította meg.

Az elmúlt két nap georgiai látogatásáról szólva elmondta, kérdés az, hogy össze tudja-e kapcsolni magát a Kaukázus világa Európával. – Van egy nagy közös programunk. Ilyet még a világ nem csinált Azerbajdzsánban előállított zöldenergiát, elektromos áramot akarunk Georgián, Románián és Magyarországon keresztül behozni Európába. Ehhez egy több mint ezer kilométer hosszú, a Fekete-tenger alatt futó nagyfeszültségű kábelt kell lefektetni, az ehhez kapcsolódó infrastrukturát megépíteni. Ezt az EU is támogatja. Ez jó lesz egész Európának – mondta.

A tehetséget elő lehet hívni

Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjai kapcsán a miniszterelnök elmondta: minden magyar örül ennek a sikernek. Mint mondta, két olyan tudósról van szó, akik a mély Magyarországról indultak el. – Az a tehetség és tudás, ami a magyarokban rejlik, azt elő lehet hívni. Ez a mi tartalékunk, és ezért nem kell soha megijedni – fogalmazott Orbán Viktor.

Forrás: Magyar Nemzet

Itt lehet hozzászólni !