A Covid-járvány alatt kezdett futni, már a dobogókért küzd a csepeli lány

Csupasport

Igazán jól indult Wágner Zsuzsanna éve, a Happy New Trail ezüstérmesét a terepfutások töltik fel legjobban.

A Csepelen élő futó elsősorban a Duna-parton, a Kolonics György sétányon szokott edzeni. Ha terepre vágyik, kimegy a Hármashatár-hegyre, esetleg lefutja a Mókus-kört vagy a Panoráma-kört.

Azt mondják, amit január elsején tesz az ember, meghatározza az egész évét. Így gondolja ezt Wágner Zsuzsanna, a január 1-jén megrendezett Happy New Trail második helyezettje is.

„Nálam már hagyománnyá vált, hogy az új évet futással indítom. Mikor tavaly először hallottam a versenyről, úgy gondoltam, miért ne köthetném össze a kellemeset a hasznossal. De azt, hogy idén dobogós helyezést is elérek, nem hittem volna, hiszen csak azért indultam el, hogy a természetben, az erdőben legyek, és jól kezdődjön az évem.”

Külön öröm volt tehát Zsuzsának, hogy jó eredményt is elért a sportos évkezdéssel, ráadásul verseny közben végig jól érezte magát. Miután a segítőktől megtudta, hogy simán behozhatja a harmadik helyezettet, egyszer csak azt vette észre, hogy két lányt is megelőzött.

„Mikor már csak egy lány volt előttem, biztattak, hogy meg is nyerhetem a versenyt, de mivel ez már a vége felé volt, éreztem, hogy nem fogom tudni behozni, de nem is a versenyszellem hajtott. Az, hogy egyből második hellyel indítottam az évet, már nagy ajándék nekem.”

Wágner Zsuzsanna huszonkét éve fut, eleinte síkon űzte a sportágat. Mellette kerékpározott és spinningelt, a mozgás mindig hozzátartozott az életéhez. Terepen futni csak 2020-ban, a Covid-időszak alatt kezdett el, amikor bezártak az edzőtermek.

„Először a Normafához vezetett az utam, majd egyre inkább kitágultak a lehetőségek. Igyekszem most is heti egy alkalommal terepre menni, erre általában hétvégén jut időm. Az a feltöltődés, amit a reggeli futásokból szerzek, segít a mindennapi nehézségek leküzdésében.”

„Azt szeretem a terepfutásban, hogy kiszállok a kocsiból, elindulok, majd amikor visszaérkezem az autóhoz, teljesen más ember vagyok.

Ami nagyon fontos, hogy sosem viszek zenét, hanem figyelem az utat, a természetet, és szívom magamba az energiákat.”

Emellett gyakran indul olyan terepfutó-versenyeken, mint a Nyúlcipőbolt Budai Trail vagy a Tanúhegyek Trail. A legemlékezetesebb versenyének a WTF Buda Trailt tartja, ahol első helyezést ért el a huszonegy kilométeres L-távon.

„Azt a versenyt végig nagyon élveztem. Ott se gondoltam volna, hogy nyerni fogok. Viszont amikor a decemberi Nyúlcipő reggelén felkeltem, azt mondtam, benne szeretnék lenni az első háromban. Végül hatodik lettem, de nehéz volt a terep, mivel előtte napokig esett, ami nehezítette a pályát, így nem jött össze az elképzelésem. Ez volt a 2022-es utolsó versenyem, ami után különösen jól jött a január elsejei dobogós helyezés.”

Wágner Zsuzsanna tavaly Száron, a VTM-en futotta aelső hivatalos terepfélmaratonját, amit két órán belül sikerült teljesítenie. Ezen felbuzdulva idén az a célja, hogy a harminckilenc kilométert teljesítse ugyanezen a versenyen, ami már szinte maratoni táv.

„Edzésterv alapján készülök, amibe a héten bele is kezdek. De előtte még szeretnék január végén huszonöt kilométert futni terepen, februárban harmincat, és márciusban az említett harminckilencet. Ott az a célom, hogy ha nem is dobogón, de legalább az első ötben benne legyek.”

A futós célkitűzések mellett másik nagy szenvedélye, a kerékpározás sem maradhat el. Mivel márciustól szeptemberig biciklivel jár dolgozni, naponta huszonöt-harminc kilométert leteker. Ilyenkor a futóversenyek kicsit háttérbe szorulnak, és a biciklié lesz a főszerep, már csak azért is, mert ebben a sportágban is van nagy terve.

„Azért is szeretném márciusban lefutni a maratont, mert idén nyárra az a célom, hogy kétszer is körbetekerjem a Balatont. Tavalyelőtt és tavaly is sikerült már egyszer, most júniusra és augusztusra is tervezem. Mikor most év végén megnéztem a 2022-es statisztikámat, és láttam, hogy 4800 kilométert tekertem, gondoltam, hogy de jó lett volna még egy kört tenni, hiszen akkor meglett volna kereken az ötezer. Talán idén sikerül. Augusztus végétől meg majd nagyobb szerepet kap a futás, és jöhetnek az őszi versenyek.”

Forrás: Csupasport.hu

Itt lehet hozzászólni !