Fidesz-elszámoltatás: Ernyey Béla megemelné a kalapját

Az elmaradt számonkérésre vár a TV2 sztárja

Heti Válasz

“Ma kommunistát játszom, holnap nácit, délelőtt pedig próbálok egy szerepet, ami egy gerinctelen senkiről szól.

Csak mi, színészek tehetjük meg azt, hogy időről időre más maszkot viselünk – és azt is csak a színpadon!” – kárhoztatja az MDF elnökét Ernyey Béla, akit legutóbb a TV2 főzőműsorában láthattunk, de most feltárja politikai vonzalmait is.

– Az nem hír, hogy Ernyey Bélát izgalomba hozza egy hölgy. Kémeink azonban jelentették, hogy most Dávid Ibolya gyakorolt hatást önre – nem a szokott értelemben.

– A hír igaz. Életemben ritkán fordult elő, hogy kitérő választ kapjak egy nőtől, ám minap az egyik tévéműsort nézve mégis előállt ez a helyzet. Pedig milyen egyszerű lett volna igennel vagy nemmel válaszolni arra a riporteri kérdésre: adott esetben visszalépnek-e az MSZP javára? Erre jött a felelet, amely ugyanúgy nem volt válasz, ahogy annak idején az én kérdéseimre sem válaszolt az MDF elnöke.

– Ön is próbálta interjúvolni?

– Igen. Jó nyolc éve volt egy beszélgetős műsorom a Magyar Televízióban. Hölgyválasz volt a címe, több mint három évig ment. Színésznőtől politikusig, balerinától háziasszonyig sok vendéget kérdeztem az életéről. Olyasmik érdekeltek, amit a közönség nem tudhat róluk. Dávid Ibolyától például azt, hogy ha nyaral, kétrészesben napozik-e, és hogy milyen típusú könnyűzenét hallgat? Válaszai általában így kezdődtek: “Engem az antalli örökség arra predesztinál, hogy…” Aztán akármit kérdeztem már, mindig ez volt a válasz. Az antalli örökség. A szerkesztőkkel sokat törtük a fejünket, végül úgy döntöttünk, kihagyjuk a beszélgetés legnagyobb részét. Amikor nemrég néztem az említett tévéműsort, déja vu-érzésem volt: ugyanaz a semmitmondás, a válaszok megkerülése. Csak egy dolog volt más: már nem volt fontos az antalli örökség.

– A politikus már csak ilyen. De önt miért is érdekli az antalli örökség sorsa?

– Több okból is. Elsősorban azért, mert négy éven át Antall József tanítványa voltam a Toldy Ferenc Gimnáziumban, s volt egy pillanat, amely közelebb vitt hozzá az átlagos tanár-diák viszonynál. 1957. október 23-án, a forradalom első évfordulóján.

– Részt vett a forradalomban?

– Nem. Kint voltam az utcán, mint minden vári gyerek, nagyanyám azonban nem engedte, hogy 14 éves fejjel nagyon belekeveredjek az eseményekbe. Egy évvel később azonban furcsa kis ellenállás alakult ki az iskolában, amely egyébként tele volt magamfajtával: deklasszáltak, osztályidegenek, máshonnan kirúgott paptanárok. Mindenesetre az évfordulón harsány csasztuska szólt az iskolarádióból, csupa vidámság, muzsika – Cihika elvtárs, az orosz igazgató tette a dolgát. A nagyszünetben Antall József vezetésével, három diáktársam segítségével elvagdaltuk az iskolarádió kábeleit. Néma lett az épület. Antallt is, minket is felfüggesztettek három hónapra, aztán amikor – minthogy bizonyítani nem sikerült semmit – visszavettek, odajött hozzánk, és azt mondta: fiúk, tegeződjünk össze.

Ez óriási dolognak számított akkoriban egy tanártól. Később is megmaradt a jó kapcsolat. Én 1973-ban elszerződtem Bécsbe, de osztálytalálkozókon továbbra is találkoztunk. Amikor miniszterelnökké választották, küldtem neki egy euforikus táviratot Münchenből, s egyszer még sikerült beszélnem vele hivatali ideje alatt is.

– Hogyhogy eddig nem verte nagydobra az antalli örökség fontosságát? Itthon legfeljebb a bonvivánimázs képviselőjeként láthatjuk bulvárműsorokban.

– Bár sohasem játszottam operettben, szeretnék sok olyan bonvivánt látni magyar bulvárműsorokban, akit az év sztárjának választottak Németországban, aki megkapta az osztrák kritikusok díját. Vagy aki Marlene Dietrich utolsó filmjében volt a művésznő partnere, olyan világsztárokkal játszott együtt, mint David Bowie, Britt Eklund és David McCallum, vagy olyan zseni rendezte, mint az amerikai Bob Fosse. Itthon keveset tudnak a kinti karrieremről, ezért viselem el mosolyogva az ön által is erőltetett “bonvivánimázst”. Ha általa jutok lehetőségekhez, ám legyen. A televíziós szórakoztatás mai műfajai pedig Nyugatról érkeztek, abból a világból, amelynek én már a hetvenes évek óta része vagyok. De térjünk vissza a politikához: bár az évek során rengeteg dolog változott meg körülöttem, az én értékrendem gyerekkorom óta változatlan. Az a nagypolgári miliő, amelyből jöttem, az otthonról hozott tartás és hit, ami a mai napig elkísér, 1990-ben is arra predesztinált, hogy az MDF-ben lássam a magyar megújulás egyetlen zálogát. Az én nemzedékem óriási reményeket fűzött hozzájuk. Ezért is szomorú látvány, ahogy mai képviselőik meghurcolják ezt a három betűt, megpróbálják “ideiglenesen feladni identitásukat”, és a túlélés érdekében összebújnának még az ősellenséggel is, ha kell.

– Hogyan kell elképzelni a nagypolgári miliőt a kommunizmusban?

– Úgy, hogy miután a nagy lakásba három munkáscsaládot költöztettek be “társbérlőként”, és a zongorát a család már rég elcserélte szalonnára, hajnali háromkor felteszik őket egy teherautóra, és néhány óra múlva egy alföldi faluban találják magukat. Onnan indul az élet, de nem nulláról – hanem mínusz 300-ról. Így kell elképzelni. És úgy is, hogy bár apám a Ludovika után franciául végezte a jogot és angolul lett közgazdász, engem az ötvenes években titokban járattak hittanra, és úgy nőttem fel, hogy sohasem láttam narancsot. Nagyanyámnak viszont volt egy alapmondata: ezeknek nem döglünk meg. És nem is tettük. De nem szeretem ezt a fajta divatos nosztalgiázást, eszem ágában sincs nagy idők tanújaként a múltba tekinteni vagy sajnáltatni magam. Mai ember vagyok. Vagy inkább holnapi.

– Ez hiúsági kérdés? Mégiscsak a hatvannyolcadikban jár.

– Sosem érdekelt a korom. Nincs bajom vele. A korral, amelyben éltem és élek – azzal sokkal inkább.

– Miért is? Önt annak idején is hagyták utazgatni.

– Ha egy kicsit jobban ismerné azt a rendszert, tudná, hogy mit jelentett ez annak idején. Évente egyszer “látogatóútlevéllel” elutazhattam Édesanyámhoz, aki Bécsben élt.

– Tehát pártvonalon nem kellett jónak lennie?

– Nem. Sem besúgni, sem másokat megfigyelni, sem a hatalomnak “szívességeket tenni” nem volt kötelező. Aki az ellenkezőjét állítja, hazudik. A főiskolán például összesen hárman nem léptünk be a KISZ-be, mégsem volt érezhető hátrányunk belőle. És bár az iskola rettegett KISZ-korifeusa – ma neves, megbecsült, díjakkal elhalmozott színész – állandóan szankciókkal fenyegetőzött, néhány karakán művésztanárt ez egyáltalán nem érdekelt. Rám például Várkonyi Zoltán már harmadévesen nagy szerepeket osztott a Vígszínházban. A rendszer legnagyobb akkori kihívása a Hanság mocsarainak lecsapolása volt. Nekünk, hármunknak azt mondták, hogy ha nem megyünk önkéntesen “csapolni”, nem játszhatunk a következő szezonban filmen vagy színházban. Így hát mentünk, pedig nekünk – a KISZ-tagokkal ellentétben – elvileg nem lett volna kötelező. Be viszont nem léptünk, mert a szabadság többet ért bárminél. Én a magam részéről soha nem akartam semmilyen szövetség része lenni, pláne nem kommunista szövetségé. Később, kilencéves vígszínházi tagságom alatt már meg sem próbáltak beléptetni egyetlen gittegyletbe sem.

– Úgy ment Nyugatra, hogy nem kellett disszidálnia. Hogy csinálta?

– Én nem hittem abban, hogy az életünkben még lesz itt igazi változás. Én csak a magam kis forradalmát akartam megvívni. Ez nem olyan őrült, Latinovits-féle önrontó forradalom volt. Nem akartam beledögleni, sem belefáradni vagy alkoholistává, éjszakázóvá, kedélybeteggé válni. Darvas Iván azt mondta egyszer, hogy úriember nem disszidál. És én igazat adtam neki. Ha disszidáltam volna, azzal a nagyanyámat tettem volna ki retorziók lehetőségének – ezt nem akartam vállalni. A háború vége óta egyébként arra, hogy egy színész egyszerűen elszerződik Nyugatra, nem volt precedens, így jogi formája sem volt ennek. Amikor eljött a bécsi színház igazgatója Pestre, megnézett néhány előadásban – köztük a Popfesztiválban, ahol énekeltem is -, és kezembe nyomott egy előszerződést. A színház kiadott egy évre, a hatóságok pedig úgy bírálták el a kérelmet, mintha cigányzenész vagy cirkuszi artista lettem volna: az Interkoncerten keresztül intézték a kiutazásomat. Bécsben aztán egymás után játszottam a címszerepeket – németül. A siker pedig messze fölülmúlta mindazt, amit álmodni mertem.

– A hírszerzésnek nem kellett jelentenie?

– Már diplomás színészként többször is megpróbáltak “meggyőzni” a volt Rudas László utcában. Még ma is előttem van Angyal elvtárs arca – nem gyönyörű nevet választott magának? -, ahogy éppen magyarázza, mennyivel könnyebb életem lenne, ha néha tennék egy kis “szívességet” nekik. Ma is úgy gondolom, hogy sokat reszkíroztam, amikor azt mondtam neki: nézze, én színész vagyok, s mint ilyen, nyilván idegbeteg. Gondoljon bele: egyszer csak berúgok és nekiállok üvöltözni az utcán, hogy besúgó vagyok… – Maga sosem iszik egy kortyot sem, Ernyey úr – mondta, aztán még sokáig nézett a szúrós szemeivel, és belátta, hogy alkalmatlan lennék a feladatra.

– A mi remek kémeink viszont jelentették azt is: még Apró Piroskának is udvarolt.

– Ez az újságírás barokkos túlzása. Találkoztunk többször, igaz, főleg házibulikon. Imádta a színházat, és be szeretett volna kerülni a művészvilágba, érezhetően el akart vegyülni a plebsszel. Mindig két ávós követte, vigyázta a lépteit. Ez nem lehetett túl kellemes egy tizenhét éves, életvidám lány számára.

– Gondolta volna, hogy tanára egykor miniszterelnök lesz, és több évtizeddel később Apró Piroska még mindig meghatározó része a közéletnek?

– Nem. Soha nem hittem volna egyiket sem. És amennyire örültem a hirtelen jött változásnak, ugyanolyan súllyal ítélem el az Antall-éra legnagyobb vétkét: hogy 1990-ben elmaradt az elszámoltatás. Ne értsen félre, semmilyen privát bajom nincs az Apró Piroskákkal. Nekem a rendszerrel van bajom. Azzal, hogy még ma is ugyanazokért jön a fekete Mercedes, akikért azelőtt. Legfeljebb generációváltás történt. Nem voltam soha véresszájú, és nem akartam senkit lámpavason látni. De igazságot kellett volna tenni. Hogy legalább a nagyanyám generációja érezhesse: nem hiába viselte el olyan sokáig az elviselhetetlent.

– Ha a Fidesz kétharmadot kapna, még akár lehetne is esély az elszámoltatásra.

– Megemelném a kalapom, ha így tennének. Habár az elsők között szerettem volna tudni, ki és mit jelentett rólam, hiába kértem ki a rólam szóló jelentéseket, s az a néhány vacak lapocska, amit kaptam, bizonyítja: mindegy, 2010-ben milyen törvény születik, ha egyszer nincsenek már meg a papírok. Pedig az Angyal elvtársak még mindig köztünk élnek. Én személy szerint a mai napig keresem az enyémet, hogy elbeszélgessek vele egy kicsit…

– Beszél a közállapotokról, közben még magyar állampolgársága sincs. Nem érez ellentmondást?

– Nem. Mert nem lázadozom, nem szervezkedek, csak a gondolataimat fogalmazom meg. Mint minden európai értelmiségi. 1990 körül volt szó róla, hogy visszaszerzem az állampolgárságot. Akkor úgy döntöttem: megnézem előbb, mi lesz itthon. És a megérzéseim nem csaltak, hiszen mindenki láthatta, amint egy szombat este lefeküdt néhány százezer kommunista, vasárnap reggel pedig kipihenten, frissen ébredt mint szociáldemokrata. Meglátja, ha bejönnek a kínaiak, ez a népség még a szemét is átoperáltatja majd… Mindig mosolygok azon, hogy ezt itthon elő lehet adni, hiszen látom, mi történt azokkal, akik megpróbálkoztak ezzel a mutatvánnyal egy valódi demokráciában, Németországban. Szóba sem álltak velük a valódi szociáldemokraták. Hogy is van ez a színházban? Ma kommunistát játszom, holnap pedig nácit, délelőtt pedig próbálok egy szerepet, ami egy gerinctelen senkiről szól. De csak mi, színészek tehetjük meg azt, hogy időről időre más maszkot viselünk – és azt is csak a színpadon! Ehhez képest néztem, ahogy a Vígszínház utolsó párttitkára először lobogó hajú MDF-magyarrá vált, négy évre rá pedig már nagy SZDSZ-esként láttam viszont. Ha ez jelenti a magyar szabadságot, akkor köszönöm, nem kérek az állampolgárságból. Az persze zavar kissé, hogy nem szavazhatok, de úgysem az útlevelében magyar az ember, hanem a szívében és a lelkében.

– Könyveket, regényeket is ír. Mégiscsak zavarja az örök szépfiú önről kialakult képe?

– Ön egy itteni képről beszél, én pedig egy másikról, és felteszem, hogy egyetlen könyvemet sem olvasta. Én egy másik világban kaptam meg azokat a díjakat, elismeréseket, amelyektől komolyan szokás venni az embert. Nem vagyok telhetetlen. Azokhoz, akikhez el akartam jutni – legyen szó egy kijelentésről, könyvről vagy játékról a színpadon -, nagyjából el is jutottam. Pontosan tudom azt is, hogy nem mindenkinek vagyok a gallérmérete, és nem mindenkinek van szüksége arra a mannára, amit én adhatok. Ám csak politikus lehet annyira őrült, hogy azt hiszi: tízmillió ember akarhatja őt és mindazt, amit kínál. Nekem sem előnyöm, sem hátrányom nincs abból, amit mondok, ma is külföldön dolgozom, pozícióba pedig sosem akartam kerülni. Ha van súlya a mondandómnak, van, ha nincs, hát nincs. Egyszerűen csak felbosszantott az a szívós, kitartó mellébeszélés, amely a nemzedékem nagy reménységének számító MDF mai politikáját jellemzi. Ennyi az egész, nem több.

Forrás: Heti Válasz

25 hozzászólás “Fidesz-elszámoltatás: Ernyey Béla megemelné a kalapját” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Íme egy POLGÁR.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha ,kinyújtja kezét, lop.

  2. donquijote szerint:

    semmi bajom Ernyei Bélával tényleg egy úriember ugyanakkor remek “politikus” tudja mikor mit kell mondani,
    nekem egy kicsit furcsa hogy most mennyien lettek hirtelen ellenállóak és elszámoltatáspártiak.
    Szerintem a fideszt elnézve nemigen lesz itt semmi elszámoltatás hacsak talán majd a jobbik majd még eldől, bár lenne úgy. Sajnos a fideszben is rengetegen vannak a régi rendszerből és nyilván magukra nem fognak lőni.
    -az már vicces hogy majd a pintér fogja a gergényit elszámoltatni, amikor közös éttermük van –

  3. Vátesz szerint:

    Persze hogy elszámoltatja Pintér Gergényit! Minden este záróra után az étterem bevételéről! 😉

  4. donquijote szerint:

    vátesz: ez nagyon jó 🙂 köszi

  5. Manitu szerint:

    Emlékszem még az SZDSZ-re, a legantikommunistább pártra, hogyan akadályozta minden erejével az elszámoltatást. Most a Jobbik a legantikommunistább, a Fidesz meg az, amely már bizonyított.

    A Jobbik ellenérdekelt fél a rendcsinálásban. Neonáci honlapjuk, aktivistáik vannak, kiállnak olyanok mellett, akik molotov koktélt dobáltak, autókat gyújtottak fel (persze nem a sajátjaikat) és embereket vertek meg. Mások zsidózásán, bűnözőzésén és cigányozásán képtelenek túllépni, magyarnak csak azt tekintik, aki rájuk szavaz. Ilyen paksi mogyorókkal nem lehet komoly dolgot csinálni, pláne összefogni.

    Menjenek vissza a baromfiólba, ott kevésbé feltűnő, ha valaki kakastollal a fején körbe-körbe menetel.

  6. maminti szerint:

    Ja, igen én is megemelném a kalapomat ha megtörténne a teljes elszámoltatás. Kár, hogy a Fidesz az MSZP-vel karöltve épp most szavazta meg a titoktörvényt, ezzel megakadályozva azt. Ez – no meg a holokauszt törvény – volt a legsürgősebb feladat, amit még gyorsan meg kellett oldani, amíg nincs ott a zavaró Jobbik. Megkezdődött a Fidesz-mszp összeborulás. Lesz itt még pofára esés.

  7. maminti szerint:

    Manitu: vegyél be nyugtatót. 🙂

  8. Manitu szerint:

    Csak nem azért fáj a Jobbiknak a titoktörvény, mert az orosz (volt szovjet) barátok (volt elvtársak) által szponzorált párt így kevesebb információval tudja majd törvényesen meghálálni a segítséget, ha majd a Parlamentbe jut?

    A Jobbik azért zavaró, mert az SZDSZ rendszerváltás-kori szerepét tölti be.

    És, hogy miért nem érdekük az elszámoltatás:

    1. Az elszámoltatással elveszítenék a támogatóikat
    2. A hívek most még bármilyen vadbaromságot elhisznek, így a vadbarom okokat is el fogják hinni, amellyel az elszámoltatást a Jobbik akadályozni fogja
    3. A rendteremtésbe bele kell tartoznia annak is, hogy az MSZP által fizetett ügynökök is bukjanak. Így pedig könnyen bukhatnak olyan “ikonok” is, mint Budaházy vagy Toroczkai.
    4. A Fidesz minden sikere az MSZP és a Jobbik kudarca, mert tőlük pártolnak el a szavazók. Az MSZP és a Jobbik két perc alatt össze fognak borulni legkésőbb az országgyűlési választások másnapján.

  9. donquijote szerint:

    Félreértés ne essék nem jobbik aktivista vagyok, de azért egy kicsit túlzottnak érzem a jobbik démonizálását.
    abban pedig biztos vagyok hogy a két nagypárt nem a demokrácia védelmében igyekszik szinte már versenyszerűen elhatárolódni hanem a belőlük kiábrándult szavazók “elszívása” miatt

  10. Huba szerint:

    maminti!
    A tiéd viszont elgurult.

  11. Manitu szerint:

    Szerinted miért dolgoztak össze itt Csepelen a szocikkal tavaly tavasszal?

  12. Gordon szerint:

    Az mszp és a jobbik satuba fogja majd a Fideszt, mert rosszat akarnak az országnak (békétlenséget, felfordulást, mely lehetőséget ad a zavarosban halászásra).

  13. Gordon szerint:

    Szegény Ernyei most jól betett magának. Picit kevesebb helyre fogják hívni szerintem… egyébként sok mindennel egyetértek amiről beszélt.

  14. malacka szerint:

    maminti, te nő vagy férfi? Ha nő, akkor az gáz, mert negyon agresszív vagy, ha férfi, az is gáz, mert nagyon feminin a neved. Na, ennyit a Jobbikról!

  15. Manitu szerint:

    Nyugi malacka, meg fogod ismerni. Ha lesz baromfifelvonulás Csepelen, akkor maminti fejébe nem kakastoll, hanem pávatoll lesz szúrva. Csak arra vigyázzanak, hogy jó helyre szúrják, és büszke gá-gárdista helyett küklopszok legyenek 🙂

  16. Papi szerint:

    Egyszerűen nem értem a magukat Jobbikos vagy Jobbik szimpatizánsoknak nevező embereket!
    Hogy is van ez nem a baloldalon álló bűnözőkből álló tolvaj bandát és a csatlós pártjait szidja a Jobbik á nem! Inkább a velük azonos oldalon álló jobbközép pártot az szidja a Jobbik! De miért?
    Na mármost akkor hogy is van ez a Jobbikkal?
    Vátesz, magyarka, donquijote, maminti! Megmagyaráznátok ez a kettősséget?
    Egyébként az igazi arcotok úgyis csak akkor fog kiderülni amikor meg kell szavazni a mentelmi joggal kapcsolatos kérdést. Vagy amikor a kettős állampolgárságról lesz szó!
    Remélem, hogy én tévedek de félek, hogy igazam lesz!
    Már hallom csepeli, Ződ, Zed teli pofával röhög a markában!

  17. ződ szerint:

    Papi! Még nem, majd csak negyven-néhány nap múlva!

  18. donquijote szerint:

    Papi:
    Most hogy ki volt az első a támadásban ezt hagyjuk már előttem páran leírták, csak azt nem értem hogy miért kell egyből azt elnyomni hülyének tartani aki a fidesz előtt nem borul térdre, és persze ez továbbra sem azt jelenti hogy mszp párti lennék. Ha ti demokratának tartjátok magatokat akkor miért csak fideszes lehet aki jobboldali, én személy szerint nem az egypártrendszerben látom a jövőt abból elég volt 40 év.
    és abban is van igazság hogy nagyban hozzájárult a jobbik létrejöttéhez az összes jelenlegi parlamenti párt tevékenysége és ebbe beletartozik a fidesz is. Ez egy társadalmi válasz volt ugyanúgy ahogy a gárda is, persze anélkül hogy meghallgatták volna mit akarnak egyszerűbb volt rásütni hogy kommunista, náci, nyilas meg egyebek.
    ha meg ezt az oldal kizárólag a fidesz ajnározására van fönntartva akkor bocsi.

  19. nagyapó szerint:

    Vátesz, magyarka, donquijote, maminti! (Kösz Papi)
    Szeretném megkérdezni a csepeli jobbikosoktól, mikor tettek valamilyen feljelentést az általuk „nem szeretett, harácsoló” szocik ellen?
    Nincs közöttük MIÉP-es. Ez előny, vagy hátrány?
    Hol gyülekeznek Csepelen? Csak nem a MIÉP helyiségében?
    Miből fizetik a kampányukat? (A Fidesz közölte mennyibe került szórólapjuk)
    És még egy idézet:
    A Jobbik a Gárdával közös rendezvényt tart

    „A rendőrségen bejelentett rendezvényt a karhatalom tudomásul vette, bár nem is volna bejelentésköteles, mivel kampányeseménynek is minősül: felszólal a Jobbik három újbudai képviselőjelöltje.”

    Mint látható, a kommunizmus áldozatainak emlékét aktuálpolitikai célokra hasznosítja a Jobbik. Egyidejűleg a rendőrséget „karhatalom” névvel illeti, aminek egyetlen üzenete ilyen kontextusban, hogy a fegyveres testület tulajdonképpen népelnyomó, idegen hatalmat kiszolgáló erőszakszervezet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. donquijote szerint:

    látom nem érted amit írtam mindegy nem kell egyetértenünk.
    már bocsi de a rendőrség nem így viselkedett mint ahogy leírtad akár még fideszes megemlékezőkkel szemben is-szemkilövés zászlótaposás egy embert 10 másik rúg stb..?

  21. Vátesz szerint:

    Én MIÉP-es voltam, amig Csurka kétévvel ezelőtt a többséget ki nem zárta az országos gyűlésről! Büszke vagyok rá, hogy enyém volt az első TRIANON-os zászló, amivel a Népszabadság 1995. márc. 19-i számának 2-dik oldalán meg vagyok örökítve, az alábbi képaláírással ” a szélsőségesek a Bazilikánál a magyar-szlovák alapszerződés ellen tüntettek”. Ezenkívül kitakarítottam a Wallist Bajnai Gordonostól Csepelről, 4 kivégzett 56-os mártírból Csepel Posztumusz Díszpolgárát csináltam, továbbá Gyurcsány Ferenc nekem küldetett köszönőlevelét felhasználva kibuktattam a pártelnöki székből. Van még tovább is, folytatása 45-7 nap múlva, azaz egy héttel a választás előtt! Csókoltatom a teljes magyarországi politikai elitet!

  22. Papi szerint:

    donquijote!
    Két malomban őröljük a témát! Soha nem mondtam olyat, hogy csak a Fideszes lehet jobboldali. Én azt kérdeztem miért kell csak és kizárólag csak a Fideszt mocskolnotok? (Nem személyeskedés). Olvasd vissza a beírásokat Vátesz, magyarka, maminti amiket írtak olvasd vissza és rájössz, hogy gyakorlatilag nem arról írnak akik kirabolták tönkre tették az országot. Nem, nem arról írnak hanem a Fideszt szidják mocskolják egyfolytában. Valahol Páko azt írja, hogy itt Csepelen két éve alakult meg a Jobbik alapszervezete nem tudom lehet de már most a Fideszt “köpködik”. Pedig tudomásul kéne vennetek, hogy jelen pillanatban egyedül a Fidesznek van akkora politikai ereje, hogy a további országrombolást megakadályozza. Tudod donquijote ebben meg a Jobbik nem akar partner lenni (ezt Vona Gábor mondta nem én találtam ki).

  23. donquijote szerint:

    Papi
    sok igazság van abban amit írsz, és nem tagadom hogy tényleg vannak ilyen szándékkal fizetett fórumozók, és leszögezem hogy a jobbik nem minden tettével értek egyet (pl Budaházy ügy, szerintem baromság volt kopogtatót gyűjteni meg hősnek beállítani, amúgy számomra inkább a bal oldalról fizetett emberkének tűnt pont a jobboldal lejáratására-
    ez a terroristahiszti ez meg egy akkora kamu szerintem na mindegy hagyjuk…)
    szóval csak azt akarom mondani hogy mindegyik pártban akadnak hülyék,
    de viszont a jobbiknak azért van számos hasznos javaslata is amit senki nem hall meg mert leragad annál amit a libsi sajtó sulykol egyfolytában hogy ez mind vérbunkó fasiszta, de ez nem így van.

  24. Papi szerint:

    donquijote!
    Te vagy az első aki elismeri amit már régóta mondok: A régi Jobbikosoknak kellett volna “nyakon vágni” a fröcsögőket! Már rég lekellet volna állítani őket talán akkor könnyebb lenne a helyzet mindkét fél számára.

  25. Pernye szerint:

    Ernyeivel semmi baj, a húga (féltestvére) és sógora milliós nagyságrendben vertek át embereket.

Itt lehet hozzászólni !