Esőben is locsolják a fákat Csepelen? Igen, és ez így is marad!

Csepel.info

Többen próbálnak botrányt kelteni a Facebookon egy videóval, mely szerint a Csepeli Városgazda munkatársai akkor is locsolták a hétvégén a facsemetéket, amikor több hónapos aszály után végre elkezdett esni az eső. Egy ismert ellenzéki szimpatizáns szintén kifogásolta, hogy nappal is locsolták a füvet a Béke téren. Először Ábel Attila alpolgármester vette védelmébe a csepeli szakembereket, de megszólalt a Csepeli Városgazda is.

Igen, locsolták a fákat a hétvégi esőzés során, és ez így is marad egészen addig, amíg a facsemeték szempontjából szükséges – válaszolta a Csepeli Városgazda. Kerületünknek a facsemeték folyamatos locsolásán kívül abban sem kell szégyenkeznie, hogy az elmúlt 12 évben itt ültették a legtöbb fát Budapesten. 

“Azért van szükség az esőben történő öntözésre is, mert olyan nagymértékű a szárazság, hogy a talajból kb. 100-150 mm csapadék hiányzik, amit az elmúlt napok folyamán leesett 20-25 mm csapadék csak kis mértékben tudott pótolni. Az esőben történő öntözéskor alkalmanként kb. 5mm-rel járultunk hozzá a talaj nedvességének visszapótlásához. Az öntözés esőben a leghatékonyabb, mert ilyenkor a kijuttatott víz közel 100%-ban hasznosul, mert nincs evaporáció és transpiráció.”

– fogalmaztak a Csepeli Városgazda szakemberei.

A szakemberek szerint a kánikula elleni legjobb védekezés a fásítás. Csepelnek ebben kiemelkedő szerepe van Budapesten: kerületünk ültette a legtöbb fát az elmúlt 12 évben – mondta el Ábel Attila alpolgármester a Csepel.info-nak.

Csepelen 2010-ig nem volt facsere program, pedig már a 2004-es és 2006-os nagy viharok jelezték, hogy a kiöregedett és ezért különösen sérülékeny nyárfák helyett új és más típusú fákat kellene ültetni. Az elmúlt 12 évben következetes környezetvédő és faültető munkát végzett az önkormányzat. 2014-ben például a Szent Imre téri fákat újítottuk meg. Egy évvel később olyan vihar sújtott le itt, hogy letépte a posta tetejét. De akkor már csak alig néhány fát tudott kicsavarni, kitépni az orkán. Ha nem végezzük el ezt a munkát egy évvel azelőtt, emberéleteket követelhettek volna a vihar által kitépett kikorhadt, balesetveszélyes fák.

– emelte ki a csepeli alpolgármester.

Az elmúlt hónapokban kánikula és olyan aszály is sújtotta Európa országait – köztük Magyarországot – amire évtizedek óta nem volt példa. A folyók és tavak vízszintje drasztikusan leesett, ami különösen és elszomorítóan látványos volt a Balatonon és a Velencei tavon. Ábel Attila elmondta, hogy a folyók, tavak vízszintje együtt mozog a talajvíz szintjével, így ez is a baj nagyságát mutatja. Az aszály most nyáron olyan nagy volt, hogy a Béke téren és több más helyen, ahol már fúrt kút segíti a gépi locsolást, a mindennapos öntözés ellenére is elkezdett kiszáradni a fű. Ezért volt szükség arra, hogy naponta több alkalommal, immáron nappal is menjenek a locsolók. A döntés helyességét bizonyítja, hogy a fű ismét kizöldült ezeken a helyeken.

Azonban nincs mindenhol automata öntözőrendszer és fúrt kút. A növények pedig csak akkor tudják felszívni a tápanyagokat, ha a talaj víztartalma meghalad egy bizonyos határt. Hiába esik tehát valamennyi eső néhány napon keresztül, ilyen aszály után sokkal több víz kell a földnek ahhoz, hogy kellően felázzon.

Azon is láttam már viccelődni embereket, miért kell esőben ültetett fákat öntözni. Ugyanezért. Aki ültetett már fát, az tudja, hogy sok vízre van szükség, olyan sokra, amit nem tud egy eső pótolni.

– fejtette ki Ábel Attila.

Csepel.info

 

8 hozzászólás “Esőben is locsolják a fákat Csepelen? Igen, és ez így is marad!” bejegyzésre

  1. Gyula ↸⨌ szerint:

    Ha már a 40 fokban alig lehetett látni. 🤣😁👏👍
    Mint Kádár alatt:
    – ami kerek volt vitték
    – ami szögletes, azt gurították

  2. László szerint:

    Szeretném látni azt a botránykeltő fészbokos videót…

  3. Nagyapó szerint:

    A moslékkoalíció mindenhez ért! Ismerik a talaj nedvességtartalmát, tudják mikor kell locsolni.😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. László szerint:

    Volt egy kis “mégsem úgy gondoltuk azt a fakivágási rendeletet” visszakozás, utána mehetett egy körimél ezeknek. Játsszátok azt hogy kertész leszek fát nevelek. Indulhat a hakni. Most ezt látjuk…

  5. Gyula ↸⨌ szerint:

    Öreg broki!
    60 mm csapadék után biztosan nem, te villamos-agrármérnök! 😁🤣👍

  6. csepeli kerdezo szerint:

    Ez a böfögés, semmi más, mint Attika beszaladt tátott szájjal a f.szerdőbe, és még a nadrágját is letolta…

  7. László szerint:

    A kertes házban lakó azért kilógathatna egy slagot pár naponta.

  8. […] arról korábban írtunk, a facsemeték folyamatos öntözése azért fontos esős időben is, mert az aszály miatt […]

Itt lehet hozzászólni !