Nálunk a legalacsonyabbak az energiaárak Európában

Mandiner, Csepel.info

A kormány védelmet nyújt, az ellenzék rászabadítaná a lakosságra  a többszörösre emelkedett világpiaci gáz- és energiaárakat

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint októberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb, az áramért pedig a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették a vizsgált 29 európai főváros közül.

A MEKH keddi közleményében kiemelte: Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben. Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok abban egyetértenek, hogy ezt a védettséget – és ezzel az alacsony energiaárakat – megszüntetnék.

A hivatal nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára októberben 10,62 eurócent volt kilowattóránként, ami a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása az európai fővárosok áram- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint októberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók – hangsúlyozta a MEKH.

Forrás: Mandiner

17 hozzászólás “Nálunk a legalacsonyabbak az energiaárak Európában” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    …és a Covid áldozatoké?

  2. robi szerint:

    Nálunk a legolcsóbbak a gázárak, idáig világos.

    Kérdés: ennyivel olcsóbban jutunk hozzá, vagy a különbözetet hitelből fizetjük?

  3. pl szerint:

    Máséval verni a csalánt könnyű. Ezek közül mindegyik a vállakozásnak okoz veszteséget, bevétel kiesést, ami a karbantartási, fejlesztési költségeket rövidíti meg, a költségvetést nem érinti…
    Kötelezni a vállalkozásokat sok sok milliárd veszteség benyelésére? Van még aki szerint ez demokrácia?
    Nesztek birkák egy gyöngyszem:
    “Nincs olyan, hogy “Bocsánat, csak prémimum van”
    Minden kútnak, amely legalább 3 hónapja – vagyis 2021. augusztus 15. óta – forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni. (Magyarul nem mondhatja azt, hogy “bocsánat, csak prémium van” – a szerk.)
    Be kell zárnia annak a kútnak, amelyik nem tudja az érintett üzemanyagokat 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani.
    Ha nincs üzemanyag, nincs shop sem
    Az üzemszünet ideje alatt az üzemanyagtöltő állomáson egyéb kereskedelmi tevékenység sem folytatható.
    Nincs rövidített nyitva tartás
    Az üzemanyagtöltő állomásoknak a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk. Ha ilyen “szokásos idő” nem állapítható meg, akkor az engedély szerinti nyitvatartási időt kell figyelembe venni. Jön a NAV
    A kutakat a NAV ellenőrzi, ha szabálysértést tapasztal első körben 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki
    ismételt esetben bezárathatja a kutat egy nap és fél év közötti időtartamra.
    Átadhatják az üzemeltetés jogát
    MAGYARORSZÁGON KITÖRT A HÁBORÚ!

  4. Nagyapó szerint:

    Igaza van pl-nek, meg Márki-Zaynak, emeljük az üzemanyag árat az osztrák, vagy a belga szintre!! Fizessenek az autósok!😀
    Majd a Lukoilnál, v. a MOL-nál tankolok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. pl szerint:

    Szokás szerint hülyeséget beszélsz, persze könnyen teszed, hisz nektek csak némi krumplit kell vennetek az összelopott pénzből…
    És igen, mindenki jobban járt volna, ha a rezsicsökkentéses varázslat helyett a fűtéskorszerűsítést, és a hőszigetelést energiatakarékos megoldásokat támogattátok volna, de persze akkor azt nektek kellett volna fizetni, így meg a szolgáltatók állták a rezsicsökkentés árát. Szétb@sztatok mindent!
    Amit pedig a kutakkal mertetek művelni, azt már nem is hinném, h megússzátok, mert ez már nyílt hadüzenet!
    Csak remélni tudom, h tovább emelkedik az üzemanyag ára, és izgatottan várom, h elmebeteg gazdád (by Márki) három hónap múlva egy esetleges 600 forintos benzinárat hogyan fog előadni…

  6. Nagyapó szerint:

    pl ismét pofára esett! Az üzemanyag ára 3 hónapig nem emelkedik, max 480 Ft az ára!😀
    Kár, hogy pl időskori amnéziában szenved és nem emlékszik a csepeli panelházak szigetelésére, a fűtőberendezések, háztartási gépek cseréjére, a jelenleg is futó napelemek (Fegyőr szerint mini atomerőművek😀) programra!
    Kedves moslékkoalíciójához hasonlóan nem az emberekért, hanem a multikért aggódik, de ne féljen a MOL-nál mindig lehet lesz tankolni!😛😛
    Viszont óvodás eszével csak nyalja tovább kedvenc Futóbolondjának hátsóját had fényesedjen! Bár egyre kevesebben vannak!😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Gyula szerint:

    Öreg genya!
    Mennyien fognak tönkre menni és mennyi kutat be tudtok nyelni, ugye? Máshol ezt másképp intézték, de miért nem lepődöm meg.
    Gazdagék tolhatják a 3.0-s SUV-be kedvezménnyel, mint a piaci ár alatti villanyal autót tölteni? Egyenlőség tényleg, te seggfej.

  8. pl szerint:

    Szerdán emelkedik a benzin ára 5 forinttal…
    Te Isten Barma!

  9. Gyula szerint:

    pl!
    Most komolyan nem értem, hogy a kis családi vállalkozással üzemeltetett kutak is kellenek a MOL-nak?

  10. Nagyapó szerint:

    Agyalágyula! Nagyon utálhatja az embereket! Miért fáj magának, ha a Shell, a OMV eltűnik? Átveszi más cég.
    Vitakészsége – mint a DK-MSZP törzstagoknak – csak a gyűlölködésből, trágárságból áll, no meg a proli irigység. Rossz lehet így élni.
    Apropó! Árulja el mit jelent a “villanyal”?? Mit nyal a villa?😛😛 Vagy hiányzik a 6.-8. ált.?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Gyula szerint:

    Ratyi!
    Mert nem vagyok egy büdös kis szélkakas, mint te!
    Neked miért nem mindegy melyik cégnél tankolsz?
    Semmi irígység, te szarházi, csak akkor ne pappoljatok itt egyenlőségről, szavazatvásárlás címen.

  12. robi szerint:

    A kevésbé tőkeerős, vagy kezdő vállalkozások legfeljebb csődbe jutnak.
    Egy-két elkeseredett meg felköti magát. Nagyapónak nem fog fájni.

  13. pl szerint:

    Gyula! (nem igazán értem, miből jött a kérdésed)
    Te városban gondolkodsz, de azért vannak jóval kisebb helységek is. A multik franchiseban dolgoznak, bevett boltmérettel, kínálattal, stb.
    Legtöbbször a MOL is, de mivel azok forgalmazzák nagyban az üzemanyagot, a tartálykocsik elmennek akárhova, így természetesen kiszolgálják (miért ne) a függetleneket, akik amúgy is versenyhátrányban vannak a pici mennyiségeik miatt az árral.
    Az meg nem kérdés, h ritkán lakott területekre is kell benzinkút.

  14. Gyula szerint:

    pl! Nem városban, hanem éppen az általad írt kis kutakról beszélek, amik jellemzően nem városokban vannak. És igen, rosszul fogalmaztam az öreg retkes felvetésére, hogy a multik kútjait sem az “anyacég” működteti általában.
    A kérdés nyilván onnan, hogy aki egy bedőlt kutat meg kap majd ingyen, az valami támogatott NER lovag lesz, ha nagyobb a kút, akkor lesz belőle MOL, mint írtam, szintén ingyen. Gondolom a tulajdonlás is meg lesz oldva?
    Még mielőtt jönne az öreg partizán, csak jelzem, hogy ezt nem a multik fogják bebukni.

  15. pl szerint:

    Igen, ezek lehetséges szempontok, és igen, nem a multik fogják megszívni. 🙂

  16. Gyula szerint:

    Közben eszembe jutott a cikk címére:
    – a lakossági
    Ugye?
    Az iparit meg fizetjük a termékben.

Itt lehet hozzászólni !