“Fideszesebb” az ellenzék választási rendszere, mint a Fideszé

Vélemény – Ábel Attila

Az ellenzéki pártok fő problémája eddig az volt a választási rendszerrel, hogy túl nagy arányban határozzák meg az végeredményt az egyéni körzetek nyertesei, és túl kicsi a listás kompenzáció. Erre mondják ők, hogy a Fidesznek kedvez a rendszer. Válaszul megalkották a saját rendszerüket, amiben kizárólag az egyéni nyertesek számítanak, a miniszterelnök-jelölt kivételével a választás egyfordulós, és nincs se lista, se kompenzáció.

Amit létrehoztak, sokkal durvábban torzít, mint ami ellen küzdenek. Mondhatjuk, fideszesebb a fideszesnél  – ami persze téves megfogalmazás, hiszen 1990 óta hasonló elven működik az országgyűlési választás rendszere -, hiszen listás választás egyáltalán nincs.

És melyik pártot erősíti? Amelyik városban a legerősebb – ott nagyobb a szavazási kedv, és ott gyengébb a Fidesz -, amelyik a nyugdíjasok között erősebb – ott nagyobb a szavazási kedv – és amelyik a legnagyobb és legfegyelmezettebb – mert mindig csak a nagyobb támogatottságú nyer, miután nincs kompenzáció.

A Fidesznek 2010-ben a 176 egyéni körzetből 173 győzelme volt, amivel az ellenzéki választási rendszerben 98 százaléka lett volna az Országgyűlésben, nem pedig 68 százaléka. A 2018-as választást az ellenzéki rendszerben 85,8 százalékkal nyerte volna a Fidesz a 66,8 százalék helyett. Ez lenne az ellenzék megoldása?

Ebből a választási rendszerből – mivel nincs benne a Fidesz – sokkal jobban jön ki a DK, mint ami a valós támogatottsága. Ha pedig elgondolkodunk, mi lesz a legközelebbi hasonló előválasztásnál, nagyjából egyetlen erő marad: csak ők.

Az már huszadrangú probléma, hogy a mostani eredményből kellene nekik összetenniük a közös kompenzációs listát. Gyurcsány majd ezt is megoldja, elvégre ő a király. Eddig csak a Fidesz mondogatta, hogy az ellenzéket ő vezeti, és ő keveri a lapokat, de most már az ellenzékből sem tagadhatja le senki a nyilvánvalót.

Forrás: Facebook

4 hozzászólás ““Fideszesebb” az ellenzék választási rendszere, mint a Fideszé” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Gyurcsányék komoly pénzért csináltak egy bábelőadást. (Ki fizeti?) Egy olyan választást, ahol saját magukat ellenőrzik, így olyan eredményt hoznak ki. amilyet akarnak.
    Választást, ahol a körzetek ~30%-ban egy jelölt van (a Hazafias Népfront jelöltje😀) Viszont jó adatgyűjtés (és még ők pofáznak Fidesz listáról!)
    Választanak – két fordulóban – miniszterelnök-jelöltet, aminek semmi értelme, mert a választás senkire nem kötelező, mivel a miniszterelnököt az Alaptörvényre felesküdött képviselők választják! Kihozzák Vigyorit nyertesnek, mert az országos választáskor a Gyurcsányné rosszul hangzik.😛 Bizton állítom, hogy Gyurcsánynak – amilyen alattomos – már van egy Bajnaihoz hasonló figurája kormányfőnek és a dk-s többséggel ezt meg akarja szavaztatni.
    Ezért Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Gyula szerint:

    “Megszűnik a Fourcardinal Tanácsadó Kft., amely a magyar kormány járvány alatti lélegeztetőgép-beszerzésében a legnagyobb szerepet játszotta. A cégnek nincs jogutódja, ezért döntöttek a megszűnés mellett − írja a Menedzsment Fórum.

    A cég egy év alatt növelte 216-szorosára az árbevételét azzal, hogy a koronavírus-járvány első hullámában az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a külügyminisztériummal. A vállalat már szeptember elseje óta végelszámolás alatt van, az eljárást Süli Kálmán végelszámoló vezeti, a céggel szembeni igényeket november 7-ig lehet benyújtani.

    Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a kormány mintegy háromszázmilliárd forintot költött 16 ezer lélegeztetőgépre. A Fourcardinal Tanácsadó Kft.-vel április 20-án írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy megállapodást, amely szerint több mint 17 milliárd forintért ad el lélegeztetőgépet a kormánynak.

    Később a megállapodás mellé egy közel 33 milliárd forintos eszközbeszerzési projekt is társult. Ennek értelmében a vállalat orvosi eszközöket, betegmonitorokat és infúziós pumpákat szállított az államnak.”

    Családtámogatás helyett én is gondolkodom, hogy tönkremegyek, Igaz, fater? 😁

  3. Gyula szerint:

    Jajjj, hát Fater is temetett céget. 😜

  4. László szerint:

    Nagyapó! Mi volt az a rengeteg nyugdíjas az ellenzéki pavilonoknál? Nem jó nekik ez a rendszer? Pedig minden be van már nekik pánikszerűen ígérve oszt mégsem kell Orbán?

Itt lehet hozzászólni !