Csepeli ingatlanárak a 2021-es jóslatok tükrében

Ingatlannet

Az Ingatlannet.hu előző, lapunknak készített elemzésében összegezte, hogy milyen várakozásokat fogalmaztak meg az ingatlanpiaci szakértők 2021-re vonatkozóan.

Az ingatlanportál most megvizsgálja, mennyire jöttek be ezek a jóslatok Csepelen.

A lakásárak alig, a házak nagyon megdrágultak Csepelen

Bár sok szakértő a lakóingatlanok árának stagnálását, mérsékelt emelkedését vetítette előre, Csepelen a házak nagy mértékben drágultak. Míg év elején az átlagos négyzetméter áruk 440 ezer forint volt, addig az év közepére már elérték a fél millió forintos lélektani határt.

A családi házak áremelkedésének oka a pandémiás időszakban keresendő. A karantén ideje alatt ugyanis egyre népszerűbbé váltak a kertes, önálló térrel rendelkező tágas családi házak. Az élénkülő kereslet pedig az árakat is felhajtotta.

Csepelen a lakáspiaci árak a házaktól teljesen eltérő módon, a jóslatoknak megfelelően alakultak idén. A téglaépítéses típusok átlagára 530 ezer Ft/m2 körül stagnált egész évben. A panellakások átlagára pedig az év elején csökkenésnek indult, mely emelkedő fázisba csapott át. Viszont a két ellentétes folyamat nagyjából ki is egyenlíti egymást, ugyanis a csepeli panelek januári és júniusi átlagára között csupán 10 ezer Ft/m2-es különbség van.

Nem elképzelhetetlen, hogy a nyári időszakban a családi házak mellett a lakások is egyre magasabb áron lesznek elérhetők a vásárlók számára. Arra azonban még várnunk kell, hogy visszatérjen a koronavírus megjelenése előtti tendencia.

Így viselkedtek idén a csepeli albérletárak

Ami a Budapesten kiadó lakások bérleti díjaira vonatkozó jóslatokat illeti, összességében idén eddig beigazolódni látszanak a XIX. kerületben. A szakértők tavaly év végén azt prognosztizálták, hogy 2021-ben kezdetben még 2-3% körüli csökkenés fog bekövetkezni, melyet majd egy 2-4% körüli emelkedés fog követni az év végével bezárólag.

Csepelen az albérletek átlagárának változása abszolút a megjósolt folyamatot képezte le mindezidáig. Az év elején ugyanis a XIX. kerület kiadó lakásainak átlagos ára 2300 Ft/m2-ről 2200 Ft/m2-re esett vissza. Az árcsökkenést az előrejelzéseknek megfelelően áremelkedés követte. Az iránnyal szemben a mérték már nem egyezik meg a várt számadatokkal, a növekedés üteme ugyanis már most átlag 14%-ra tehető.

Az építőanyagok árai az egekben

Nem elég, hogy az ingatlanpiaci árak nem csökkennek tartósan, még az építőanyagok árai is emelkednek, méghozzá nem is akárhogy. A januári állapothoz képest már a megfizethetetlenség szintjét és a nevetségesen drága kategóriát súrolják az árak, ami ráadásul nem csak egy építőanyag-típust érint. A faanyagok, a hőszigetelő anyagok és az elektromos kábelek, vezetékek ára is drasztikusan megugrott.

Mindennek a legnagyobb elszenvedői a kivitelezők, és természetesen az ingatlanvásárlók, valamint a felújítók. A kivitelezőknek ráadásul nem elég az anyagárak robbanásával megküzdeniük, még a munkálati költségek sokszorozódásával is számolniuk kell.

Forrás: Ingatlannet

Egy hozzászólás “Csepeli ingatlanárak a 2021-es jóslatok tükrében” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !