Tűzugrás és tűzszentelés Szent Iván napján

csepel.hu

Tegnap megrendezték a hagyományos Szent Iván-napi tűzugrást a Simon Bolivár sétányon. Felléptek a csepeli néptáncosok, a zenét a Botosánka együttes szolgáltatta. A Csepeli Kistáncos Alapítvány képviseletében Kreiszné dr. Paál Sára köszöntötte az érdeklődőket.

Az este 18 órakor kezdődött programon Tóth Zsuzsa, a Szín-Pad-Kép AMI néptánctanára, a Csepp-Csepel próbavezetője tanította a tűzugrás koreográfiáját. A látványos eseményt tűzszentelés és tűzgyújtás előzte meg. A megrakott máglyát a rituálé szerint korsóból vízzel meghintették, zöld ágakkal körül táncolták, majd fáklyával meggyújtották a tüzet fiúk-lányok.
Nemcsak Csepelen, hanem az egész Kárpát-medencében, határon innen és túl is tüzeket gyújtottak a hagyománytisztelők. Magyarországon, Erdélyben, a Vajdaságban, Kárpátalján és a Felvidéken ugyanúgy szólal meg az ének és indul el a tánc – fogalmazott Morovik Attila alpolgármester beszédében.
Hozzátette: „A Kárpát-medencei tűzugrás célja, hogy a szétszabdalt, értékválsággal küszködő világunkban megmutassa a hagyomány, a népi kultúra összetartó és közösségteremtő erejét. Azt, hogy a közös ének, a közös tánc, az összekapaszkodó körök át tudják törni az elidegenedés falát. Azt, hogy az együvé tartozás érzése le tudja győzni a távolságot, át tudja lépni a határokat, és távoli vidékeket képes összekötni”.
Ezután a néptáncosok a legősibb moldvai körtáncot ropták a tűz körül, majd párosával átugrották a tüzet. A közös táncba az érdeklődők is bekapcsolódtak, így köszöntve az év legrövidebb napját.
A hagyományok szerint a Szent Iván napi szertartásos tűzugrásnak egészség-, termékenység- és szerelemvarázsló célja volt.

Itt lehet hozzászólni !