Letölthető a védettséget igazoló alkalmazás

csepel.hu

A koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről idén februárban döntött a kormány. A kártyát azok kaphatják meg, akik védőoltásban részesültek, vagy igazoltan átestek a betegségen, illetve, ha utólag ellenanyag- vizsgálat igazolja a korábbi fertőzést.

A kártya várhatóan augusztus közepéig a mindennapjaink része lesz, de már elérhető a védettségi igazolvány telefonos-táblagépes applikációja is. Androidos telefonra EESZT alkalmazás, míg az App Store-ban EESZT Lakossági néven található. Az első használat előtt az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) kell regisztrálni, és az ott megadott hatjegyű PIN-kódot kell beírni az applikációba ahhoz, hogy látszódjanak az adataink. A plasztikkártyához hasonlóan ebben sincs benne, hogy milyen oltást kaptunk, illetve a személyi igazolványunk és az útlevelünk száma sem.

Utazás előtt tájékozódjunk

Jelenleg az országok közötti, magáncélú utazások kétoldalú, kormányközi megállapodások alapján történnek, ez pedig védettségi igazolvánnyal lehetséges. Már hat ország fogadja el a magyar védettségi igazolványt: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Törökország és Bahrein. A vakcinák típusától függetlenül élnek a megállapodások, beutazás szempontjából nem tesznek különbséget az oltóanyagok között. Horvátországban a helyi hatóságok a plasztikkártya mellett elkérik az úgynevezett fehér oltási igazolást is, amelyen szerepel a két oltás dátuma. A Horvátországba való beutazás csak a második oltás utáni 14. naptól lehetséges. Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, ugyanakkor nem született még erről írásbeli megállapodás. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak Törökországba minden korlátozás nélkül utazhatnak, de az összes többi ország esetében is azon dolgoznak, hogy a megállapodást a gyerekekre is teljes mértékben kiterjesszék.

Az alkalmazás letöltéséről és használatáról IDE KATTINTVA tájékozódhat.

csepel.hu

3 hozzászólás “Letölthető a védettséget igazoló alkalmazás” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Normálisabb országokban feldughatom. 😁👍

Itt lehet hozzászólni !