Nepomuki Szent János áldozópap vértanúságára emlékeztek

csepel.hu

Nepomuki Szent János 1729. május 16-án történt szentté avatására emlékeztek és tiszteletére szentmisét tartottak a Szent Imre téri belvárosi római katolikus templomban.

Budapest egyik legrégebbi köztéri alkotása, az áldozópap 300 éves szobra előtt mécseseket és virágokat helyeztek el a csepeli városvezetők, Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint az emlékezők.

Kertész Péter plébános gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta: a vértanú jelenlegi szobra az 1970-es években került a Szent Imre térre, melyet 2014-ben a glóriával együtt teljesen felújítottak. Kitért arra is, hogy őseink a csepeli árvíz idején a gyónási titkok mártírját Csepel védőszentjévé választották.

A Csehországban született Nepomuki Szent Jánost a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének tartják. A róla 1721-ben készült szobra eredetileg a mai Kálvin tér területén állt, többszöri áthelyezés után az első csepeli plébános, Schmidt de Wallenstein közbejárására került Csepelre. A Duna-partról a gyárak terjeszkedése és a homokdomb elhordása miatt újra elvitték a Szent Imre térre, jelenlegi helyére, utána restaurálták. A 2014-ben átadott emlékmű felújítását és a mellette található új neobarokk kőhíd elkészítését Módy Péter kőszobrász-restaurátor végezte. A szobor-kompozíció helyreállítását a csepeli önkormányzat 10 millió forinttal, a fővárosi önkormányzat pedig 9 millió forinttal támogatta.

A.Zs.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !