Jövő héten indulnak az érettségik

Bese Benővel beszélgettek

Csepeli Hírmondó

A középiskolák május 10-ére tervezett újranyitása előtt kezdődnek el az írásbeli érettségi vizsgák. A diákok május 3-tól az első héten magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, angol nyelvből és német nyelvből tesznek vizsgát.

Az általános szabályok a tavalyihoz képest nem változtak, illetve idén nem törölték el az előre hozott érettségit. Szóbeli vizsga nem lesz, csak bizonyos kivételes esetekben. Ha például a diák írásbeli dolgozatának értékelése a 12 százalékot eléri, de a 25 százalékot nem, akkor szóbeliznie kell. Ilyen eset előfordulhat még a Sajátos Nevelési Igényű diákoknál vagy bármilyen fejlődési rendellenességi probléma miatt a szakértői bizottsági határozatok alapján az intézményvezető engedélyezheti a szóbeli vizsgát. (További részleteket az Oktatási Hivatal honlapján találnak.)

Tízen egy teremben

A Jedlik Ányos Gimnáziumban az élsportoló szakon a testnevelés tantárgyat érinti a gyakorlati vizsga mellett a szóbeli vizsga emelt- és középszinten is – tájékoztatta lapunkat Bese Benő intézményvezető. A gimnázium a tavalyihoz hasonlóan ismét érettségi központ lesz a négy tantárgyból (angol, német, kémia, informatika). A 12. végzős évfolyamból 145-en tesznek középszintű vizsgát és háromszáz külsős diák fog itt érettségizni – mondta el kérdésünkre az intézményvezető.

„Idén egy helyszínen három épületrészben bonyolítjuk a vizsgákat, mivel még nem lesz tanítás. Az első hét indul a legnagyobb létszámmal a fő tantárgyak miatt. Továbbra is tízen lehetnek egy tanteremben, a maszk viselése mindig kötelező, kivéve dolgozatíráskor, de ajánlott. Ugyanúgy a felügyelő tanároknak és a szervezőknek is kötelező a kormány által előírt egészségvédelmi óvintézkedések betartása”

– tette hozzá.

Megfontolt nyitás

Az intézményvezető a gimnázium nyitása kapcsán azt is elmondta még, hogy abszolút egyetért azzal a döntéssel, miszerint a dátum eltolódott május 10-ére.

„Nálunk közel 570 gyerek megjelenését hirtelen elég veszélyesnek tartom, ha nincsenek beoltva. Ugyanakkor azt is be kell látni, hogy akármennyire is próbáljuk, az online oktatással nem lehet elérni még azt a hatékonyságot, mint a jelenléti oktatással. Persze év vége előtt az egy hónap oktatás is sokat számítana azoknál a gyerekeknél, akik szeretnének tanulmányi eredményeiken javítani. A nyitás előnyére írható még, hogy a diákok visszatérhetnének a megszokott közösségükhöz, ami nagyon sokuknak hiányzik.

A legfontosabb dolog azonban az, hogy az újrainduláskor éppen milyenek lesznek az aktuális fertőzöttségi adatok. Hiszen sajnos azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabbak is egyre inkább érintettebbek lehetnek a betegségtől. Kevés olyan gyerek van, akinek családjában ne fordult volna elő megbetegedés, esetleg halálozás.

Mielőtt visszatérnek a gyerekek az iskolába, lesz egy újabb nagytakarítás, amelyet a technikai dolgozók eddig is elvégeztek. Két ózongenerátorunkkal fertőtleníthetjük a helyiségeket, az informatika teremben a klaviatúrákat is. Belépéskor pedig marad a testhőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés és a maszk”

– osztotta meg lapunknak az intézményvezető.

Forrás: Csepeli Hírmondó

Itt lehet hozzászólni !