Merre tartanak majd 2021-ben Csepel ingatlan- és albérletpiaci árai?

Ingatlannet.hu

A jövőbeli várakozások mindig nagyon izgalmasak, hiszen nehéz előre megmondani mi fog történni. A bizonytalanságot ráadásul most a koronavírus is fokozza. Az biztos, hogy az ingatlan- és albérleti árak korábban felfelé ívelő tendenciája a tavalyi évben egy időre véget ért.

Az pedig, hogy merre tartanak tovább a 2021-es évben, az Ingatlannet.hu elemzéséből kiderül.

Olcsóbbak lehetnek a csepeli ingatlanok?

A szakemberek 2019-ben stagnálást jósoltak 2020-ra, melyet később a statisztikai adatok is többé-kevésbé alátámasztottak. A koronavírussal persze nem számolt senki sem, de anélkül is egy természetes folyamat következtében befékezett volna az ingatlanpiac. Ez történt Csepel lakóingatlanainak éves árváltozásában is.

2020-ban már nem beszélhetünk folyamatosan és meredeken felfelé ívelő árakról. Ami a Csepelen eladásra hirdetett családi házak átlagárát illeti, tavaly igencsak tág, 400-470 ezer Ft/m² közötti intervallumban mozogtak. A legfrissebb 2021. márciusi átlagár ezen intervallum felső határán áll.

A panelek átlagos négyzetméter árai sokkal kevesebbet mozgolódtak 2020-ban. Esetükben már megfigyelhettünk egy fokozatos visszaesést. A járványidőszak alatt a panelek veszítettek népszerűségükből és emiatt csökkent az áruk is. Idén azonban drágultak, márciusi átlagáruk 480 ezer Ft/m².

Az Ingatlannet.hu statisztikái szerint a panelekhez hasonlóan alakult a helyzet a téglalakások piacán is. Csepel eladásra szánt téglaépítésű lakásainak átlagárában is látható volt visszaesés a tavalyi évben. Idén pedig eddig csak emelkedett az átlagos négyzetméter áruk, mely márciusban 540 ezer forint volt.

Elnézve a csepeli ingatlanpiacon 2020-ban uralkodó trendeket, idén sem számíthatunk nagy mértékű drágulásra. A koronavírus leginkább a lakáspiaci árakat csökkentheti, viszont mivel a kormány intézkedései élénkíteni kívánják a piacot, nem valószínű, hogy látványos árzuhanás fog bekövetkezni. A családi házak tekintetében szintén nem várunk rohamos áresést, inkább stagnálásra és kismértékű drágulásra számítunk.

Mi a helyzet az albérletekkel?

Csepelen az albérletek átlagára ereszkedőben volt 2020-ban. Az árcsökkenés viszont korántsem nevezhető folyamatosnak, hiszen egyszer huzamosabb időre megtört. Az a pont, vagyis az, amikor a csökkenést hirtelen egy nagyobb emelkedést követte, augusztusban volt. A nyári időszakot követően aztán újra esni kezdtek a bérleti díjak.

Habár tavaly a csepeli albérletárak mozgása hullámzó volt, összességében januárról decemberre átlagosan 15 százalékkal, 2700 forintról 2300 forintra csökkent egy négyzetméter havi bérleti díja. Az idei évben 2400 forintról indult az albérletek kínálati átlagára, mely aztán februárban és márciusban is 100-100 forinttal lett alacsonyabb négyzetméterenként.

A bérlők örülhetnek, mert nem lehetetlen, hogy tovább csökkennek majd a bérleti díjak Csepelen. A koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések ugyanis még egy ideig érvényben lesznek. Az emiatt egyre inkább bővülő kínálat pedig az árakra leszorító hatással lehet. Remélhetőleg a járványidőszak nem fog örökké tartani és amint elvonul, úgy indul majd meg növekedésnek kereslet és az ár is.

Forrás: Ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !