Április 11-ére írta ki a választásokat Sólyom László

Csepelen egyelőre az MSZP, a Fidesz és a Jobbik jelöltjei ismertek

Origo, Csepel.info

Április 11-re, illetve 25-re írta ki az országgyűlési választásokat a köztársasági elnök. Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a kampány.

Első lépésként a pártoknak előbb jelölteket kell állítaniuk. Ehhez választókerületenként (összesen 176 ilyen van) legalább 750 érvényes ajánlószelvényt kell összegyűjteniük. A cédulákat legkésőbb a választás előtt 58 nappal, tehát február közepéig kell kiküldeni a választópolgároknak, a pártoknak legkésőbb 30 nappal a választás előtt, vagyis március 12-én kell leadniuk a jelöléseket.

A megyék és a főváros egy-egy területi választókerületet alkotnak, amelyekben (az egyéni jelöltek mellett) pártlistákra szavazhatnak a választók. Területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek az adott megyében, az egyéni választókerületek negyedében, de legalább két körzetben jelöltet tudtak állítani. Országos, úgynevezett kompenzációs listát pedig azok a pártok állíthatnak, amelyek a 20 területi választókörzetből legalább hétben képesek voltak listát állítani.

A második forduló lezárulta után még legalább négy napot kell várni a végleges eredmény megismerésére, mert a választási eljárási törvény szerint ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a külképviseleteken leadott szavazatokat – a lezárt urnában – Magyarországra szállítsák. Itt hozzákeverik a szavazólapokat az arra kijelölt szavazókörök voksaihoz, és azokkal együtt számolják meg.

Ha valaki megkérdőjelezi a választások tisztaságát (a tapasztalatok szerint sokan szokták, a bejelentők főleg kampánycsend-sértéseket sérelmeznek), három napon belül kifogással élhet. Ezeket a választási bizottságoknak három napon belül kell elbírálniuk. A bizottság határozata ellen három napon belül fellebbezni lehet a területi vagy az országos választási bizottsághoz, majd ha annak döntése sem felel meg a panaszos számára, akkor újabb három napon belül bírósághoz fordulhat. A bíróságnak is három napja van dönteni, vagyis a kifogást legkésőbb 15 nap alatt véglegesen el kell bírálni.

Az új Országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnöknek kell összehívnia, a választást követő egy hónapon belül. Vagyis a parlamentnek legkésőbb május 25-én össze kell ülnie, hogy megválassza saját tisztségviselőit: elnökét, alelnökeit és jegyzőit. A köztársasági elnök ezen az ülésen tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére, aki a szokások szerint a választásokon győztes párt jelöltje.

Ezzel hivatalosan is megszűnik a leköszönő kormány mandátuma, amely a parlament alakuló ülésétől kezdve már csak mint ügyvezető kabinet látja el feladatát, amíg az új kormány meg nem alakul. A kormányalakításhoz egy sor politikai egyezségnek és alkunak kell megszületnie, ami szerencsés esetben is eltart néhány hétig, esetleg szükség lehet – mint például 2006-ban – a kormányzati struktúrát érintő törvények módosítására.

Az Országgyűlés bizottságai egyenként meghallgatják a miniszterjelölteket, és szavaznak is róluk. Az új kormány hivatalba lépését azonban az az egyszerű többséget igénylő szavazás jelenti, amikor a parlament elfogadja a kormány programját, és ezzel egyben bizalmat is szavaz az új miniszterelnöknek. A kormány 2006-ban június 9-én tette le hivatali esküt.

A csepeli jelöltek

Információink szerint Csepelen egyelőre a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltjeinek neve ismert.

A 30. egyéni országgyűlési választókörzetben az MSZP Podolák Györgyöt, a Fidesz-KDNP Borbély Lénárdot, a Jobbik pedig Nagy Ferencet indítja. A 31. egyéni országgyűlési választókörzetben az MSZP Avarkeszi Dezsőt, a Fidesz-KDNP Németh Szilárdot, a Jobbik Hegedűs Tamást indítja.

Kérjük, hogy akinek van a többi párt jelöltjeiről információja, ossza meg velünk azt a fórumon!

Forrás: Origo, Csepel.info

23 hozzászólás “Április 11-ére írta ki a választásokat Sólyom László” bejegyzésre

  1. Iványi Gabi szerint:

    Ámen!….ez is eljött!

  2. nem jani szerint:

    Indexen D-Day-ként emlegetik!:D

  3. nem jani szerint:

    Meg is kezdődött a kampány:
    http://index.hu/belfold/2010/valasztas/mesterhazy_az_mszp_egy_becsuletes_part/

    Becsületes, csak milyen értékrend szerint!?!?

  4. Iványi Gabi szerint:

    Mesterházy Attila szerint

    az MSZP egy becsületes párt, becsületes emberek értékalapú közössége, és hinnie kell saját tisztességében.

    A becsület: az vagy van, vagy nincs…ha nincs akkor nem a becsület kategóriába tarozik

    (Hunvald, Deme, Gulyás, Horváth Klára, Zuschlag…..csupa becsületesek, tetőtől talpig!)

    Megette a fene a tisztességem, ha csak hiszek benne…vagy tudom, vagy csak hiszem! óriási különbség!

    Micsoda jobbikos szöveg!

  5. Tóth Mária szerint:

    mihez, és kihez képest becsületesek? a saját nívójukhoz? az bizony nagyon alacsony!

  6. Tóth Mária szerint:

    “Máskor jobban nézd meg a listát! Soha többé kommunistát!”

  7. miska72 szerint:

    “Az MSZP egy becsületes párt.”
    Az új miniszterelnök jelölt is hazugsággal kezdi.

  8. holló 2 szerint:

    ÖSZÖDI beszéd………..
    az egész bagázs talpig becsületes, amit el is hisznek, csak azt is tudják, hogy ez nem igaz !!!!!

  9. Iványi Gabi szerint:

    Mennyivel hitelesebb mszp-s szlogen lenne:

    A kezdet -hazugság…….a vég – hazugság!
    (eljátszottuk a becsületünket!)

  10. kispajtás szerint:

    miska, nálad a pont! 🙂 🙂

  11. Kérdőjel szerint:

    68

  12. Kérdőjel szerint:

    bocs.
    79

  13. miska72 szerint:

    utojára lesz most tavasz! Mert akit kerestél már nem lakik itt. (MSZP).

  14. Papi szerint:

    Kérdőjel!
    Bocs, hogy korrigállak de csak 78 nap! 🙂

  15. Vátesz szerint:

    A napilap úgy tudja: Kisvárdán senki sem akar MSZP-s színekben elindulni, amióta visszalépett jelöltségétől Szép Béla parlamenti politikus. Az elmúlt napokban további három személy utasította vissza a szocialista jelöltséget, egy helyi ügyvéd, egy kardiológus és maga Kovács László is, aki a szabolcsi település díszpolgára.
    Eközben Zuglóban dúl az MSZP-s belharc, kiszivárgott levelekben gazembernek, gonosznak és pofátlannak nevezik egymást a rivális szocialisták.

  16. Gordon szerint:

    Gondolom a szocik már ott is átszivárogtak a helyi jobbikbalba. 🙂

  17. Gordon szerint:

    Ma éjféltől 78 nap.

  18. alterego szerint:

    Ismertek a többi jelöltek is. Ugyanazok, mint 40 éve.

  19. Nagyapó szerint:

    Várom a Jobbik mellett a Centrum, az MDF és/vagy SZDSZ, a MIÉP, az LMP (LGT?) jelöltjeit, hogy a komcsiknak sikerüljön megakadályozni polgárok 2/3-os győzelmét.
    Tegyünk érte, hogy ne sikerüljön, ne kerüljék el a felelősök a felelősségre-vonást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. Vátesz szerint:

    Szerintem Centrum most nem lesz, amúgy sincs csak négyévenként, amikor valaki pénzt ad “nekik” (kiknek?), hogy kavarjanak egy kicsit, vegyenek el szavazatokat másoktól, miért nem voltak az EU választásokon? MDF-SZDSZ Centrum Únió néven, vagy ilyesmi indul, s Kapolyit próbálják két külön társaság is 100-100Millióval megfejni, remélem, majd el is lopják, aztán így nem lesz pénzük kampányolni. A MIÉP mára márcsak Csurka egyszemélyes showja, 2008. januárjában maga záratta ki azokat az országos gyűlésről, akik mást akartak elnöknek, a baromja azt hitte majd kell Orbánnak, hát szavazók nélkül ő se kell! LMP a fene tudja kicsodák, szerintem tagságuk nekik sincs csak valakik felbérelnek embereket pénzzel jelöltnek és szintén pénzért szedetnek kopogtatócédulákat, nyilvánvalóan szavazatelszívási célból.
    Kommunista pártból kettő is van, egyik sem szokta átlépni az 1%-ot, cigánypártból állítólag legalább 80 van bejegyezve, Kolompár Orbánék még a 0.1%-ot is alulról kerülték. Ma a három nagyobb párton kívül van még a nemszavazók “pártja”, akik mindig “győztesek”, úgye megmondtuk, itt mindenki csal, hazudik és lop!

  21. baniko21 szerint:

    Admin!
    Kérésedre az információt illetően: a Munkáspárt a 30-as vk.-ben Nagy
    Jánost, a 31-es-be Kőszeginé Benedek Annát inditja.

  22. én szerint:

    Jó, hogy közeleg az idő, de azért én nem a Költészet Napjára tettem volna. Nálunk nem felemelő élmény a választás. Tönre teszi az ünnepet.

  23. én szerint:

    Ki a tököm az a Horváth Klára?

Itt lehet hozzászólni !