Egyedülálló cementlapok egy csepeli műhelyből

Magyar Nemzet

A iamart cementlap-manufaktúra a Csepel Művek egykori repülőgépmotor-gyártó üzeméből startolt el.

A dizájnműhely társalapítói, Fehérdi Csaba és Lengyel Kristóf a friss szín- és formavilágot innovatív technológiával ötvözik a cementlapok gyártásakor – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

– A iamart története 2005-ben marokkói cementlapok forgalmazásával indult, aztán Kristóf csatlakozásával új időszámítás kezdődött a manufaktúra életében. Miben nyilvánul meg ez a változás?

– Csaba: Kristóf szerepvállalásával lehetőség nyílt arra, hogy jól megtervezett üzleti stratégia mentén építkezzünk, miközben én a kreatív tervezésre fókuszálhatok. A szerepek tökéletesen megoszlanak kettőnk között, de minden döntést együtt hozunk meg.

– Mi ösztönözte Kristófot, hogy biztos munkahelyét egy új dizájnvállalkozásra cserélje?

– Kristóf: Már éreztem egy ideje, hogy személyesebb feladatra vágyom, amivel értéket teremthetek mások számára. Ekkor találtam rá apósom pincéjében egy manuális présgépre, ami beindította a fantáziámat, és elhatároztam, hogy Csabával belevágok egy új, kreatív birodalom felépítésébe. Eleinte nem volt könnyű, évekig csak kísérleteztünk az anyagokkal és a különböző technikákkal. Ez idő alatt a manufaktúra teljesen visszavonult a külvilágtól, hogy aztán tényleg nagyot robbanhasson, amit kitaláltunk.

Fotó: LAKÁSKULTÚRA

– Miért éppen a cementlap-gyártásban láttak lehetőséget?

– Kristóf: A korábbi importőri tapasztalataink alapján úgy ítéltül meg, hogy az eredeti marokkói cementlapok – esztétikai értékük ellenére – a hazai időjárási körülmények között csak beltéren alkalmazhatók, ezért elhatároztuk, hogy saját termékpalettával lépünk a piacra, kültéri és beltéri darabokkal egyaránt. Fontos szempont volt a minél nagyobb felhasználási terület, és hogy új, izgalmas színeket tudjunk előállítani, ezért mi magunk jártunk utána minden egyes technológiai és tervezési folyamatnak. Nagy kihívás volt, de hajtott minket előre a vágy, hogy olyan dolgot hozzunk létre, ami valóban egyedülálló Magyarországon.

– A cementlapot a ’70-es évektől kiszorította a piacról az olcsóbb csempe. Hogyan próbálják megismertetni és megszerettetni a nagyközönséggel az új terméket?

– Kristóf: Szerencsére itthon is megjelent egy vásárlói réteg, amely keresi az egyedi burkolatokat. A cementlap pedig nagy szabadságot ad a minták és színek kombinálásával. Ugyanakkor a lapjaink megfelelnek az EU-s szabványnak, így akár közintézményekben is felhasználhatók. Kiemelt figyelmet fordítunk rá, hogy az emberek megismerjék ezt az egyedülálló burkolatot. Júniusban megnyílt az első műhelyünk Csepelen, ahol személyesen fogadhatjuk az érdeklődőket a kimondottan erre a célra létrehozott bemutatóteremben.

Fotó: LAKÁSKULTÚRA

– Az új műhellyel új kapuk nyílnak meg a iamart előtt?

– Csaba: A 3D nyomtatással lehetővé vált a kis szériás cementlapgyártás, ma már a rézsablon helyett egy sokkal gyorsabban előállítható műanyag keretes kiöntőformával dolgozunk. A kifejlesztése majdnem másfél évig tartott, de összességében rengeteg időt spórolunk ezzel a lépéssel. Minden szerszámot egyedileg gyártunk, a lapokat pedig egyesével, kézzel készítjük. Ettől olyan különlegesek és értékesek.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Forrás: Magyar Nemzet

Itt lehet hozzászólni !