Így vezetik be, így igényelhető a védettségi igazolvány

Kormány.hu

Háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4  hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet itt olvasható.

Forrás: Kormány.hu

17 hozzászólás “Így vezetik be, így igényelhető a védettségi igazolvány” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Én is be fogom magam oltatni, rám is sor kerül majd. Én megvárom a kínai vakcinát, abban bízom a legjobban, de nem vagyunk egyformák, mások meg másban bíznak. Gyerekkorunkban a szovjet vakcinákkal oltottak bennünket, ezért van, aki az oroszban bízik, van aki pedig, ha a vakcinára gondol és ideológiailag gondolkodik, neki nyugati kell és nem keleti. Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet. Én megvárom a soromat és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek.

  2. puritánplebejuskormány szerint:

    Engedelmeskedj polgár! Leviszünk kutyába! A szájkosarad már megkaptad, most jön az igazolvány, már a chipen agyalunk. Pitizni fogsz, mint buksi kutya. Úgy táncolsz majd, ahogy mi fütyülünk. Ha nem lépsz egyszerre, nem kapsz rétest estére.

    SENKIHÁZIAK! Nem írjátok, mire jó az igazolvány. Mennyivel ad nagyobb engedményeket, nagyobb mozgásteret azokkal szemben, akinek nincsen. Az embereket ez érdekelné. TI MOCSKOS ELVTELEN SENKIHÁZIAK! NEM VAGYTOK HAJLANDÓAK EZT KÖZÖLNI A NÉPPEL. 2022-ben TAKARODTOK G.CIBE!!!!!!!!

  3. Horváth János szerint:

    Hát igen! Az ilyenek miatt patkányoznak le minden fideszest, de meg is érdemlik!

  4. csak úgy szerint:

    A 18 éven alattiakra, mi vonatkozik?

  5. Gary Ridgway szerint:

    Aki nem oltat, az egy idióta. Mindegyik működik, nem kevesen kapták meg, nem hülyegyerekek kutyulták, én megvárom a kínait.

  6. csak úgy szerint:

    https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-es-60-ev-alatti-kronikus-betegek-oltasarol

    Mindenki sorolja be magát valahova (vagy sehova) és várja ki a sorát. Pl. a 60 és 80 év közötti krónikus betegek (Van olyan aki ebbe a sávba tartozik és nem krónikus?)

    A kérdésem továbbra is az, hogy egy 18 éven aluli, hogyan szerez “igazolványt”?!

  7. Gary Ridgway szerint:

    Van anyu, apu, két fészbúk bejegyzés közt beregeli a gyereket. Példának jó? 😁

  8. kormánypárti szerint:

    Egyrészt vannak a krónikus betegek, másrészt léteznek a krónikás betegek (hipochonderek, szimulánsok) 😉
    Amúgy a megadott weboldal címlapján megtalálhatók az elérhetőségek, ott lehet feltenni az ilyen speciális kérdéseket.

  9. 64675 szerint:

    Rendkívül ostoba, diszkriminatív ötlet. Azaz a birka magyar nép imádni fogja…

  10. Zsivány szerint:

    Olyan lesz, mint az erkölcsi bizonyítvány. Aki nem tudja a munkáltatójának bemutatni az oltási könyvét, azt kirúgják.

  11. Werthan szerint:

    Oltassatok, oltassatok, oltassatok! Olyan oltóanyaggal aminek csak ideiglenes engedélye van és a hosszútávú hatásai ismeretlenek???? Birka nép!

  12. pl szerint:

    Fehívom a figyelmet, a helyes szóhasználatra!
    Oltakozzatok, oltakozzatok…

  13. Tóth kati szerint:

    Ez a Bedros Róbert,aki az oltást adja a képen,lemondott már azért,mert az általa vezetett kórházban soronkívül,regisztráció nélkül jogtalanul beoltották László Imre dk-s polgármestert.És hány csókost oltottak be itt soronkívül?Kivizsgálta?”Bezzegnyugaton” ilyenkor lemond a kórházigazgató.Csak szólok.

  14. pl szerint:

    A “bezzegnyugaton” kevesebbért egy Miniszterelnök is lemond… csakxólok…

  15. Nagyapó szerint:

    Nem kell csodálkozni, 6.Lenin megírta, hogy a kommunistáknál a legnagyobb bűn a hatalom elvesztése!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. csak úgy szerint:

    Katika, jelentkezett már a Szputnyikra?

  17. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Miért? Talán a Fidesznél nem?

Itt lehet hozzászólni !