Csepeli kettős gyilkosság egy r. százados tollából

Mr.Gabee, Csepel.info

Kék-piros lámpák fénye színezi az aszfaltot. Szirénák zúgnak, konvojban haladunk. Visítanak a gumik, a szívem zakatol. Csepelen egy iskolában lövések dördültek, egy embert biztosan meglőttek, érkezik rádión az üzenet. Iskolában? – Nézünk egymásra a társammal, szeme mindent elárul. Egy gyerek?

Kinézek az ablakon, elsuhannak a fák, az épületek. A fejemben is száguldoznak a gondolatok. Kemény, durva világ ez. Én választottam: bűnözőket üldözök.
Emlékszem, már óvodás koromban beszippantott az egyenruha világa. Akkor csak a színesebb részét láttam, ma már a többit is. Mégis, ha újrakezdhetném, ugyanígy választanék.

Reggelente felhúzom a bakancsom, felveszem a lövedékálló mellényt, este pedig örömmel térek haza a családomhoz, abban a tudatban, hogy ma is elkaptam egyet. Most is ez hajt.

Csikorognak a fékek, zuhanok előre és ki a gondolataimból – tíz perc se telt el, megérkezünk a helyszínre.

Egy helyi rendőrpárostól megtudjuk, hogy a biztonsági őr kezét átlőtték. Különös sérülés, a bal kézfején ment át a lövedék, a tenyere felől. Kihallgatjuk, azt mondja, hogy egy tanuló volt. Nem tudja, hogy merre ment, megigazítjuk a mellényt, és elkezdjük átvizsgálni az iskolát. Teremről – teremre járunk, egymás mögött haladva, fegyver a kezünkben. Mint a filmekben szokták. Kézjelekkel kommunikálunk. Az egyik tanári szobában döbbenetes látvány fogad minket. Rátalálunk az igazgató holttestére. Vigyázva a nyomokra óvatosan lépek tovább, a tettes még itt lehet. A tanári távolabbi sarkában egy másik testre bukkanok, pulzusa nincs. Mindkettőt fejbe lőtték. Közvetlen közelről. A tanár hátában találunk egy másik becsapódási nyomot is, talán menekülni próbált. Micsoda düh, indulat kellett ehhez egy diáktól!? Többről lehet szó, mint hogy egy rossz jegyet kapott. Rádión jelentjük: két holttest.

Haladunk tovább, emeletről emeletre, homlokomról csorog a veríték. Egymás után nyitjuk fel a termeket, elkövető sehol. Feltűnik, hogy az egyik helyiség ajtaja be van szakítva. Berúgták. Kiderül, ez a szerverszoba. Kábelek hevernek szanaszét, kitéphettek egy gépet a helyéről. Érthetetlen. Melyik az a gyerek, aki lövöldözik egy iskolában, majd rájön, hogy a kamerák rögzíthették is, ezért betör a szobába, és kiszakítja az adathordozót? Végül a teljes épületet átvizsgáljuk, szintenként hermetikusan lezárjuk. Tettes nincs. A helyszínelők kezdhetik a munkát.

Mi visszatérünk a biztonsági őrhöz, akinek a kezét ellátták az időközben kiérkező mentők. Azt mondja, hogy egy sötét kapucnis diák tette, a nevét is tudja, miután végzett az igazgatóval, dulakodni kezdtek és így kapta a lövést. Egyébként nagyon rossz tanuló volt, és kirúgták. Ugyan a gyilkos módszer, a körülmények, a szerverszoba mind azt súgták, hogy egy dühtől, bosszútól vezérelt diák nem ennyire szisztematikus, de nem zárható ki.

Tovább faggatom a hordágyon fekvő őrt, mit tudhat még. Ő az egyetlen szemtanunk, minden részlet fontos lehet. Miközben hallgatom, a tekintetem a ruházatán jár. A szemem megakad a talpán, és már csak szófoszlányai jutnak el az agyamig, másra koncentrálok. Mi olyan különös? Bevillan a szerver ajtaja és rajta egy nagy lábnyom. Érzem, hogy a szívem a torkomban dobog, az izgatottságtól zihálni kezdenék, de visszafojtott lélegzettel – közben megnyugtató pillantásokat vetve bólogatok a fejemmel a fekvő férfi felé – odasétálok a mentőkhöz, és alig hallhatóan kérem, hogy egy kicsit várjanak még. Gyorsan csinálok 1-2 fotót, és mintha minden rendben lenne, arrébb sétálok, belépek az iskolaajtón. Kicsit szaporázom a lépteimet, kettesével veszem a lépcsőfokokat. Pillanatok alatt a szerverszoba előtt állok. Nézem az ajtón a lábnyomot, majd a képet, ajtó-kép, ajtó-kép – cikázik ide-oda a tekintetem. Egyezik. Rohanok vissza. A mentők már indulnának, intek nekik, és még kérek két kollégát melléjük. A biztonsági őr sértettből lehetséges elkövetővé lépett elő.

Már nagyon késő van, és milyen messze a vége. Bevágódunk az autóba, rádión kapjuk a címet, hol lakhat a tanuló. Sajnos nem találjuk otthon. Némi információszerzést követően végül elérjük és sikerül kizárni, mint elkövetőt. Vissza Budapestre.

A helyszíni szemle zajlik, a férfit őrzik, várunk. Hirtelen döbbenetes erővel robban közénk az információ: az elhunyt tanár rögzítette az egész bűncselekményt. Kiderül, megbeszélésre hívta az igazgató a biztonsági őrt és a gazdasági igazgatót, gyanúja szerint közösen sikkasztottak. Óvatosságból egy tanárt is hívott maga mellé, sajnos neki ez lett a veszte. Viszont óriási segítséget tett, hogy a teljes beszélgetést, fenyegetőzést, majd a lövéseket is rögzítette a kabátjába rejtett diktafon. A magyar kriminalisztika egyik legkülönlegesebb és legsúlyosabb bizonyítéka lett. Nem volt kérdés, hogy ki tette, de a társa ekkor még nem volt meg. A lövéseket a biztonsági őr adta le, a kezét pedig véletlenül lőtte át.

Az elkövetők életfogytiglanit kaptak.

A történetet Galler Zsolt r. százados, a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály főnyomozója osztotta meg velünk.

 

4 hozzászólás “Csepeli kettős gyilkosság egy r. százados tollából” bejegyzésre

  1. Várkonyi András szerint:

    Félelmetes ez a történet, az emberi aljasságtól kiráz a hideg. Jó az írás, a nyomoizó szemszögéből is az jön le, hogy az egyik legfelháboríróbb, legkegyetlenebb bűncselekmény helyszíne volt ekkor Csepel. Megrázó…

  2. Kovacsics Rémusz szerint:

    Igen, szőrnyű!!
    Az elhunyt egy nagyon rendes ember volt, pártoktol függetlenül, én mint emberre emlékezem, hisz majdnem barátom volt.
    Takács Józsi Alpolgármesterként dolgozott a POHI-ban és szinte naponta volt szerencsém vele találkozni.
    Mindíg megértővolt és akinek csak tudott önzetlenül segített.
    Szegény, nyugodjon békében.
    A jó embereket mindíg a szívembe zárom, de a trógereket ki nem álhatom!
    Hajrá MAGYAROK, hajráMAGYARORSZÁG! Vesszen a moslék koalicíó!!!!

  3. kormánypárti szerint:

  4. Attila szerint:

    Megnéztem a filmet. A csepelieknek jól kijutott a rendőrkapitányokból Vágóné-Császár egykutya.

Itt lehet hozzászólni !