12 éve történt a csoda a Hudson folyón

Airportal, Mr.Gabee, Csepel.info

Pontosan 12 éve 2009. január 15-én történt a US Airways Airbus A320-asának balesete New Yorkban, a “csoda a Hudson folyón”. A repülőgép nem sokkal a New York-i felszállást követően madárrajjal ütközött, mindkét hajtóműve leállt, így a pilóták irányított vízre szállást hajtottak végre. A világhírűvé vált, bravúros művelet révén mindenki túlélte a balesetet.

Az N106US lajstromjelű, Airbus A320-214 repülőgép 150 utassal és 5 fős személyzettel teljesítette volna a légitársaság 1549-es számú járatát a New York-i La Guardia repülőtérről Charlotte érintésével Seattle-be.

A repülőgép a felszállást követően 2 818 láb (859 méter) magasságon, alig több mint hét kilométerre a repülőtértől nagytestű madarakkal ütközött. Ennek következtében az A320-as mindkét hajtóműve komoly sérüléseket szenvedett és leállt.

A járat pilótái, Chesley Sullenberger kapitány és Jeffrey Skiles első tiszt, miután nem tudták egyik hajtóművet sem újraindítani, valamint felismerték, hogy egyik közelben lévő repteret sem érnék el, Sullenberger kapitány döntése értelmében irányított vízreszállást hajtottak végre a Hudson folyón.

A leszállás bravúrosan sikerült, a repülőgép sárkányszerkezete egyben maradt, a fedélzeten tartózkodó mind a 155 ember túlélte a balesetet.

A balesetben öten súlyosan, 95-en könnyebben sérültek meg. A fedélzetről a vészkijáratokon át a vízen lebegő repülőgép szárnyaira menekültek az utasok, onnan pedig a segítségükre siető hajók, csónakok és kompok mentették ki őket.

A repülőgép később elsüllyedt, de néhány nappal az eseményt követően kiemelték a folyóból, ma egy múzeumban tekinthető meg. A hudsoni csodáról később film is készült, amelyben Tom Hanks játszotta Sullenberger kapitányt.

Az eset azért is vált világhírűvé, mert biztonsági kamerák megörökítették a leszállás folyamatát, majd tévéstábok és szemtanúk az utasok mentését.

Dokumentumfilm az eseményről

Rádióforgalmazás

Korabeli tudósítás

Így emlékezett Sully-kapitány 10 év távlatából az ABC Newsnak adott exkluzív nyilatkozatában

Itt lehet hozzászólni !