A szakrendelőben is hamarosan oltanak

csepel.hu

Megalapozatlan hírek rontják a koronavírus elleni védőoltásba vetett bizalmat.

December végén megérkezett az első Pfizer-BioNTech vakcinaszállítmány hazánkba, megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. A védőoltásnak kiemelt jelentősége van a járvány leküzdésében, ám sokakban fenntartások, kételyek fogalmazódnak meg a vakcinával kapcsolatban. A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya felhívásban állt ki a koronavírus elleni oltás mellett, melyet ötven professzor írt alá. Az MTA tagjai szerint legtöbbször megalapozatlan és tudománytalan hírek rontják a védőoltásba vetett bizalmat, és súlyosan veszélyeztetik a járvány leküzdését. A fertőzés emberek közötti terjedését csak a védettség megszerzésével lehet megfékezni. Az aláírók úgy vélik, a védőoltásoknak köszönhető, hogy a gyermekkori halálozással járó fertőző betegségek a világ legtöbb részén eltűntek vagy visszaszorultak. A koronavírus elleni oltás kapcsán kiemelték, a védőoltások kockázata általában eltörpül a hatásosságukhoz képest. Enyhe mellékhatások, mint a helyi pír, gyulladás, hőemelkedés előfordulhatnak, de valódi mellékhatás, allergiás reakció rendkívül ritka. Mostanra több millió ember világszerte megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinát komolyabb mellékhatások nélkül. Azt is hozzátették, az SARS-CoV-2 elleni védőoltással szemben megnyilvánuló fenntartások nem támaszthatók alá semmilyen eddig ismert orvostudományi megfigyeléssel. Mindenkit arra biztatnak, amennyiben valamilyen speciális orvosi okból nem ellenjavallt, önmaga, családja és a társadalom érdekében vegye igénybe a védőoltást.

A TIESZ is készül a dolgozók oltására

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat is felkészült dolgozói oltására, melyre várhatóan januárban kerülhet sor – mondta el lapunknak dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója. Kiemelte, oltási terv készült, a vakcinák beadására a kardiológiai szakrendelőben kerül majd sor, ott minden technikai feltétel adott. Összesen három orvos, három asszisztens és három adminisztrátor dolgozik majd azon, hogy a vakcinák beadása rendben folyjon. A dolgozóknak az oltáshoz szükséges beleegyező nyilatkozatot és kérdőívet előre ki kell tölteniük. Egy orvos körülbelül húsz dolgozót tud beoltani egy óra alatt, ha minden rendben zajlik, akkor két nap alatt befejeződhet az oltások beadása. Jelenleg a dolgozók több mint fele kérte a védőoltást. „Van olyan munkatársunk, aki más egészségügyi intézményben is dolgozik, például a Semmelweis Egyetemen, így már megkapta a vakcinát, de vannak olyanok is, akik tartanak a védőoltás esetleges káros következményeitől” – hangsúlyozta Dobák András. Egyúttal hozzátette: ez indokolatlan félelem, hisz hároméves korára gyerekek már sok védőoltáson túl vannak, és akkor sem gondoljuk azt, hogy ezeknek káros hatásai, következményei lennének. A védőoltások általában biztonságosak, a Pfizer mellett pedig lesznek újabb vakcinák is, melyek gyorsabbá tehetik az oltási programot.

Mit tapasztalt?

Dr. Dobák András a múlt hét végén megkapta a koronavírus elleni első védőoltást a Baleseti Intézetben. Az oltás után elmondta, nem tapasztalt semmilyen mellékhatást, a kórház dolgozóinak többségénél nem lépett fel oltási szövődmény. „Néhányan panaszkodtak arra, hogy fáj az oltás helye. Mindenki kapott egy oltási kártyát, amin rajta van a következő időpont is, ami három hét múlva esedékes. A két oltás már tartós és megbízható védelmet nyújt” – hangsúlyozta Dobák András.

Regisztráció az oltásra

Már körülbelül egymillión regisztráltak ‒ online és a postán visszaküldött válaszlevéllel ‒ koronavírus elleni védőoltásra. December 26-án kezdődtek Magyarországon az oltások, jelenleg az egészségügyi dolgozókat oltják, de már tartanak az előkészületek annak érdekében, hogy az idősotthonokban élők is mihamarabb megkapják a védettséget. A szakemberek mindenkit arra biztatnak, regisztráljon az oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon, mert az oltás a leghatékonyabb eszköz a koronavírus ellen

PE

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !