Mindig van virág Jimmy végső nyughelyén: ez van most a sírhelyénél

Blikk, Csepel.info

Hétköznap délelőtt is érkeztek friss virággal/ Fotó: Grnák László, Blikk

A belváros felől érkezve, Csepel centrumán átvágva még vagy két kilométert autózva érkezünk meg a XXI. kerület egyetlen temetőjéhez. Kicsi, szinte falusias sírkert ez, sem méretében, sem az itt nyugvó hírességek tekintetében nem mérhető a Fiumei úti vagy a Farkasréti temetőhöz.

Az interneten csak három ismert embert sorolnak fel, akik itt leltek végső nyughelyre: Jimmy mellett a másik kettő élete is nagyon fiatalon, tragikus módon ért véget: a televízióból is ismert újságíró, Albert Györgyi 44 évesen egy taxiban lett rosszul, s halt meg, míg szakmabelije, a Liptai Claudia szerelmeként híressé lett Daróczi Dávid 37 esztendősen lett öngyilkos.

A temetői irodában két nagyon kedves és segítókész hölgy elárulta, hogy rajtuk kívül két jeles sportoló is itt nyugszik: a magyar kajak-kenu sport első olimpiai bajnoka, Urányi János (Fábián László párjaként 1956-ban nyert), aki ugyancsak még a negyvenet sem érte meg, és a világbajnok vívó (1933, 1935, 1937), Maszlay Lajos. (A Blikk újságírója megfeledkezett Tót II. Józyefről, aki szintén itt nyugszik – a szerk.)

Csendes nap ez a temetőben. Kellemetlen koratéli idő, hétköznap délelőtt, koronavírus-járvány – mind-mind elveszi az ember kedvét, hogy kimozduljon otthonról. Két óra alatt a sírkert alkalmazottain kívül talán ha tíz látogatóval találkozunk, ők is jobbára saját szeretteikhez sietnek. Néhányan azonban megállnak a Király impozáns síremléke előtt, ahol friss és elhervadt virágok jelzik, hogy azért sok rajongója máig nem felejtette el. Ezen a szomorkás délelőttön csak egy középkorú férfi helyez el egy kisebb csokrot, azt mondja, ha már itt jár, kötelességének érzi, hogy kifejezze Jimmy iránt érzett tiszteletét.

A temető portása megnyugtat, hogy jó időben, hét végén természetesen többen vannak, s bár sem a halála évfordulóján, sem halottak napján nincsenek rengetegen a leghíresebb sírnál, azért mindig folyamatosan érkeznek az emberek, legfőképp persze a rajongók Jimmyhez.

Persze olyan tömeget nem látott ez a temető soha, mint 2001. január 20-án, de abban azért biztosak lehetünk, néhány nap múlva, halálának huszadik évfordulóján megint virágok borítják majd a Király végső nyughelyét.

Legnagyobb slágerét Jimmy a biciklibalesetben 15 évesen elhunyt nevelt lánya, Ancsika emlékére írta, de ikonikus sora, 2001. január 2-án új értelmet nyert:

Mindent elfelejtek már, elfáradtam rég,

Lassan elmúlt a láng, úgy félek én.

Átvirrasztott éjszakák, száz el nem mondott szó.

Most már ez vagyok én, egy süllyedő hajó.

Még nem veszíthetek! Még nem! Én élni akarok.

Adj időt nekem! Ó, Ég! Szólj, hogy még várjon!

Add vissza nekem! Ő kell! Még látni akarom!

Még nem búcsúztam el, még nem! Úgy fáj, nagyon.

Érzem elborít a láz, sírni szeretnék,

Olyan rég várok rád, de te nem jössz. Miért?

Mindent megpróbáltam már, hogy elfelejtselek,

Olyan forró a vágy, hogyan éljek nélküled?

Még nem veszíthetek! Még nem! Én élni akarok.

Adj időt nekem! Ó, Ég! Szólj, hogy még várjon!

Add vissza nekem! Ő kell! Még látni akarom!

Még nem búcsúztam el, még nem! Úgy fáj, nagyon.

Átvirrasztott éjszakák, száz el nem mondott szó,

Most már ez vagyok én, egy süllyedő hajó.

Forrás: Blikk

Itt lehet hozzászólni !