Jövőre bárki megnézheti az ügynökakták jelentéseit

Mandiner

Jövőre elérhetővé válnak a rendszerváltás előtti titkosszolgálati jelentések – jelentette be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója. 2021-ben az ügyfélkapun keresztül lehet majd megtekinteni azokat – először az érintetteknek.

A főigazgató ugyanakkor kiemelte, ez nem egy általános feloldás, csak azokat az iratokat lehet majd kikérni a levéltártól, melyek rokonokra vagy közszereplőkre vonatkoznak.

(Ez utóbbi már csak azért is kiemelt jelentőségű, mert így a választásokon induló képviselőjelöltek adataihoz is hozzá lehet majd férni, amely komoly kihívást állít az ellenzéki összefogás elé, mely választási ígéreteinek tizedik pontjában úgy fogalmazott„A közös listát állító pártok vállalják, hogy bepótolják az 1989-1990-es rendszerváltás fájó mulasztását, és nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat.”)

A rendszerváltás előtt a szocialista rezsim közel 200 ezer embert szervezett be a titkosszolgálatokhoz, hogy jelentéseket írjanak gyanúsnak ítélt személyekről.

Forrás: Mandiner

6 hozzászólás “Jövőre bárki megnézheti az ügynökakták jelentéseit” bejegyzésre

  1. zsák krumpli szerint:

    Ez a szarnak egy pofon! Nem tudhatjuk meg olyan személyek aktáit, akiknek a rokonsága összezár, tudni miért!

  2. Feketelistas szerint:

    Tehát nem tudunk meg semmit.
    Pláne hogy valaki apucija a seku-nak sugott.

  3. robi szerint:

    Nyugi, marad minden a régiben.
    Még túl sok befolyásos embernek van takargatnivalója.

  4. zsák krumpli szerint:

    Van olyan fontos személy, akit még soha nem világítottak át! A C-típusú átvilágítás csak mezei emberekre vonatkozik! S mit jelent a Cé? Hovatartozást?

  5. zsák krumpli szerint:

    A Miniszterelnöki Hivatalban egy személy biztosan van, akit SOHA NEM VILÁGÍTOTTAK ÁT! 😉

Itt lehet hozzászólni !