Mit jelent nekünk Katalin napja

Mr.Gabee, Csepel.info

Katalin-naphoz férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódtak. Ilyenkor is szoktak vízbe tenni gyümölcságat, s ha az karácsonyra kizöldül, a kíváncsiskodó lánynak közeli férjhezmenetelt jósolt (lásd még Luca-nap). Az ágat ez esetben katalinágnak nevezik.

A jóslások fő ideje a lányok számára: András-nap. A legények azonban ezen a napon tudakozódhattak jövendőbelijük iránt. Például úgy, hogy lopott leányinget tettek a párnájuk alá, abban reménykedve, hogy megálmodják a feleségüket. Sárosfán, Csantavéren a fiúk Katalinkor böjtöltek, hogy álmukban meglássák a jövendőbelijüket.

Katalin női dologtiltó nap. A Szerémségben ilyenkor nem sütöttek kenyeret. Nem szabad szántani, kocsiba befogni. Leálltak a malmok is.
210A Katalin-napi időjárásjóslás közismert: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.” Katalin napjával befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak.

Egy hozzászólás “Mit jelent nekünk Katalin napja” bejegyzésre

  1. Lili Züllig szerint:

    Anyósom névnapja.
    Mi jut eszembe?
    Anyós berakatja haját, egész nap süt-főz. após behűt 2 rekesz sört, délután ki kell menni újabb piáért…de a kocsit már nem tudja elvezetni…Apuka tudja jól nem szeretem a manuális váltót, menjünk az enyémmel…jajj lyányom,én addig már nem bírok elvánszorogni, gyere kocsikázzunk…
    Drága kicsi fiúk direkt aznapra időpontozza le a téli gumicserét, ne kelljen a nyekergést hallgatni, én meg megyek szülői értekezletre 18órára, bocs, gyerek estig edzésen, sógornőm nem tud egy asztalhoz ülni anyósommal, gyűlölik egymást, anyós basztatja lányát válása miatt, annak a lánya, körmösnél csúszásban, kilenckor már nem eszik, mert megy shisha bárba.
    És marad a záró üvöltözés, részeg após mellett, hogy ő megint mennyi mindent főzött, tett a mai napért, és megint senki nem evett…

    Hát röviden ennyi jut eszembe

Itt lehet hozzászólni !