Utánajártunk, mire számíthatunk Csepelen és a környező kerületekben ingatlanvásárlás esetén

Ingatlannet.hu

Az idei év sok váratlan fordulatot tartogatott számunkra. A koronavírus járvány első hulláma nagy befolyással volt a gazdaságra és a mindennapi életünkre. Akkoriban ténylegesen visszaestek az ingatlanpiaci tranzakciószámok, hiszen aki tehette inkább kivárt, azoknak, viszont akik mindenképp a 2020-as év áprilisi-májusi hónapjaiban szerették volna eladni, illetve kiadni az ingatlanjaikat akár többet is engedniük kellett az árakból, mint ahogy szerették volna. Ez a helyzet pedig a piac másik oldalán, vagyis a vevők körében szélesebb alkupozíciót hozott létre.

De mire számíthat az, aki napjainkban határozta el magát az ingatlanvásárlás mellett? Egy biztos Budapesten ma sem adják olcsón az ingatlanokat, aki saját házat szeretne vásárolni semmiképp sincs könnyű helyzetben.

Nem mindegy hol szeretnénk ingatlant vásárolni

Budapest területén a kerületek átlagárai igen változatosan alakulnak, nem mindegy tehát az sem, hogy a belvárosban szeretnénk ingatlant vásárolni, vagy éppen megelégszünk a külsőbb kerületekkel is.  Cikkünkben most öt városrészre fogunk fókuszálni: Csepel mellett a IX., a XI., a XX. és a XXII. kerületekre.

Ezek közül mindenképp Újbuda bizonyul a legdrágábbnak, ha mindenképp ennek a kerületnek a területén szeretnénk lakást vásárolni igencsak magas összegeket kell kifizetnünk napjainkban. A téglalakásokért csaknem 910 ezer forintot, a panellakásokért 652 ezer forintot, a családi házakért pedig 772 ezer forintot kértek el négyzetméterenként az októberi hónapban a vevőktől. Ezek az összegek egy 60 négyzetméteres téglaépítésű lakás esetén elérik az 54 millió forintot, panellakásoknál pedig a 39 millió forintot. Ha egy 100 négyzetméteres alapterületű családi házat szeretnénk vásárolni, akkor azért manapság 77 millió forintot is elkérhetnek tőlünk.

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy kerületünkben a szomszédos városrészekhez képest alacsonyabb áron kínálják általában az ingatlanokat. Itt ugyanis családi házat 422 ezer Ft/m2-es áron, téglalakást és panellakást 518 ezer, illetve 477 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálnak eladásra manapság. Ezek az összegek egy 60 négyzetméteres téglaépítésű lakás esetén 31 millió forintot jelentenek, a panellakások tekintetében pedig átlagosan 28 millió forintot. Ha egy 100 négyzetméteres alapterületű családi házban gondolkodunk, igencsak sok pénzre lesz szükségünk, mivel azok ára eléri a 42 millió forintot is.

A IX. és XXII. kerületi ingatlanok még minden bizonnyal drágábbak a csepeli árfekvéshez viszonyítva, hiszen Budafok-Tétény területén házat 494 ezer Ft/m2-es áron, tégla-, illetve panellakást 584-744 ezer forintos átlagáron vásárolhatunk manapság. Ez az összeg egy lakásnál 60 m2-es alapterület esetén legalább 35 millió forintot jelent. Ferencváros területén a lakások átlagára – az ingatlantípusok – függvényében 676-827 ezer forint közé tehető négyzetméterenként.

Pesterzsébet viszonylag alacsony átlagárakkal bírt az elmúlt hónapban, hiszen ott családi házat 417 ezer, panellakást 465 ezer, téglalakást pedig 560 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhattunk.

2020 első félévében nőtt a lakásépítések száma

A KSH statisztikai adataiból megtudhatjuk, hogy Budapesten 2020 I. félévében 22 százalékkal emelkedett az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Összesen pedig 1657 lakást vettek használatba. Érdekes, hogy az új lakások 85 százalékának vállalkozások, így csupán 15 százalékának voltak természetes személyek az építtetői.

Forrás: Ingatlannet.hu

Egy hozzászólás “Utánajártunk, mire számíthatunk Csepelen és a környező kerületekben ingatlanvásárlás esetén” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    Meg kell várni a hitelek részbeni bedőlését és akkor lesz épeszű áron lakás.

Itt lehet hozzászólni !