Csúszik a HÉV pályafelújítása

csepel.hu

Az előzetes tervek szerint a megszokott forgalmi rend január elején állt volna helyre a csepeli HÉV vonalán, azonban nem hivatalos információk szerint a beruházás csúszásban van. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere levélben kért tájékoztatást az illetékes minisztertől a beruházás befejezésének várható időpontjáról.

Mi a csúszás oka és mikortól utazhatunk a H7-es HÉV teljes vonalán?

Június 13-a óta tart a Kvassay híd felújítási munkálata, amelyre azért van szükség, mert az 1951-ben átadott hídon tartószerkezetet érintő jelentősebb felújítás még soha nem történt. A beruházás során elvégzik a híd tartószerkezeti elemeinek részleges cseréjét, megtörténik a híd szerkezetének korrózióvédelmi felújítása, átépítik a vasúti pályát, lecserélik a felsővezeték-rendszert. Ha ezeket a munkálatokat nem végeznék el, a híd rövid időn belül használhatatlanná válna, és le kellene zárni. Az élettartamot növelő felújítás után várhatóan legalább 15 évig jelentősebb beavatkozásra nem lesz szükség a híd szerkezetén. A felújítás forgalmi változásokkal is jár, az utasokat pótlóbuszok szállítják a Kvassay hídtól a Boráros térig. A MÁV-HÉV Zrt. a munkálatok kezdete előtt a beruházás határidejének december 31-ét jelölte meg, amely egyben ígéret is volt arra, hogy januártól helyreállhat a megszokott, menetrend szerinti közlekedés. Sajnos úgy tűnik, erre még egy jó ideig várnunk kell.

Borbély Lénárd polgármester november 2-án levélben fordult Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterhez, miután egy néhány nappal korábban megjelent kormányhatározat értelmében a Nemzeti Atlétikai Központ beruházása miatt új időtartam kijelölésére van szükség a csepeli HÉV-vágányzárral kapcsolatban.

Borbély Lénárd kérdésünkre elmondta, azért kért tájékoztatást a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli minisztertől, mert nem hivatalos úton úgy értesült, a HÉV-sínek felújítása nem fejeződik be az előzetesen meghirdetett időpontban, azaz december 31-éig. „Bár a Kvassay híd felújítása a tervek szerint halad és határidőre be is fejeződnek a munkálatok, a HÉV-sínek felújítása értesüléseim szerint olyan nagy csúszásban van, hogy legkorábban csak a jövő év második felében készülhet el. Elképzelhető, hogy a pályafelújítási munkálatok még azért nem kezdődtek el, mert a kivitelezési munkálatokról szóló közbeszerzési szerződést sem kötötték meg. Sajnos valószínű, hogy csak a nyár végén utazhatunk a HÉV-vel a Boráros térig” – mondta a polgármester, aki ígéri, amint megérkezik a hivatalos válasz, azonnal nyilvánosságra hozza. Ahogy fogalmazott, a csepelieknek joguk van tudni, mi a csúszás pontos oka, és hogy meddig tart a felújítás. A HÉV-vonal pályafelújítása kapcsolatban van a 2023-ra megépülő Nemzeti Atlétikai Központtal, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság helyszínével. Mivel a HÉV vonala elzárja az atlétikai központ kapcsolatát a várossal, ezért a Vituki-toronytól északra egy gyalogos, kerékpáros HÉV-aluljárót kell építeni. A munkálatok csúszása ezzel lehet összefüggésben, ez az értesülés azonban még hivatalos megerősítésre vár. Borbély Lénárd hozzátette, a HÉVsínek felújítása a MÁV-HÉV Zrt. hatásköre, a közbeszerzés lebonyolítója a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. A beruházás szakmai partnere a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) Zrt., valamint a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésért felelős államtitkárság. A teljes beruházás viszont a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatásköre. A polgármester ebben a kérdésben több alkalommal egyeztetett Vitézy Dáviddal, a BFK vezérigazgatójával, valamint Keresztes Péterrel, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójával is. Különböző internetes fórumokon olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a csepeli HÉV többé már nem fog újra üzemelni. Erre reagálva a polgármester elmondta, ő is találkozott ezekkel a valótlan híresztelésekkel, amelyek szerinte csak politikai haszonszerzés céljából születtek, hiszen a HÉV-sínek megújulása után a következő ütemben a HÉV vonalának Erdősor utcáig történő meghosszabbítása lesz napirenden.

 

MAGER ANDREA NEMZETI VAGYONKEZELÉSÉRT FELELŐS TÁRCA NÉLKÜLI MINISZTER

Tisztelt Miniszter Asszony!

A csepeliek nevében kérem szíves segítségét és tájékoztatását annak érdekében, hogy a csepeli emberekhez maradéktalanul eljuthassanak azok az információk, amelyek a mindennapjainkra befolyással vannak. Szeretném, hogy az itt élők pontos és hiteles tájékoztatást kapjanak a csepeli HÉV megszokott menetrendű visszaállításával kapcsolatban, annak várható ütemezéséről. A Kvassay HÉV-híd felújításáról korábban már Kormány-döntés született, ezzel egy időben a HÉV-vágányzárról is döntöttek. Az eredeti határidő-megjelölés 2020. december 31-e volt. Örömmel értesültem róla, hogy a hídfelújítás terv szerint és határidőben halad. Információim szerint azonban a HÉV-vágányzár műszaki ütemezése több hónapot csúszhat. A Kormány 1727/2020. (10.30.) Korm.-határozata is azt mutatja, hogy új időtartam- megjelölésre van szükség. Ezek alapján a megszokott HÉV-közlekedés jövő év elejétől még nem állhat vissza. Tisztelt Miniszter Asszony! Sajnos a helyi közéletünk velejárója, hogy sokan – remélhetőleg csak – az információ hiányában olyan híreket keltenek, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Régóta várt csepeli fejlesztésről van szó, ami az itt élők életminőségét és mindennapjait fogja pozitív irányba befolyásolni. Ezért fontos számunkra a kiszámíthatóság, és hogy tudjuk, pontosan mi történik és milyen ütemezésben. Kérem, legyen segítségünkre annak megválaszolásában – és lehetőség szerint a gyors megoldásban is –, hogy mennyi ideig tarthat a jelenlegi helyzet, illetve mikortól utazhatunk a felújított nyomvonalon, az eddig megszokott rendben, mindenki megelégedésére. Szíves tájékoztatását előre is köszönöm!

Budapest, 2020. november 2.

Tisztelettel,

Borbély Lénárd

Lass Gábor

csepel.hu

3 hozzászólás “Csúszik a HÉV pályafelújítása” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Miről beszélünk?Egy több tízezres kerület + a kapcsolódó települések képviselője pitizik
    információért? Nem az lenne a természetes, hogy a miniszter elsőkézből tájékoztasson?
    Milyen rendszer ez?

  2. tam-dam szerint:

    Pitizős. Magyar.

  3. belekotkot szerint:

    Tipikus magyar felállás :
    “a HÉVsínek felújítása a MÁV-HÉV Zrt. hatásköre, a közbeszerzés lebonyolítója a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. A beruházás szakmai partnere a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) Zrt., valamint a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésért felelős államtitkárság. A teljes beruházás viszont a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatásköre.”
    A sok bába között elveszik a gyerek. Viszont az érdekes hogy a stadionok építése még mindig megvolt határidőre. A többi meg ahogy sikerül. (lásd még M0)

Itt lehet hozzászólni !