Egész Európában kimerülőben van az egészségügyi ellátórendszer

Magyar Nemzet

Nápolyban a koronavírusos betegek az autóikban kapják az oxigént, miután a kórházban már nincs hely

A nyugat-európai országokban már a jól felszerelt kórházak is elérték a fogadó képességük határát, nemcsak az intenzív osztályok, hanem a középsúlyos betegeket ápoló osztályok is telítődnek. Kelet-Európában ugyanakkor még a felszerelés és az alapellátáshoz szükséges orvosok is hiányoznak, Bulgáriában és Romániában a helyzet szinte kilátástalan.

Szerte Európában a lakosság együttműködését, és a szabályok szigorú betartását kérik az orvosok a lakosságtól, mert az ő együttműködésük nélkül az egészségügyi ellátórendszer úgy omolhat össze, hogy se koronavírusos, se más beteg nem jut majd esetleg ellátáshoz, és kérik, hogy mindenki vegye komolyan a figyelmeztetést.

AUSZTRIA felhasználta tartalékait

Mint ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Ausztriában holnaptól teljes kijárási tilalom lép életbe, mert a jelek szerint az eddigi lépések nem hozták meg a kívánt hatást: meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Ezzel kapcsolatban Rudolf Anschober, Ausztria egészségügyi minisztere egyik kijelentésében leszögezte:

az osztrák kórházak közelednek saját kapacitásaik határaihoz.

Mint ismeretes, már november elején arra figyelmeztetett az osztrák egészségügyi miniszter, hogy akár két héten belül teljesen kimerülhetnek az intenzív osztályok kapacitásai. Ez pedig azt eredményezheti,

hogy ha nem változik a járvány tendenciája, prioritás alapján kezelhetik a betegeket.

Erre már szombaton is utalt Klaus Markstaller, az Osztrák Általános Aneszteziológiai Újraélesztési és Intenzívápolási szervezet alelnöke, aki azt mondta: amennyiben nem történik változás a járványügyi adatok szempontjából, akkor pár napon belül prioritás alapján kell, hogy kezeljék a betegeket a kórházakban. Herwig Ostermann, az Ausztriai Egészség Kft. (GÖG) ügyvezető igazgatója leszögezte, egyes tartományok már most kénytelenek voltak tartalékaikat is felhasználni.

BELGIUM magára hagyta a nyugdíjasokat

Belgiumban is növekszik az intenzív osztályokon lévő betegek száma, így a félelem is, hogy nemsokára túlterhelik az egészségügyi rendszert. Egy intenzív osztályon dolgozó nővér úgy nyilatkozott:

bizonyos embereknek azt kellett mondaniuk, hogy nem tudnak rajtuk segíteni, ezzel is szabadon tartva a kórházi ágyak egy részét.

Az Amnesty International jelentése szerint egyébként Belgium több ezer, a járványban elhunyt nyugdíjast hagyott magára, mikor megtagadta a szociális otthonokban ápoltaktól a kórházi kezelést.

Németországban a fertőzött orvosokat is bevethetnek

A helyzet annyira súlyos, hogy a szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Jens Spahn a Németországot is sújtó kivételes járványhelyzetre való tekintettel olyan nyilatkozatot tett, miszerint

akár a koronavírusos orvosokat és nővéreket is bevethetnék a kórházakban, hogy elkerüljék az egészségügyi rendszer személyzetbeli kapacitásainak kimerülését.

A Kórházegyesület igazgatója közben a kórházi rendszer kapacitásának kimerülésétől tart. Gerald Gaß nyilatkozata szerint, a legnagyobb aggodalmuk az, hogy a kórházi rendszer eléri kapacitásának határát, és nem tudják párhuzamosan végezni a koronavírusos és a rendes betegek ellátását. A Westpfalz-Klinikum kórházaiban az olyan intenzív ágyak, melyek lélegeztetőgéppel vannak ellátva, nagy része foglalt. Annak érdekében, hogy további kapacitások maradjanak elérhetők, a Westpfalz-Klinikum elkezdte a nem szükséges operációk elhalasztását.

Olaszország ismét a mélypont felé közelít

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy már ne tudjunk kitartani. Nem tudom megmondani, hogy mikor érünk a kapacitások határára, de már nincs messze ez a nap

– erről beszélt az AP hírügynökségnek Luca Cabrini, aki Lombardia egyik legnagyobb kórházának intenzív osztályát vezeti Varese városában. Ahogy tavasszal, most is az észak-olasz Lombardia újra a legfertőzöttebb tartomány.

Az országban ősszel a tavaszi első hullámhoz képest már fiatalabbak is kórházi ellátásra szorulnak, de intenzív osztályra továbbra is inkább az idősek kerülnek, ugyanakkor a kórházban töltött idő kitolódott. Ennek Massimo Puoti, a Milánói Niguarda kórház vezető infektológusa szerint az az oka, hogy nehezebb lett hozzájutni a tesztekhez, és napokig kell várni az eredményre, ez idő alatt pedig súlyosabb állapotba kerülnek a páciensek.

A kórházak küzdenek, mert nincs elég képzett szakember, különösen a súlyos állapotban lévők kezelésére, további nehézséget jelent a beteg, karanténba került orvosok, ápolók pótlása.

Míg tavasszal leginkább Észak-Olaszország volt érintett, most már a déli rész is, ahol gyengébb az egészségügyi rendszer. Az olasz médiát a napokban bejárta egy sokkoló videó, amelyen a nápolyi Cardarelli kórházban egy halott ember feküdt a covidos betegek intenzív osztályának mosdójában. A szintén nápolyi Cotugno kórház előtt pedig helyhiány miatt a saját autójukban kötötték oxigénpalackra a betegeket.

A szakértők viszont aggódnak, hogyan fog megbirkózni az ország a helyzettel. A pádovai egyetem mikrobiológusa, Andrea Crisanti egy olasz hírcsatornának úgy nyilatkozott: nincs terv, csak remény.[1]

A helyzetet az is nehezíti, hogy az olasz egészségügyi személyzet frusztrált, demotivált és kiégéstől szenved

Felszerelés- és személyzethiánnyal küzdenek a román kórházak

Már több hete túlterheltséggel küzd a román egészségügyi rendszer. Mivel az utóbbi években nagyon sok román orvos nyugaton talált megélhetést magának, ezért hiány van a megfelelő egészségügyi személyzetből. A kisebb kórházak még azzal a felszereléssel sem rendelkeznek, mellyel egy modern kórháznak rendelkeznie kellene.

Különösen az intenzív osztályokon érezhető a megfelelő személyzet hiánya. Az alexandriai megyei kórházban hét mentős is hiányzik egy ottani orvos nyilatkozata szerint.

Az orvos hozzátette: egy doktornak egyetlen műszak alatt legalább kétszáz frissen beszállított beteggel kell foglalkoznia.

Bulgáriában is szakképzett orvos

A bolgár egészségügyi rendszerben nem a szűkös ágykapacitás a legfőbb probléma, hanem az orvosok és a szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya.

A fiatal orvosok külföldre távoztak, a kórházakban többnyire idős és nyugdíjas orvosok maradtak.

Egy francia tudósító beszámolója szerint Sumen város kórházában egy orvosra 55 beteg jutott. Plovdivban a fertőzött betegek gyógyítására kijelölt kórházban egyetlen egy lélegeztetőgép sincs.[2]

Több hete a túlterhelődés határán vannak a svájci kórházak intenzív osztályai is. November elején a svájci kórházak intenzív osztályainak kapacitásait a túlterheltség fenyegette. A szövetségi egészségügyi hivatal fertőzéskontroll osztályának vezetője, Virginie Masserey akkori nyilatkozata szerint, ha továbbra is így halad a fertőzések mértéke, akkor bizonyos kórházak öt nap alatt elérik saját kapacitásaik határát. A meghozott szigorítások nem voltak hatással a fertőzési és halálozási számokra.

Forrás: Magyar Nemzet

2 hozzászólás “Egész Európában kimerülőben van az egészségügyi ellátórendszer” bejegyzésre

  1. Attila szerint:

    Országunk meg sincs említve, nálunk minden rendben! Ennek örülök.

  2. Gary Ridgway szerint:

    Itt? Minden…

Itt lehet hozzászólni !