Egy csepeli kézilabdázó ikon: Megyeriné Pacsai Márta

Csepeli Hírmondó

A Csepel SC férfi és női kézilabda-csapata egészen 1982-ig az ország legjobbjai közé tartozott. Kiemelkedő játékosok szerepeltek benne, köztük az egyik legeredményesebb a 75-szörös válogatott Megyeriné Pacsai Márta. A nemzeti csapatban világbajnoki bronzérmet szerzett 1975-ben, majd a Montreálban megrendezett olimpián lett bronzérmes 1976-ban.

A csepeli csapatból ő és Nagy Ilona szerepelt az akkori válogatottban, amely a női kézilabdázók egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el. Csepel örökös bajnoki címével tüntették ki. Dorogon született, majd szüleivel 1957-ben költözött Csepelre. Jelenleg is a kerületben él, és örömmel tapasztalja, hogy újra van kézilabda-csapat Csepelen.

„Szüleim a Csepel Művekben kaptak munkát, apám motorszerelő volt, anyám a Szerszámgépgyárban dolgozott. Az Iskola téri általános iskolába jártam, és igencsak mozgékony kislány voltam. Tízéves lehettem, amikor a négy évvel idősebb nővérem a Kolozsvári utcai iskolában kézilabdázott, én meg rohangáltam mellette, mert tetszett a dolog. Egyszer szólt a testnevelő tanár, Szabó Zsuzsa néni, hogy legközelebb hozzak magammal tornafelszerelést, és álljak be kézilabdázni. Tizenkét évesen a Csepel serdülőcsapatában játszottam, Farkas Tóni volt az első edzőm. Megragadott a labdajáték, és élveztem, hogy milyen jó nyerni! Éreztem, hogy jól megy a játék, szerettem gólokat dobni. Edzőim közben tanították, mire figyeljek játék közben, hogyan kell helyezkedni, felugrani, gólt lőni. Később Lengyel Gábor lett az edzőnk, aki sokat csiszolt a játékunkon. Minden játékossal megtalálta a hangot, folyton inspirált, hogyan legyünk még jobbak. Nagy Ilonával a junior és ifi válogatottban ismerkedtem meg, akkor ő a Spartacusban játszott, aztán igazolt a Csepelhez. Barátnők lettünk, ami a mai napig tart. Remek csapatunk volt Csepelen, és az erős magyar bajnokságban jól megálltuk a helyünket. Az NBI-ben negyedikek lettünk, a Kupagyőztesek Európa-Kupájában pedig harmadikok 1977-ben.”
„Hazai mérkőzéseinket a Béke téri stadion szabadtéri pályáján vívtuk. Legnagyobb ellenfeleink a Fradi, Vasas, Pécs, Tatabánya, Csorna voltak. Rengeteg néző volt kíváncsi a meccseinkre. A Béke téren egyébként is hatalmas sportélet zajlott. Az ország legjobbjai közé tartoztak a csepeli futballisták, kosarasok, röplabdások, akikkel jó barátságot ápoltunk, szurkoltunk egymás sikeréért. Néhány évvel ezelőtt kilátogattam a stadionba, a terembe, ahol edzettünk, és majdnem elsírtam magam a látványtól, hogy mivé lett ez a nagyhírű sportegyesület. Nem hittem volna, hogy veszni hagyják ezt a sikeres klubot.”
„Török Bódog szövetségi kapitány hívott a válogatottba. Örömmel töltött el az érzés, hogy ott lehettem a legkiválóbb magyar játékosok között. Együtt játszhattam Sterbinszky Amáliával, aki akkor a világ egyik legjobb kézilabdázója volt. Szívvel-lélekkel készültünk a világbajnokságra és a montreáli olimpiára is. Naponta két-három kőkemény edzésünk volt, rengeteget futottunk, gyakoroltuk a különféle formációkat, hogy ki mit játsszon, mire figyeljen. Egy profi játékosnak tudnia kell, mit miért csinál. Balátlövőként szerepeltem, magasra kellett ugrani, nagyot lőni és állandóan koncentrálni. Abban az időben a Szovjetunió, NDK, Románia és Jugoszlávia csapatai voltak a legerősebbek. Az olimpián csak a Szovjetuniótól kaptunk ki, az NDK-val döntetlent játszottunk, így lettünk bronzérmesek. Lehettünk volna másodikak, de nem sikerült. Én magam nem hittem volna, hogy ilyen magas szintre egyáltalán eljutok. Nagyszerű volt a csapatunk.”
„Most, a járvány idején hiányoznak a barátok, mert ritkábban találkozunk. Szoktunk kirándulni, fürdőbe járni. Anyámnak van egy kertje, ahol szívesen kertészkedem. Figyelem a kézilabdát, és látom, hogy a mostani játék sokkal gyorsabb, mint a mi időnkben volt. Gyakoribbak a cserék, fizikálisan erősebbek a sportolók. Jóval több csapat is szerepel a bajnokságokban, mint korábban. Egy alkalommal megnéztem a Csepel DSE női együttesének egy mérkőzését, és örültem neki, hogy Csepelnek újra van kézilabda-csapata. Nagyon ügyesen, tele ambícióval játszottak a lányok. Megérdemlik a biztatást, mert élvezik a játékot. Ez kell a sporthoz: szeressenek játszani!”

2 hozzászólás “Egy csepeli kézilabdázó ikon: Megyeriné Pacsai Márta” bejegyzésre

  1. János szerint:

    Szomorú, hogy ritkán írnak ilyen nagyszerű csepeli emberekről, akik évtizedek óta köztünk élnek. Ők tették naggyá Csepelt, de az önkormányzat nem idevalósi, lusta, lüke, semmirekellő munkatársai nem ismerik őket.

  2. Nagyapó szerint:

    János! Azért, mert valaki ellenzéki, nem kell hülyeségeket írni! Ki nem csepeli a jelenlegi Önkormányzatban (Borka-Száz Tamás volt az utolsó nem csepeli)?
    Mi köze van az Önkormányzatnak a Csepel SC-hez, mivel szoci haverjai eladták (ki tudja mennyiért)? Kérdezze a 2010 előtti önkori elvtársait, vagy Jelinek urat!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !