A járvány a mentális egészségünkre is hatással van: mit tehetünk?

csepel.hu

Nehéz időszak

A koronajárvány miatti aggodalom és félelem negatívan hat a mentális egészségünkre, kimeríti lelki tartalékainkat. Sokan belefáradtak, belefásultak a tavasz óta fennálló stresszhelyzetbe.

A hirtelen jött, szokatlan élethelyzet megváltoztatta a napi rutinunkat, komoly hatással van kapcsolatainkra is. Sokan pótszerekhez nyúlnak, például alkoholhoz, altatókhoz és nyugtatókhoz, hogy csillapítsák szorongásaikat – nyilatkozta egy korábbi interjúban Zacher Gábor toxikológus.

Bár magyarországi statisztikák nincsenek, de az Egyesült Államokban a szorongás és depresszió okozta betegségek és az ezzel kapcsolatos gyógyszerek felírásának aránya 20–30 százalékkal emelkedett a karanténidőszakban. A toxikológus szerint hiába van már mindenkinek tapasztalata a korlátozások, a karantén időszakából, a mostani időszak sem könnyebb, hisz ennyi idő alatt nem tudtunk hozzászokni a drámai változások feldolgozásához.

Mozgás, beszélgetés

Mit tehetünk mégis, hogy könnyedebben viseljük ezt a nehéz időszakot? A stresszkezelés leghatékonyabb módja, ha megpróbáljuk elterelni a figyelmünket, feltárni a jelenlegi lehetőségeinket. Érdemes meditálni, mozogni, tornázni, relaxálni, hogy a lelki békénket megtaláljuk. Rendszeresen beszélgessünk családtagjainkkal, barátainkkal belső vívódásainkról, osszuk meg egymással negatív érzéseinket, gondolatainkat, mi játszódik le bennünk. Bármennyire is nehéz, de tekintsük át, milyen pozitív hozadékai lehetnek a járványnak az életünkben.

Itt lehet hozzászólni !