Százéves a 96. Sólyom cserkészcsapat

Csepeli Hírmondó

100. születésnapján ünnepelték a csepeli 96. Sólyom cserkészcsapatot segítőik, barátaik, cserkésztestvéreik a Tamariska Cserkészháznál október 31-én.

E jeles alkalomból két új zászlószalag került a díszes csapatzászlóra. A centenárium emlékét őrző fehér szalagot Temesváriné Varga Melinda zászlóanya kötötte meg. A Magyar Cserkészszövetség Ichtüsz Közösségétől kapott nemzeti színű szalagot Szöllősy Vágó János cserkésztiszt, csapatparancsnok kötötte fel.

Az 1920. október 31-én megalakult 96. Sólyom cserkészcsapat 2012-es újjáalakulásának megálmodója Szöllősy csapatparancsnok volt. Köszöntésében felidézte egykori csapatuk történeti hátterét, amelyet a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény őriz. Visszaemlékezett az alapító csapatparancsnok vitéz Gönczy János polgári iskolai tanárra, aki néhány érdeklődő fiúval megalapította a cserkészetet. Először a temető melletti sufniban kezdték a munkát, majd egy helyi hentes nagylelkűségéből már valódi szobában folyhatott a felkészülés a túrákra, portyákra, táborra. Később néhány év múlva pedig a polgári iskolának az alagsorában kaptak helyet – idézte fel.

A csapatparancsnok felhívta a figyelmet a tagként csatlakozó Versics Béla amatőr fényképészre, aki 1922-től a csapat minden eseményét megörökítette. Később magyarosított vezetéknevét viselő fia, Vezér Endre jóvoltából jelenleg a Gödöllői Városi Múzeum cserkészgyűjteményében találhatók az üvegnegatívok.

„A filmek másik részét pedig rám bízta, hogy fent maradjanak az utókornak. Kései utódként, amikor visszatekintettem Csepelen milyen hagyományai vannak a cserkészetnek, nagyon belelkesített az a tény, hogy abban a nincstelenségben, nélkülözésben milyen nagyszerű munkát tudtak végezni eleink. Úgy gondoltam, akkor nekünk sem fulladhat kudarcba próbálkozásunk. Ezért alapítottuk 2012-ben újjá a csapatot. Szerencsére a technikai háttérre nincs különösebb gondunk, viszont a jellemnevelésre sokkal nagyobb szükség lehet, mint valaha 1920-ban a fiataloknak. Bízom benne, sikerül olyan erős közösséget kialakítanunk, mint eleinknek” – tette hozzá a csapatparancsnok.

Ezt követően Temesvári Imre református lelkész és György atya mondtak áldást.

Köszöntötték még a csapatot a vekerlei 93.sz. Erő cserkészcsapat nevében Szakács Gusztáv cserkésztiszt, a Történelmi Vitézi Rend képviseletében pedig Kótai Margit és Pintér József. Ők a magyar történelmi királyok képsorozatából álló fényképgyűjteményt adományoztak a cserkészcsapatnak. Ajándékot kaptak egyenként a cserkésztagok is a 813. sz. Prohászka Ottokár cserkészcsapat képviselőitől. Turú Márton és Kispál György Csepel címerének fehér lovat ábrázoló felvarró ruhacímkéket adtak át.

A születésnapon részt vett még Solymosi Balázs cserkésztiszt, aki a jelenleg ötven tagot számláló újjáalakult csapat szervezésénél aktívan tevékenykedett.

Forrás és további képek: Csepeli Hírmondó

Itt lehet hozzászólni !