Erdő a tó fenekén: Csepeli cég kutatja a Gyilkos tó mélyét

Székelyhon

“Büszkék vagyunk arra, hogy csepeli cégként kutatjuk a Székelyföldön található Gyilkos-tavat. Soha senki nem tudta feltárni a víz alatti világot és részleteket, mi mint kis csepeli Kft ezt megtettük. Az egész világ kezd felfigyelni ezekre a kutatásokra” – írta lapunknak Zilahi Attila olvasónk.

A Székelyhonban megjelent cikket az alábbiakban olvashatják.

A székelyföldi hegyi tavak felszín alatti világát kutatja dr. Hantz Péter biofizikus. Korábban már készített felvételeket víz alá merülve a Medve-, a Szent Anna- vagy akár a Gyilkos-tóban, a napokban viszont szonárral, azaz hangradarral rögzítette a látnivalókat.

A székelyföldi tavak, illetve az extrém környezetek metagenomikáját tanulmányozza dr. Hantz Péter biofizikus kutató. A tudományos megnevezés tulajdonképpen a vízi világ baktériumainak közösségét, illetve azok viszonyainak feltérképezését takarja. Korábban a Szent Anna-tóban, a szovátai Medve-tóban, a Mohosban, a Kolozsvár melletti Széki-tó mélyén, illetve a Gyilks-tóban is végzett kutatást a biofizikus.

A vizek alá merülve fénykép- és videófelvételek készültek, amelyek számos nemzetközi földrajzi folyóiratnak az érdeklődését is felkeltette, ezért érdemesnek látták folytatni a munkát. A napokban a kutató visszatért a Gyilkos-tóhoz, hogy egy nagyon különleges eszközzel tárja fel újra, más szemszögből a víz alatti mélység világát.

„A csepeli Hajósparadicsom Kft. egy hangradart bocsájtott a rendelkezésünkre, amelynek segítségével sikerült a tavak legmélyére látnunk”

– ismertette Hantz. Kifejtette,

„a szovátai Medve-tónál a radar pontosan kirajzolta a haloklint, ahol a sókoncentráció hirtelen megugrik, a tó fenekét pedig már nem is látta a szonár, ott annyira megnőtt a sósűrűség. A Szent Anna-tónál olyan furcsa torzulást észleltünk a lerakódott iszaprétegnél, ami talán valami felszivárgásra is utalhat. A Gyilkos-tóban pedig először tárult elénk teljes pompájában a tó mélyén lévő erdő.”

A hangradar egészen a tó fenekéről is képes felvételeket készíteni. Tamás Szilvia kutatóasszisztens közreműködésével látható volt a szonárnak a magas frekvenciájú hangképe, amely szinte fényképprecizitással készíti a felvételeket. A kutató később búvárruhában is lemerült a vízfelszín alá. Ennek stratégiai partnere és a felszerelés egy részének biztosítója Szaniszló Csaba búvároktató és hegyimentő búvár volt.

Forrás: Székelyhon.ro

Itt lehet hozzászólni !