Koronavírus: mutatjuk, hol robbanhat be a járvány hamarosan Magyarországon

Portfólió, Mr.Gabee, Csepel.info

Újabb eredményekről számol be a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben újabb mintavételezésekre került sor, amelyekhez a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések, ezek: Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta.

7 SZENNYVÍZTELEP MINTÁIBAN NÖVEKEDŐ TENDENCIÁT MUTATTAK KI AZ ÚJ KORONAVÍRUS ÖRÖKÍTŐANYAGÁNAK MENNYISÉGÉBEN, EZEK BÉKÉSCSABA, SZÉKESFEHÉRVÁR, SZOMBATHELY, PÉCS, EGER ÉS BUDAPEST ÉSZAKI-, DÉLI ÉS KÖZPONTI TERÜLETEI.

Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen – írja az NNK. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása.

 

Az NNK az alábbiakat kéri:

 

  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak!
  • Lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol nem lehet ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot!
  • Viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet!
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését – zárul az NNK közlése.

Egy hozzászólás “Koronavírus: mutatjuk, hol robbanhat be a járvány hamarosan Magyarországon” bejegyzésre

  1. Bassenyei Adalbert szerint:

    Csepeliek háziorvoson kívül, hogy kérhetnek tesztelést ?

Itt lehet hozzászólni !