TGM az ellenzékről: bukdácsolás, lábon lövés, ostoba gesztusok

KlubRádió

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint nem lehet közös ajánlata az ellenzéknek, mert alapkérdésekben nem értenek egyet a szereplői, ráadásul kis pártokról van szó, amelyekről azt mond a többségben lévő kormánymédia, amit akar. Az ellenzék ügyetlenkedése tölti be a közbeszéd tereit, az utóbbi hetekben csak a „lábon lövések” hallatszanak – vélekedett. 

 Karácsony Gergely az új Indexnek adott interjújában a többi között azt mondta: az ellenzéknek nem az a problémája, hogy nincs vezetője, hanem, hogy nincs ajánlata, amit egy vezető megtestesíthet. A főpolgármester az előválasztás mellett van, mert programját azalatt érlelte ki, és sokat tanult a riválisaitól.

Lehet-e egyáltalán közös ajánlat?

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint nem is lehet közös ajánlata az ellenzéknek, mert alapkérdésekben nem értenek egyet a szereplői, ráadásul kis pártokról van szó, amelyekről azt mond a többségben lévő kormánymédia, amit akar. Példaként említette, hogy „szegény, szerencsétlen” Fekete-Győr András, a Momentum „meglehetősen ügyetlen” elnöke először azt mondta, hogy Bajnai Gordontól Balázs Péterig, Jeszenszky Gézától Oszkó Péterig segítik őt szakértők a kampányban, majd ezt az érintettek cáfolták. A kormánypárti médiában először ez úgy jelent meg, hogy a Momentum visszahozza „a gyurcsányista múlt (bár nem tudni, Jeszenszky miért tartozna oda) rémalakjait”, de amikor kiderült, hogy nem igaz, ugyanazokon a portálokon már azt lehetett olvasni, hogy „háhá, a nagykutyák szóba se állnak a Momentummal”. Mindkét, egymást cáfoló állítás ott szerepel minden kormánypárti portálon, a legkisebb ügyetlenséget is hatalmasra fújják. Kérdés tehát, hogy ha lenne az ellenzéknek közös ajánlata, egyáltalán meddig hallatszana el és hogyan – jegyezte meg.

A választóközönség ellenzéki része abból nem kér, hogy egy vezér irányítsa a politikát, a személyére alapozva. Az nem volna elvetendő – mondta a filozófus –, hogy ha morális, társadalmi igazságossági, akár gazdasági és egyéb kérdésekben világosan tudnának beszélni ezek a pártok. Például miért nem mondja az ellenzék egységesen, hogy meg kellene szüntetni az „elképesztően igazságtalan” egykulcsos személyi jövedelemadót? Miért nem akarja csökkenteni a „példátlanul magas, szegényeket büntető” áfát? – tette fel a kérdéseket. Ez igazságos lenne, nagy előnyt jelentene a szűkölködő embereknek és nagy népszerűséget is hozhatna a szavazók egy részénél.

Hogy lehet ilyen nívón politizálni?

Tamás Gáspár Miklós szerint ehelyett sajnos az ellenzék ügyetlenkedése tölti be a közvélemény tereit. Egy elkötelezett ellenzéki, Klubrádió-hallgató, egyébként biztonsági őr ismerőse azt mondta neki, hogy „a hülyék és a disznók küzdelme” tart most, hülyék alatt az ellenzéket értve. Ugyanez az ismerőse beszélt arról is, hogy szintén Fekete-Győr szerint 700 fideszest el kell bocsátani, ha sikerül a kormányváltás. Miért nem 400-at, 800-at, 1200-at? Mik ezek a számok? Hogy lehet ilyen színvonalon politizálni? – tette fel a kérdést a filozófus. Úgy látja, kicsi, beszorított, bukdácsoló az ellenzék, és benne van ezekben az üres fenyegetőzésekben a harag, a frusztráció az Orbán-rendszerrel szemben, de mégiscsak olyan embereknek kellene lenniük, akik jobbak, mint a jelenlegi garnitúra.

Szerinte rossz lelkiállapotban vannak az emberek, mert nem látnak alternatívát, és ez kedvez annak a rendszernek, amelyet rosszkedvűen eltűrnek, ugyanis egyre kevésbé lelkesednek érte. Még ha nem is egységes üzeneteket, legalább jókat fogalmazzanak meg, vitatkozzanak, ahogy Karácsony Gergely is mondja. Ehhez képest az utóbbi hetekben csak a „lábon lövések” zaja hallatszik, ostoba gesztusokat látni – fogalmazott. Ott van a mohácsi „pasas”, aki képes volt a halott vetélytársa helyét elfoglalni polgármesterként, és most is őt támogatták, a „fasiszta dumákat üvöltöző” szerencsi jobbikos, akiből összellenzéki jelölt lett, a „korrupt, kispesti MSZP-s önkormányzat”, Krinyóval és hasonló figurákkal, Gyurcsány, aki földönfutóvá akarja tenni Vidnyánszkyt és barátait, valamint az „egypárti” ellenzéki önkormányzati lapok.

Mindenfajta politikával szembeni undor

Kétségkívül a fővárosi önkormányzatnak vannak érdekes elképzelései és vannak értelmes emberek a főpolgármesteri hivatalban. De ezeket az elképzeléseket egyáltalán nem népszerűsítik, úgy kell kutatni utánuk annak is, aki egyébként érdeklődik a politika iránt. Tamás Gáspár Miklós felfoghatatlannak tartja az egészet, miközben az országban elégedetlenség van, félelem van. Annyiban egyetértett a műsorunkban korábban megszólaló Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármesterrel, hogy vannak lehetőségek, csak nincsenek emberek, akik ezeket kihasználnák.

Azt is mondta: a tavaly őszi önkormányzati választási után „jöttek fiatalok, de milyenek? Egyik rémesebb, mint a másik”. Sikerült elérni, hogy a politikának egyáltalán nincs becsülete, és borzasztó gyenge képességű emberek választják ezt a pályát, mert nincs igazi verseny, könnyen az élre kerülhet valaki. Ahelyett, hogy az antidemokratikus politika elleni undor uralkodna, a mindenfajta politikával szembeni undor uralkodik. Például a kimondottan rokonszenves, Színház- és Filmművészeti Egyetem melletti tiltakozásoknál is mindenkinek az az első mondata, hogy „nem politizálok”, „nem vagyok liberális”, „nem vagyok baloldali, ugyan, dehogy!”. Népszerű, kedves, értelmes, szabadságszerető emberek mindenféle politikai címkét szégyenletesnek találnak – tette hozzá Tamás Gáspár Miklós.

Az interjút itt lehet meghallgatni: KlubRádió

Egy hozzászólás “TGM az ellenzékről: bukdácsolás, lábon lövés, ostoba gesztusok” bejegyzésre

  1. kismiska szerint:

    Azt a TGM írást is vegyétek át amiben a SZFE új mini-Jaruzelski kancellárjához van pár kedves szava…:)
    Vagy csak azt lehet amiben az ellenzéket savazza?

Itt lehet hozzászólni !