Merkely Béla: a szájmaszk mérsékelheti a betegség súlyosságát a fertőzötteknél

Blikk

A New England Journal of Medicine cikkéből kiderült, hogy az általános maszkhasználat növelheti azok számát, akik még megfertőződésük esetén is tünetmentesek maradnak.

Az angol nyelvű cikkből Merkely Béla készített összefoglalót a semmelweis.hu-n, ahol többek között azt írja, a maszkhasználat segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek.

Szerinte, ha ez a feltevés beigazolódik, megeshet, hogy a mindenkire kiterjedő maszkviselés egyfajta „varioláció” lesz, amely immunitást generálhat, ezáltal lassíthatja a vírus terjedését, sőt, akár mérsékelheti is a betegség súlyosságát is a fertőzött emberek körében.

Mivel a maszkok (típustól függően) képesek megszűrni a vírusokat tartalmazó aerosolt, csökkenthetik a fertőzött ember által kilélegzett vírus mennyiségét. Ha ez az elmélet beigazolódik, az általános maszkhasználat növelheti a tünetmentes SARS-CoV-2 infekciók számát – áll a cikkben. Később hozzátette: a pandémia elleni küzdelemhez a transzmissziós rátát, valamint a súlyos betegségek arányát szükséges csökkenteni, amelyek szempontjából egyaránt pozitív hatással van az általános maszkviselés.

Forrás: Blikk

Itt lehet hozzászólni !