Orbán Viktor: Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát

Közel kétmillió ember küldte vissza a nemzeti konzultációs íveket, és ez egy nagyon nagy dolog Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szólt arról is, hogy most sokkal több tapasztalattal rendelkezünk a vírust illetően, mint márciusban.

A kormányfő elmondta: mindig vannak olyanok, akik aggódnak, de az a fontos hogy olyanok is legyenek, akik cselekednek, a kettő között jó arányt kell találni. Hangsúlyozta: Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszternek hálával tartozunk, mert az első hullám felett aratott győzelem után nem tették ölbe a kezüket, hanem egész nyáron ezzel foglalkoztak, ezért nem oszlattuk fel az operatív törzset sem.

Nagy siker a nemzeti konzultáció

Így elmondható, hogy állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát. Most már sok hónapnyi tapasztalat van a hátunk mögött – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, az a jó, ha minél több egyetértési pont jön létre, hiszen a védekezés azon múlik, hogy az emberek egyetértenek-e, elfogadják-e az intézkedéseket. Ebben nagy segítség a nemzeti konzultáció, amelyet 1 millió 7-800 ezer ember küldött vissza. 

A fertőzöttek és ezzel párhuzamosan a kórházi ágyak számának növekedése összefüggésében Orbán Viktor leszögezte, az első és legfontosabb, hogy menteni kell az életeket, hogy megteremtsék az iskolák működtetéséhez szükséges feltételeket, és hogy a gazdaság ne csak működőképes maradjon, hanem fel lehessen pörgetni. Hozzátette: a fiatalok felelőssége megnőtt, hiszen nyáron valószínűleg sokan kapták el a vírust.

A miniszterelnök arra kéri a fiatalokat, viseljenek felelősséget, tartsák be azt a néhány szabályt, ami van, mert nem a maguk fejére, hanem az idősekre hozhatnak nagy bajt. 

Arra a kérdésre, hogy lesz-e elegendő kórházi ágy, Orbán Viktor elmondta: nagy kapacitásokat szabadítottak fel, és a magyar egészségügy tavasszal átment egy olyan próbán, hogy tudjuk, mit kell tenni a legrosszabb helyzetben is. Nem fordulhat elő, hogy a világban hiány lép fel, mert mindent tudunk gyártani a vakcinán kívül – folytatta.

Szoros együttműködés a V4-ek között

Az utazási korlátozásokkal kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette,  érti az Európai Unió aggályait, amelyek a visegrádi országokkal történő határnyitás miatt állnak fent, azonban tudni kell, hogy a visegrádi országok között mély járványügyi protokoll alakult ki, könnyebb az együttműködés velük, mint a távolabbi országokkal. Amit figyelembe kell venni – mutatott rá Orbán Viktor –, hogy milyen mély tudásunk van az ottani járványügyi helyzetről. A legmélyebb tudásunk a V4 országokról van.

A kormányfő emlékeztetett: van egy vita Magyarországon arról, hogy belül kell védekezni, vagy a határokat kell lezárni. A vírus már belül van, magyarországi terjedését le kell lassítani, de az utánpótlás vonalait is le kell zárni. Azonban élni kell. A miniszterelnök tájékoztatott, pénteken is kormányülés van, amelyen a részleteket fogják finomítani. A lehető legnagyobb szabadság az összes fontos korlátozás mellett – ez a magyar kormány célja. 

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz akkor, ha az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, mert diszkriminációnak érzi a V4-ek felé történő határnyitást, Orbán Viktor elmondta, mondhatnak, amit akarnak, de néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi. Ezt láthattuk migrációban, gazdaságpolitikában is.

Orbán Viktor: Ne becsüljük le saját sikerünket

A miniszterelnök a tesztelésről kiemelte: érhető, hogy mindenkinek van egy gondolata, miképpen kellene tesztelni. De fontos, hogy ne kapkodjunk. “Én is hallok mindenfélét, de a WHO protokollját nézem, aszerint haladunk. Ezt fogjuk tenni ezután is. Ne nyissunk rést a pajzson!”

Hangsúlyozta, hogy ne becsüljük le a saját sikerünket, hiszen hazánk a nemzetközi összevetésben nagyon szép eredményt ért el. Magyarország védekezett Európában a legjobban. A védekezés sikerét Magyarország az emberi életekben méri – tette hozzá a kormányfő. Nálunk jobb módú országokban a betegség jobban arat – vélekedett.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem kell általános szabályt alkotni az iskolák esetében. Minden egyes ügyet külön fognak vizsgálni. Korábban indokolt volt, hogy egységes szabályt alkossanak az iskolákban, mivel senki sem tudta, hogyan viselkedik a vírus.

Stratégiai kérdések

Orbán Viktor szerint a stratégiai ügyek iránti fogékonyság most nem olyan nagy, mert másról gondolkoznak az emberek. 15 évvel ezelőtt a teljes világgazdaságban a beruházások 81 százaléka jött nyugatról, míg ma már csak 40 százaléka. Egy nagy átalakulási folyamatban vagyunk – tette hozzá.

Európa nem tudja megmondani, hogy hol lesz a helye 10 év múlva. 2012-ben egy tanulmányban azt írta Brüsszel, hogy csak 2050-re szorul vissza Európa gazdasági súlya a világban 17-18 százalékra. 2020-ban vagyunk, és elértük ezt a szintet. Mi ezt nem tudjuk megoldani, de a közép-európai régió jól teljesít, és lehet, 10 év múlva Lengyelország lesz Európa új Németországa – mondta a kormányfő.

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Orbán Viktor: Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    A másik 6 és fél millió meg kitörölte vele a seggét.

  2. Gary Ridgeway szerint:

    Ezt csinálták a telepesek is Texas-ban! 😁👏
    Messzire is mentek vele… 👍

Itt lehet hozzászólni !