Balhé Karácsony háta mögött: a DK több döntésben beállt a kormányoldal mögé

Mandiner

A DK a temetkezési díjak ügyében és a közlekedési káosz felszámolásának kérdésében is befarolt a Fidesz mögé. 

Az elmúlt napokban két kérdésben is vita alakult ki a Demokratikus Koalíció és Karácsony Gergely főpolgármester között.

Mint megírtuk, a főpolgármester októbertől húsz százalékkal emelt volna temetkezési díjakon. A javaslatról a budapesti balliberális koalíció a csütörtökön tartott rendkívüli közgyűlésen döntött volna, azonban a DK frakciója szerda délután közleményben jelezte, a temetkezési díjak emeléséről szóló napirendi pontot szeretnék levenni napirendről, ugyanis nem támogatják Karácsony ötletét.

A DK ezzel gyakorlatilag besorolt a fideszes Láng Zsolt mögé, aki már napok óta kritizálja a főpolgármester díjemelésről szóló tervét. A budapesti Fidesz már múlt hét vasárnap össztűz alá vette a baloldal tervezetét, szociális „érzéketlenséggel” vádolva Karácsonyékat, a párt fővárosi frakcióvezetője hangsúlyozta: „a végtisztesség nem lehet jövedelmi kérdés”. Karácsony végül levette napirendről a kérdést, elmondása szerint ősszel újra megpróbálkozik a javaslattal.

A Fidesz után a DK is nekiment a Karácsonyék által bevezetett közlekedési rendnek

Egy másik ügyben, a fővárosi dugók kérdésében is feszültség tapintható ki a fővárosi DK és a budapesti városvezetés között. A DK budapesti elnöke, az MSZP-ből a Gyurcsány-pártba átlépő Trippon Norbert csütörtökön közleményben szólította fel a fővárosi vezetést arra, hogy „mindent tegyen meg azért, hogy Budapest elkerülje az iskolakezdés idején megszokott dugókat”. A DK politikusa szerint

„már most látszik, hogy hol vannak azok a közlekedési gócok és helyzetek, ahol a forgalmi rend átgondolására, esetleges átszervezésére lehet szükség, most még van idő erre. A dugóban veszteglő autók nem szolgálják sem az autósok, sem a tömegközlekedők, sem a biciklisek, sem a gyalogosok érdekeit, ezért mindent meg kell tenni, hogy a Főváros elkerülje a közlekedési káoszt!” 

A Fidesz már hónapok óta szorgalmazza a Karácsonyék által bevezetett új közlekedési rend felülvizsgálatatát. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár még júliusban beszélt arról a Népszavának, hogy „tisztelettel kérjük a városvezetést, hogy fejezze be az autósok üldözését. Autóval közlekedni nem deviancia. Sokaknak elengedhetetlen eszköz ez a munkába járáshoz, a családi élet szervezéséhez. A szeptemberi kezelhetetlen dugók kialakulásának elkerüléséhez fel kell számolni a nagy forgalmú utakon kialakított kerékpársávokat, és alaposan meg kellene gondolni a beharangozott sebességkorlátozás bevezetését is.”

Fürjes egyébként pénteken is kiadott a témában egy nyilatkozatot. 

„Szüntesse meg az iskolakezdésre a fővárosi sávlezárásokat Karácsony Gergely főpolgármester, valamint „fejezzék be az autósüldözést!”

– írta a Miniszterelnökség államtitkára a főpolgármesternek küldött levelében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott. Fürjes Balázs arra kéri a levélben Karácsony Gergelyt, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden vezetője hagyjon fel az autósüldözéssel, az autóval közlekedők megbélyegzésével és elítélésével.

„Egyetértünk Főpolgármester úrral abban, hogy új egyensúlyra van szükség Budapest közlekedésében a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és gyalogosközlekedés arányát illetően” – fogalmaz a levélben az államtitkár. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy eközben a munkába járáshoz, munkavégzéshez vagy a családi élet szervezéséhez nélkülözhetetlen autós közlekedést és magukat az autósokat senki se kiáltsa ki ellenségnek – teszi hozzá. Az államtitkár levelében arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy főpolgármesterként azonnal, még a szeptember 1-jei iskolakezdés előtt szüntesse meg a Nagykörúton, az Üllői út belső szakaszán és más forgalmas budapesti főútvonalakon „a budapestiek megkérdezése, a beígért társadalmi párbeszéd nélkül és szakmai hatástanulmányok hiányában”, kísérleti jelleggel kialakított ideiglenes sávlezárásokat.

Forrás: Mandiner

2 hozzászólás “Balhé Karácsony háta mögött: a DK több döntésben beállt a kormányoldal mögé” bejegyzésre

  1. TTT szerint:

    ezek a biciklisek teljesen elszemtelenedtek. tegnap is a csepeli úton csúcsidőben a nyomorult puhatestű nem ám a jó minőségű kerékpárúton teker, hanem az autók között, többen majdnem elcsapták. nekem épp mellette lett koszos az ablakom :DDDDD

  2. Valdemar szerint:

    Fideszék be vannak szarva, mi lesz ha az ellenzék mindenütt egy jelöltet indít! Ezért próbálják megosztani az ellenzéket!

Itt lehet hozzászólni !