Segítség lengyel testvéreiknek: ezen a napon érkezett meg a csepeli fegyverszállítmány

Carpathian Brigade ’09

100 évvel ezelőtt ezen a napon érkezett meg egy Varsó melletti kisvárosba az egykori csepeli Weiss Manfréd Lőszergyárból az a többek között 22 millió lövedéket tartalmazó szállítmány, mely sorsdöntő jelentőségűnek bizonyult a lengyel-bolsevik háború kimenetelében.

A “visztulai csodának” is nevezett varsói csata során Lengyelország megtartotta függetlenségét és megakadályozta az orosz kommunista forradalom nyugatra terjedését. Erre a jeles alkalomra emlékezett és tisztelgett a “Carpathian Brigade ’09” Facebook csoport a csepeli helyszínen.

“Tisztelet és dicsőség a Hősöknek! Visztulai csoda, 1920”

2 hozzászólás “Segítség lengyel testvéreiknek: ezen a napon érkezett meg a csepeli fegyverszállítmány” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    A magyar kormány (Simonyi-Semadam Sándor) 1920. július 8-án utasította a lőszergyártó csepeli Weiss Manfréd Műveket, hogy minden készletét tartalékolja Lengyelország számára. Két hét múlva Csepelen már csak a lengyeleknek gyártották a lőszert. A magyar segítség fontosságát kiemeli, hogy a bolsevik propaganda és az európai baloldali pártok nyomására 1920. július 10. és augusztus 25. között Lengyelország csak a magyarországi és a magyar közvetítéssel továbbszállított 100 millió francia lőszerre számíthatott.
    Jó üzlet volt a lőszergyáraknak a háború befejezésekor.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. kormánypárti szerint:

Itt lehet hozzászólni !