Elegük van a digitális diktatúrából és cenzúrából

Magyar Nemzet

Amerikai republikánus politikusok keltek ki szerdán a közösségi oldalakat működtető nagy médiavállalatok ellen, amiért azok látszólag kizárólag a jobboldali véleményeket cenzúrázzák.

– A Facebook, a Google-hez tartozó YouTube és a Twitter a modern kor fórumai, ahol politikai vitákat lehet folytatni. Ám komolyan aggasztanak azok a hírek, amelyek szerint az eltérő – gyakran konzervatív – vélemények célponttá váltak, azokat cenzúrázzák.

A konzervatív emberek is fogyasztók, meg kell védeni őket a versenyjogi törvények alapján – hangoztatta Jim Sensenbrenner republikánus kongresszusi képviselő a washingtoni képviselőház jogi bizottságának tegnapi ülésén, amelyen a Facebook, a Google, az Amazon és az Apple óriásvállalatok vezetőit hallgatták meg arról: cégeik nem nőttek-e túl naggyá, nem kerültek-e monopolhelyzetbe. – Az önök vállalatai hatalmasak, ez nem probléma. Sikeresek, ez sem probléma. Szeretnék azonban világosabb képet kapni arról, hogy az önök cégei mire használják fel méretüket, sikerüket és befolyásukat, s mit jelent mindez az amerikai fogyasztók számára – tette hozzá Jim Sensenbrenner, utalva azokra az esetekre, amikor a közösségi médiában cenzúrázták jobboldali politikus bejegyzéseit.

Éppen kedden függesztette fel a Twitter az amerikai elnök legidősebb fiának a fiókját, mert megítélésük szerint ifjabb Donald Trump megsértette a médium szabályzatát, amikor közzétett egy videót, amely a hidroxiklorokin nevű szer előnyeit taglalta. A Twitter – a Google-lal együtt – néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy töröl minden bejegyzést, információt és utalást, amely az új típusú koronavírus eredetét feszegeti, és a vírus okozta betegséggel és járvánnyal kapcsolatban a megítélése szerint félrevezetőnek vagy összeesküvés-elméletnek minősített megjegyzéseket publikál.

Lapunk is beszámolt arról korábban, hogy a Twitter üzemeltetői álhírnek minősítették az amerikai elnök egy korábbi, a novemberi elnökválasztással kapcsolatos két bejegyzését. Donald Trump ezt követően azonnal aláírt egy rendeletet, amely a közösségi platformokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról szól, mondván: megfosztja a jogi védelem lehetőségétől azon médiumokat, amelyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat.

A Breitbart jobboldali amerikai hírportál pedig arról számolt be korábban, hogy a Google úgy manipulálja a böngészőjében a keresési feltételeket, hogy a felhasználók kevesebb alkalommal látják a jobboldali híroldalak híreit.

Forrás: Magyar Nemzet

Itt lehet hozzászólni !