Simon Bolívarra emlékeztek szobránál, a róla elnevezett sétányon

csepel.hu

Születésének napján megkoszorúzták Simon Bolívar (1783-1830) dél-amerikai szabadságharcos szobrát a Simon Bolívar sétányon július 24-én. A megemlékezésen a csepeli érdeklődők mellett több tucat hazánkban élő és tanuló venezuelai polgár is megjelent.

A szobornál koszorút helyezett el Enrique Alvarado, az ideiglenes venezuelai elnök magyarországi külképviseleti vezetője, valamint Morovik Attila alpolgármester.

Simon Bolívar születésnapja nemzeti ünnep Venezuelában. Nem csak hazájában, hanem egész Dél-Amerikában nagy tiszteletnek örvend. A jelenlegi venezuelai belpolitikai helyzet rendkívül ellentmondásos, mivel a tényleges hatalmat gyakorló Nicolas Maduro elnököt a világ legtöbb országa nem ismeri el. Az Európai Unió és még számos más ország, köztük Magyarország Juan Guaidó átmeneti elnököt tekinti demokratikusan megválasztott vezetőnek.

Enrique Alvarado az átmeneti elnök melletti kiállás jegyében emlékezett meg Simon Bolívarról, aki a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetője volt, később Nagy-Kolumbia és Venezuela elnöke lett. A spanyol gyarmatosítókra döntő vereséget mért 1819-ben. A szabadságért folytatott harcában komoly politikai örökséget hagyott maga után. Nevét viseli számos város, félsziget, hegycsúcs, és róla nevezték el Bolíviát. „A szabadság kivívása ma is fontos feladat Venezuelában, és nem csak ott, hanem egész Dél-Amerikában. Húsz éve tart a traumatikus helyzet országunkban, amelyet több mint hatmillió polgárunk hagyott el az utóbbi években. Az egész világ egységet alkot abban a tekintetben, hogy mindenki szabadságra vágyik. Simon Bolívar nagy példát mutatott nekünk ebben a harcban. A venezuelai köztársaságot kell újjáépíteni. Ebben kérjük a világ országainak és Magyarországnak a támogatását. Köszönjük a csepelieknek, hogy velünk együtt emlékezik meg nemzetünk kiemelkedő szabadságharcosára, akinek 1983-ban állítottak emlékművet Csepelen. Az emlékművön olvasható a felirat: a magyar nép tisztelettel adózik a nagy szabadságharcosra” – mondta beszédében Enrique Alvarado.

Cs. A.

csepel.hu

Egy hozzászólás “Simon Bolívarra emlékeztek szobránál, a róla elnevezett sétányon” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Milyen érdekes a történelem, a spanyol hódítók ellen harcolt a spanyol hódító (Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios y Blanco).😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !