Orbán Viktor: Kiharcoltuk

Mandiner

Orbán: Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét.

Maratoni tárgyalássorozatot követően megállapodtak az uniós állam- és kormányfők az EU költségvetéséről és a helyreállítási alapról, számol be az Euronews.

Az egyezségben nem szerepel a „jogállamiság” kitétel, ami Orbán Viktor miniszterelnök legfőbb kérése volt. Mark Rutte holland kormányfő azt szerette volna elérni, hogy bármely ország kérésére felfüggeszthessék a források kifizetését, az elfogadott szövegben végül ez nem így szerepel. Csak kivételes esetekben, ha a források elköltése eltér az eredeti céloktól, akkor kérhetik a Tanács elnökét, hogy a történteket vigye az uniós testület elé, és ott vitassák azt meg.

Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetése 1074 milliárd euró, melyet egy 750 milliárd eurós helyreállítási alappal egészítenek ki. Ebből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás lesz (eredetileg 500 milliárd lett volna), a maradék összeget kölcsönként vehetik fel a tagállamok.

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a keretköltségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról szóló négynapos tárgyalások után, kedden Brüsszelben, írja az MTI.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor közölte: minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították. A tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán – tette hozzá.

“Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Forrás: Mandiner

5 hozzászólás “Orbán Viktor: Kiharcoltuk” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Köszönjük!

  2. Horváth János szerint:

    Lesz mit lopnotok!

  3. Valdemar szerint:

    Én eddig sem láttam egy fillért sem az Unió pénzéből, s ez ezután is így lesz! Ugyanazok lopják el a többletet is, akik eddig ellopták a Magyarországnak járó pénzt!

  4. Nagyapó szerint:

    A miniszterelnök jól tárgyalt, elérte amit akartunk. Csak egy nem sikerült, Brüsszel továbbra is támogatja a senki által meg nem választott NGO-kat
    A zellenzék szokás szerint pofára esett.😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  5. Horváth János szerint:

    Nono!

Itt lehet hozzászólni !