Július 18 – Csepel napja

Wiki, Mr. Gabee, Csepel.info

Csepelt közvetlenül a honfoglalás után, még az államalapítás előtt megszállták a magyarok.

Ezt ásatási leletek is igazolják, de írásos bizonyítékaink is vannak. Szinte közvetlenül a VIII-IX. század fordulóján bekövetkezett honfoglalás után Árpád vezér megszállt a Csepel-szigeten, ahogy ezt egy, a XII. század végén élt, ismeretlen nevű krónikaíró (akit ezért Anonymusnak, névtelennek nevezünk) megírta.

A kerület 1950. január 1. óta tartozik a fővároshoz. Korábban város, előtte az ország legnépesebb faluja volt. Már a honfoglalás korában ismert település. Az első okleveles emlék 1138. szeptember 3-án keletkezett, mely Csepelt jobbágyközségként említi. Az évszázadok során a történelmi viharok elől elmenekült a lakosság. A falu újra telepítésére 1712-ben került sor.

Az 1838-as tavaszi jeges ár elpusztította Csepelt. Újjáépítéskor magasabb fekvésű területet – a mai Ady Endre, Kiss János altábornagy, Karácsony Sándor és Láng Kálmán utcával határolt részt – jelölték ki. Ekkortól már jelentősen befolyásolta a község életét a közeli, erőteljesen fejlődő Buda és Pest, majd az egyesült főváros.

Csepel életében, fejlődésében meghatározó történelmi esemény volt, hogy a Weiss testvérek 1892-től beindították töltényfelújító és töltényszétszerelő műhelyüket, amely alapja lett a későbbi gyáróriásnak, a Csepel Műveknek. További jelentős állomása a fejlődésnek, az 1912-ben megindult HÉV-közlekedés. Nemcsak Csepel, az ország is jelentősen gyarapodott a Csepeli Nemzeti és Szabadkikötő 1928-as átadásával. A kikötő a Duna-tengerhajózás központja lett. Az 1950-es fővároshoz csatolás következménye a jelentős népességbeáramlás, az óriási építkezések elindulása, a növekvő létszámú lakosságnak kenyeret adó ipartelepítés volt. A korábbi, nemzetiségi (sváb) lakosság létszámát sokszorosan felülmúlták a vidékről betelepülők. Erőteljes ütemben épültek az elmúlt évtizedek korstílusát hűen tükröző lakótelepek, közintézmények.

Csepel nevezetességei és értékei;
– Csepel Művek
– Csepel Kerékpár
– Csepel Motorkerékpár
– Csepel Teherautó
– Szabad-kikötő
– Kis-Duna-Part, Kolonics sétány
– Tamariska-domb
– Kalózos játszótér
– Rákóczi Kert
– Kisboldogasszony római katolikus templom

és a folyamatosan szépülő terek, parkok.

Boldog Csepel napját mindenkinek!

/forrás; wikipedia/

Egy hozzászólás “Július 18 – Csepel napja” bejegyzésre

  1. Valdemar szerint:

    “Csepelt közvetlenül a honfoglalás után, még az államalapítás előtt megszállták a magyarok.”

    Csepel ma már soknemzetiségű település, van itt tót, orosz, horvát, német, román, morva! 😉

Itt lehet hozzászólni !