Június 27 – a határőrség napja

Wiki, Mr.Gabee, Csepel.info

Szent László király szervezte meg először hazánkban a határ védelmét, ezért rá emlékezve, az ő napján ünnepelték a határőrség napját is. A határőrök védőszentjükként tisztelték. Európában 1946 és 2007 között a Magyar Köztársaság Határőrsége szinte egyedülálló szervezet volt. Más államokban a rendőrség vagy csendőrség látta el ezt a feladatot.

A határok ellenőrzése és a határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények felderítése volt a fő feladata. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor felmerült, hogy hamarosan nem lesz már szükség önálló határőrségre. 2008. január elsejétől beleolvadt a szervezet a rendőrségbe.

Robert Pershing Wadlow 1940. június 27-én 272,2 cm magas volt. Ő volt a Guiness Rekordok Könyve szerint a valaha élt legmagasabb ember. Az agyalapi mirigye a benne található tumor miatt a normálisnál jóval nagyobb mennyiségű növekedési hormont termelt. Ezért alakult ki az akromegáliás gigantizmusa, amelynek köszönhette kimagasló méreteit. Lábaira merevítőket kellett helyezni, hogy járni tudjon. Egy elfertőződött seb okozta a halálát 22 éves korában.

4 hozzászólás “Június 27 – a határőrség napja” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    “Sziklahitű László, ki nem ismersz félelmet,
    Légy ereje, pajzsa gyenge szívű népednek.
    Ingadozó lelkek, sok csapással vertek:
    Tőled kérnek védelmet.”
    Cantus catolholici

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Qqriq szerint:

    Nyugodjék békében Robert, fiatalon ment el. Talán ő is határőr volt?

  3. Gumiszoba szerint:

    Nem ért rá. Lábmerevítőkkel tudott csak mozogni, ez lett a veszte is 22 éves korában. Semmi egyéb nevezeteset nem tudott a testmagasságán kívül. De ezzel sikerült úgy megigéznie Mr Gabee-t, hogy Szent Lászlónak nézze.

  4. Valdemar szerint:

    Szent László király előtt is volt magyar határvédelem! I. András király építette 1049-ben a Magyarbród/Uhersky Brod várát az akkori magyar-cseh határon. De a gyepűrendszer a HONFOGLALÁSTÓL kezdve működött! A gyepű, kapu, őr, lövő és les szavakat tartalmazó helynevek a határőrtelepüléseket jelzik. Egyébként az avarok is alkalmaztak határvédőként idegen népeket. Ők telepítették le a szláv népességet a Kárpát-medencét kivülről körülölelően! Eredeti lakóhelyük a mai ukrajnai Pripjaty-mocsarak környéke volt. A gyepű mesterséges akadályokkal megerősített elrendezés volt a külső behatolás ellen, ott ahol a hegyek nem alkottak elégséges védelmet. Például Pozsony előtt a Dunától a Kis-Kárpátokig egy kilométer széles, áthatolhatatlan bozótsávot telepítettek. A gyepűkön csak őrzött kapukon lehetett átkelni, külső vonalon határvédőkkel, belső vonalon eltorlaszolható kapuval. A bajoroktól az Enns folyóig tartó gyepűelve védett.

Itt lehet hozzászólni !